22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDistrugere, în numele reformei

Distrugere, în numele reformei

Ministerul Sănătăţii pregăteşte distrugerea singurului spital din Dolj care funcţionează bine. Centrul de Cardiologie va deveni, potrivit unui proiect legislativ, secţie a Spitalului de Urgenţă Craiova, o unitate sanitară subfinanţată şi plină de datorii.

Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, Centrul de Cardiologie ar urma să treacă de anul viitor în subordinea Spitalului de Urgenţă Craiova. Argumentele folosite de Ministerul Sănătăţii pentru a justifica această măsură sunt puţine. Centrul de Cardiologie funcţionează integral în clădirea Spitalului de Urgenţă, între cele două unităţi există o platformă comună unică de investigaţii, în care se decontează servicii între unităţi, iar comasarea celor două entităţi va permite reclasificarea Spitalului Clinic de Urgenţă în spital de nivel I, conform clasificării generale a unităţilor sanitare potrivit Ordinului MS nr. 1408/2010.
„În urma comasării, pacienţii vor avea cel mai mare beneficiu, deoarece Spitalul de Urgenţă Craiova, care nu deţine în prezent o clinică sau o secţie de cardiologie, nu va mai fi total dependent de respectivul Centru de Cardiologie, care, deşi este situat în incinta clădirii spitalului, nu se subordonează conducerii spitalului, fapt care duce la numeroase disfuncţionalităţi“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Singurul spital în care bolnavii nu vin cu medicamente de acasă

Cadrele medicale şi bolnavii sunt însă de părere că măsura ministerului va duce la distrugerea Centrului de Cardiologie, singurul spital care funcţionează bine în judeţul Dolj, prin comasarea lui cu un spital falimentar.
Centrul de Cardiologie Craiova şi Spitalul de Urgenţă Craiova sunt două unităţi sanitare de importanţă regională pentru întrega zonă a Olteniei care sunt finanţate din aceeaşi sursă: fondul asigurărilor de sănătate. Asemănările se opresc aici.
Centrul de Cardiologie este un spital modern în care orice bolnav din România ar dori să poată fi tratat. De la săli de tratament şi până la cabinete medicale şi WC-uri, totul arată impecabil. Saloane moderne cu paturi noi, cearşafuri albe călcate impecabil, jaluzele verticale la toate ferestrele, aer condiţionat în fiecare salon, oglinzi în baie, aparatură modernă, toate acestea pot fi văzute la Cardiologie. Cel mai important este însă modul în care sunt trataţi bolnavii. Oamenii suferinzi nu sunt trimişi să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare şi nu trebuie să aştepte după medic. Obişnuiţi cu mizeria din alte spitale, mulţi bolnavi sunt intrigaţi când, abia sosiţi în Centrul de Cardiologie, li se spune că nu trebuie să dea bani pentru nimic. „Nu s-a pus niciodată problema să ne cumpărăm medicamente. Iar actul medical este desăvârşit, la un alt nivel, aşa cum şi-ar dori orice pacient“, a spus Aurelia Titea, pacientă, din Craiova.
„Condiţiile de aici nu le-am întâlnit la alte spitale. Am fost şi la Fundeni, iar în Craiova, la Spitalul Militar şi la Ortopedie – în Spitalul de Urgenţă, şi nu se compară“, a spus Vasile Oprişan, un slătinean de 66 de ani căruia i-a fost montat un stimulator cardiac.
În alt salon, un pacient hipertensiv, cu stimulator cardiac implantat, era atent monitorizat de cadrele medicale. „Are băiatul în Canada şi ar fi putut să se trateze acolo, dar a ales să vină la noi pentru că sunt condiţii comparabile. La noi beneficiază de monitorizare şi terapie modernă, ca în orice stat civilizat“, a explicat o doctoriţă.
Potrivit conducerii, Centrul de Cardiologie este una dintre puţinele unităţi sanitare din judeţ cu autorizaţie sanitară de funcţionare. Spitalul nu are nici un fel de datorii, iar toate plăţile se efectuează la timp.

Un spital falimentar

La polul opus este Spitalul de Urgenţă Craiova. Imagini desprinse parcă dintr-un coşmar se perindă prin faţa vizitatorilor. Pereţii sunt acoperiţi de o igrasie neagră, tocurile metalice vechi de 30 de ani sunt roase de rugină, iar apa se infiltrează prin pereţi din instalaţiile defecte. Un miros greu de sânge, urină şi fecale te urmăreşte parcă prin fiecare ungher al spitalului. Pe holul de la intrarea în Clinica de Terapie Intensivă zăreşti la tot pasul oameni cu chipurile desfigurate de durere. Sunt rudele pacienţilor care se zbat între viaţă şi moarte dincolo de uşi. Înşiraţi de-a lungul peretului rece al holului, în picioare sau pe scăunele aduse de acasă, privesc ore întregi spre uşa închisă, aşteptând o veste despre cel bolnav. Uşa se deschide de cele mai multe ori doar atunci când asistenta le dă bileţelele cu tratamentul pe care trebuie să-l cumpere din oraş. „Un milion de lei (vechi – n.r.) dau pe zi pentru medicamente. Nu au nimic în spital, nici feşe, sunt vai de capul lor, iar noi ne facem o grămadă de griji. Stăm ca nişte câini aici, pe hol, în frig, cu uşa închisă în nas, ca să iasă cineva să ne trimită la farmacie după medicamente“, a spus Mirela Niţă, fiica unei paciente.
Un pacient umbla derutat pe holul policlinicii spitalului. Tocmai aflase că medicul care trebuia să-i interpreteze analizele (făcute la Synevo cu 70 de lei, pentru că spitalul nu are reactivi) nu a putut veni la program pentru că a fost chemat la o urgenţă în spital. Cu toate că avea programare, bărbatul, de 61 de ani, bolnav de silicoză, a plecat în cele din urmă acasă fără să fie văzut de medic.

Cum se distruge un spital bun pentru a fi eficientizat

Prin comasarea cu Spitalul de Urgenţă, Centrul de Cardiologie va deveni o secţie a unui spital care se zbate în mizerie din cauza lipsei de fonduri. Problemele financiare ale spitalului vor deveni şi problemele centrului, iar bolnavii de aici nu vor mai fi „răsfăţaţi“ cu medicamente gratuite. „Nu vom mai putea achiziţiona medicamentele necesare, vom intra în subordinea unor oameni care la ora actuală nu pot să asigure bolnavilor tratamentul. Din păcate, avem şi o mulţime de proiecte pentru care nu vom mai putea primi finanţare, odată cu pierderea statutului juridic. În ultimii ani, am avut peste 25 de contracte în baza cărora am primit bani“, a declarat prof.dr. Dan Dominic Ionescu, directorul medical al Centrului de Cardiologie Craiova. Acesta a mai spus că între Centrul de Cardiologie şi Spitalul de Urgenţă nu există deficienţe de colaborare, aşa cum greşit ar fi lăsat Ministerul Sănătăţii să se creadă pentru a justifica măsura de comasare a celor două spitale.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII