11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase ani de închisoare pentru Drăgan

Şase ani de închisoare pentru Drăgan

Gigi Cosmin Drăgan, tânărul craiovean acuzat că i-a provocat moartea lui Pavel Rentea, după ce l-a bătut pentru că traversa strada prea încet, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la şase ani de închisoare. La această pedeapsă judecătorii au adăugat cei doi ani primiţi cu suspendare în 2009 pentru comiterea infracţiunii de complicitate la furt calificat.

La şase luni după ce procurorii l-au trimis în judecată pe Gigi Cosmin Drăgan, de 22 de ani, din Craiova, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat de uciderea lui Pavel Rentea şi condamnat. Totuşi, sentinţa Tribunalului Dolj nu este irevocabilă, ea putând fi atacată cu apel şi apoi cu recurs la Înalta Curte.
Tragicul incident în urma căruia şi-a pierdut viaţa Pavel Rentea, de 62 de ani, din Craiova, a avut loc pe 2 aprilie, în Vinerea Mare. Rentea plecase să se plimbe împreună cu nepoţica lui, în jurul prânzului. Ţinând cu o mână fetiţa de şase ani, iar în cealaltă mână bicicleta copilei, bărbatul s-a angajat în traversarea trecerii de pietoni de pe o alee. Faptul că Rentea mergea prea încet l-a enervat pe Gigi Drăgan, aflat la volanul unui BMW înmatriculat în Anglia, care circula pe aceeaşi alee. După o altercaţie între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Rentea, după care s-a întors în autoturism. Rentea a mers mai departe, către giratoriul de la „Consul“, însă Drăgan a venit în fugă în urma acestuia şi i-a mai aplicat câteva lovituri. În urma loviturilor primite, Pavel Rentea a căzut la pământ. După aceea Drăgan s-a urcat în maşina sa şi a plecat, iar Rentea s-a ridicat de jos şi şi-a continuat drumul. A apucat să mai facă doar câţiva paşi înainte să cadă pe o dală de beton, sub privirile nepoatei sale şi ale trecătorilor. Câteva ore mai târziu, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct. Tot incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere montată în intersecţia străzii Amaradia cu bulevardul Decebal.

Raportul medico-legal a arătat că Rentea a murit din cauza bătăii

Ulterior, pe 6 aprilie, Drăgan a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. O lună mai târziu, dosarul întocmit de procurori a fost completat cu un nou cap de acuzare – loviri sau vătămări cauzatoare de moarte -, după ce medicii legişti de la IML Craiova au stabilit că al doilea infarct, care i-a provocat moartea lui Rentea, a fost provocat de şocul psihic generat de bătaia primită de la Drăgan.
Astfel, medicii legişti au concluzionat în raportul de expertiză că „între trauma psihosomatică şi deces există legătură de cauzalitate condiţionată, condiţionarea datorându-se fondului patologic, preexistent“, dar şi că „fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“.
Cu aceste probe la dosar, anchetatorii au dispus, la jumătatea lunii mai, trimiterea în judecată a lui Gigi Drăgan în stare de reţinere pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. La ultimul termen, avocatul lui Drăgan a solicitat schimbarea încadrării juridice din loviri sau vătămări cauzatoare de moarte în loviri sau alte violenţe, însă judecătorii Tribunalului Dolj nu au fost de acord.

Şase ani de închisoare pentru uciderea lui Rentea

La termenul de miercuri, judecătorii Tribunalului Dolj s-au pronunţat şi l-au condamnat pe Gigi Drăgan pentru ambele infracţiuni pentru care fusese trimis în judecată.
Potrivit Tribunalului Dolj, pentru comiterea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, inculpatul a fost condamnat la şase ani închisoare, maximul fiind de 15 ani. De asemenea, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, judecătorii l-au condamnat pe Drăgan la alţi trei ani de închisoare, dispunând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, cea de şase ani.
În plus, instanţa a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de doi ani de închisoare aplicată inculpatului în 2009 de Judecătoria Târgu Jiu, adăugând cei doi ani la pedeapsa aplicată inculpatului. În acest fel, Drăgan are de făcut opt ani de închisoare. În aceeaşi şedinţă de judecată, Tribunalul Dolj a dispus menţinerea stării de arest a inculpatului. Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de fiul victimei, Ionuţ Rentea, dispunând ca Drăgan să îi plătească acestuia ca despăgubiri civile suma de 106.000 de lei.
Soluţia dată de Tribunalul Dolj poate fi atacată de părţi cu apel la Curtea de Apel Craiova, dar şi cu recurs la Înalta Curte.

Prins la furat

Gigi Cosmin Drăgan a fost prins de poliţiştii gorjeni în noiembrie 2008, după ce împreună cu doi tineri din Craiova spărseseră 13 autoturisme. Cei trei au fost prinşi după ce poliţiştii i-au oprit în trafic pentru o verificare de rutină. Pe bancheta din spate a maşinii au fost găsite mai multe detectoare radar şi un sistem GPS, care fuseseră furate cu puţin timp înainte. Drăgan a fost găsit vinovat şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la furt calificat de Judecătoria Târgu Jiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII