10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu cere armistiţiu politic pentru interesul naţional

Băsescu cere armistiţiu politic pentru interesul naţional

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus ieri parlamentarilor că finalizarea cu succes a Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială înseamnă pentru România redobândirea credibilităţii pe plan extern şi începutul ieşirii din criza economică.

Traian Băsescu a ţinut în parlament un discurs întâmpinat cu aplauze de reprezentanţii puterii, în cadrul căruia şi-a expus poziţia în legătură cu felul în care guvernul şi legislativul pot satisface interesul naţional al României. Opoziţia a lipsit din sală. „Sunt nevoit să îmi reînnoiesc apelul la responsabilitate adresat formaţiunilor politice din Parlamentul României. România se poate îndrepta în curând spre încheierea cu succes a Acordului cu FMI. Obiectivul principal al acestui acord a fost evitarea derapajului în domeniul echilibrelor macroeconomice. Încheierea cu succes a acestui acord ar însemna că România a ieşit din situaţia de criză, a pericolului de instabilitate macroeconomică, ar însemna că România a reuşit să aplice un program de reforme care elimină consecinţele unor comportamente economice şi ale unor politici publice în domeniul bugetar despre care se poate spune că au fost cel puţin neadecvate“, a subliniat Traian Băsescu. „Dacă acest acord cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială se finalizează cu succes, atunci România îşi poate redobândi credibilitatea pe pieţele financiare şi poate redeveni atractivă pentru investiţiile străine directe. Finalizarea acestui acord ar marca începutul ieşirii României din criză“, a insistat şeful statului. „Condiţia materializării acestei şanse a României este acţiunea fermă şi consecventă pe termen foarte scurt, respectiv în următoarele 30-45 de zile, la nivel de guvern şi parlament, în câteva direcţii principale care au fost convenite cu FMI, UE şi Banca Mondială ca şi condiţii pentru încheierea cu succes a programului de scoatere a României din criză şi reluare a creşterii economice.(…) Ceea ce vă propun este în fapt un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii parlamentului. Personal cred că acest lucru este posibil plecând de la realitatea că toate partidele parlamentare susţin că acţionează în interes naţional“, a pledat Băsescu.
El a enumerat principalele obiective pe care parlamentul şi guvernul trebuie să le atingă până la finalul anului: adoptarea Legii salarizării unice, a Legii pensiilor şi Legii bugetului de stat pe anul 2011, diminuarea consistentă a arieratelor, îmbunătăţirea planificării cheltuielilor de investiţii publice prin alocarea de resurse în primul semestru al anului astfel încât să crească absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, încadrarea într-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investiţiilor deja începute şi finanţarea doar a acelor investiţii care sunt viabile. În acelaşi timp, a subliniat Traian Băsescu, trebuie adoptată Ordonanţa nr. 50 a guvernului privind creditele populaţiei în aşa fel încât actul normativ să ducă la protejarea drepturilor consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei în sistemul de creditare bancară a populaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII