13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurismul la negru, în atenţia ANAT

Turismul la negru, în atenţia ANAT

Atenţie la excursiile de grup şi pelerinajele care nu sunt organizate prin agenţii de turism! Pe lângă faptul că reprezintă o formă de evaziune fiscală, practica pune în pericol siguranţa turiştilor, aceştia neavând posibilitatea să fie despăgubiţi în cazul neasigurării serviciilor promise.

Conform legislaţiei în vigoare, agenţiile de turism sunt singurele entităţi comerciale care au dreptul să creeze şi să vândă pachete sau servicii, în baza unei licenţe eliberate de ministerul de resort. Cu toate acestea, numărul organizatorilor de excursii este mult mai mare. „Deşi chiar Patriarhia Română deţine propriile agenţii de turism, care pot organiza legal pelerinaje, unele dintre acestea fiind chiar membre ANAT, atragem atenţia asupra numărului îngrijorător de mare de preoţi care organizează pe cont propriu diverse excursii şi pelerinaje contractând direct locuri la companiile aeriene şi la diverse hoteluri“, se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care în această perioadă demarează o amplă campanie de avertizare, conştientizare şi educare asupra consecinţelor la care se expun aceste persoane. Alt fenomen sesizat de ANAT este şi organizarea de excursii prin intermediul profesorilor sau companiilor de transport auto, care a atins un nivel îngrijorător de mare în România, nepermis în ţările europene.

Excursii periculoase

Deşi fenomenul este larg răspândit, atunci când îşi trimit copiii în excursii organizate la nivelul şcolilor, puţini sunt părinţii care îi întreabă pe profesori cine este cel care organizează excursia şi ce drepturi au copiii lor. Fenomenul este similar în cazul pelerinajelor. „În general, turiştii care pleacă în astfel de excursii se supun la condiţii proaste de cazare şi transport. Uneori, aceşti organizatori aleg un mijloc de transport neclasificat sau cu probleme tehnice, fără revizie făcută, riscând viaţa lor şi a copiilor. Aceste practici sunt dăunătoare“, a declarat Marian Nicola, managerul agenţiei Mapamond, membră ANAT. Acesta a explicat că multe persoane se feresc să apeleze la agenţii pentru că au impresia că serviciile oferite prin profesionişti costă mai mult. „Trebuie însă ştiut că o agenţie nu este mai scumpă. Un hotel care se respectă are trei tarife – tarif de recepţie, care se afişează, tarif de agenţie şi tarif pentru grupuri pentru agenţii. Astfel, nici cu adaosul de 10% nu se ajunge la tariful de recepţie“, a adăugat Marian Nicola.

„Cadrele didactice câştigă 3.000 de lei la o excursie“

Acesta a explicat că, pe lângă faptul că practicarea unor asemenea forme de turism pune în pericol siguranţa turiştilor şi calitatea serviciilor prestate, ea intră şi în categoria evaziunii fiscale. În plus, turiştii nu vor avea posibilitatea de a fi despăgubiţi în cazul neasigurării serviciilor promise. De asemenea, aceştia nu vor avea nici un temei legal pentru a se adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru a-şi proteja drepturile ce le revin, aşa cum ar avea posibilitatea să o facă dacă încheie contracte cu agenţiile de turism licenţiate pentru această activitate. „Cadrele didactice care se plâng că nu au venituri câştigă la o excursie organizată în cârdăşie cu proprietarii de autobuze sau autocare 2.000-3.000 de lei. Acestea ar trebui însă să aibă în vedere faptul că, dacă se adresează unei agenţii de turism, grupul este în siguranţă“, a atras atenţia Marian Nicola.

Amenzi de 12.000 de lei

În România ar putea intra în vigoare Legea Turismului, care în prezent este în dezbatere publică şi care precizează că oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi/ sau a pachetelor de servicii turistice de către persoane fizice sau juridice neautorizate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 10.000 la 12.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII