12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judeţean din Drobeta, în colaps

Spitalul Judeţean din Drobeta, în colaps

În urma unui control efectuat de Corpul de Control al Prefecturii Mehedinţi a ieşit la iveală faptul că Spitalul judeţean este în colaps din cauza datoriilor mari către furnizori şi a contractelor încheiate cu firme de prestări servicii.

Trei milioane de lei s-au rispit, în numai trei ani, prin contracte de prestări servicii care au făcut pagube imense în bugetul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, potrivit unui raport al Corpului de Control al prefectului. Sesizările incriminau mai mulţi manageri că au încheiat contracte dubioase cu firme de prestări servicii.
Odată ce unitatea sanitară a intrat în administrarea consiliului judeţean, lucrurile ar fi trebuit să se îndrepte, iar datoriile către furnizori să se diminueze. Cel puţin acestea au fost garanţiile date de autorităţile judeţului atunci când au descentralizat spitalul.
Paguba provocată Spitalului Judeţean din Drobeta în ultimii şase ani este de 850.000 de euro. Conducerea judeţului spune că este vorba despre tot felul de contracte încheiate cu diverse firme care ar fi trebuit să asigure curăţenia şi spălarea lenjeriilor din spital.
Deşi există un raport în care specialişti de la Finanţe reclamă nereguli, până acum nimeni nu a fost tras la răspundere.
În anul 2008, conducerea spitalului a decis să scoată la licitaţie serviciul de colectare a deşeurilor medicale. Două firme au depus oferte: Stericare şi Biohazard, iar criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic. Stericare a oferit 17 bani pe kilogram, iar Biohazard – 87,6 bani. Din cauza diferenţei mari de preţ dintre cele două firme, spitalul a cerut explicaţii firmei Stericare, iar pentru că reprezentanţii acesteia n-au putut justifica preţul atât de mic, conducerea a decis reluarea licitaţiei, însă ambele firme au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Celor de la Stericare le-a fost respinsă, astfel că oferta Biohazard a fost considerată valabilă.

Scandalul facturilor şi contractelor dubioase a reînceput

Denise Buzulică a venit din nou la conducerea spitalului pentru şase luni, iar scandalul facturilor şi contractelor dubioase a reînceput. „Eu nu am de unde să ştiu ce s-a întâmplat în perioada în care nu am fost manager. Ştiu doar că au fost descoperite anumite nereguli la facturile emise către spălătoria spitalului şi la cantităţile de rufe care erau spălate. Despre contractele care s-au încheiat cu diferite firme cât eu nu am fost la conducere nu am de unde să ştiu. Însă,  voi verifica pentru că interesul meu este să diminuez datoriile spitalului şi să lucrăm cu firme care au preţuri cât mai mici. Din punctul meu de vedere, nu este vorba despre nici un interes personal“, a declarat Denise Buzulică, manager la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin.
Prefectul susţine că a făcut o plângere la poliţie în legătură cu contractele dubioase pe care le-a încheiat spitalul. „Eu am observat că din cele 13.200.000 de lei datorii pe care spitalul le are, nu toate sunt restanţe către furnizori. Este vorba şi despre bani care au dispărut aiurea, pe diferite facturi cu firme care au preţuri foarte mari şi nu ştiu exact de unde a pornit totul. Eu am sesizat poliţia, care a deschis o anchetă“, a declarat prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu.
În prezent, doar firma care colectează deşeurile medicale mai are contract cu spitalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS