10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa scării, proprietate individuală?

Casa scării, proprietate individuală?

În multe dintre blocurile din Craiova, proprietarii au închis o parte din casa scării, dar au uitat să solicite autorizaţie de la primărie şi, mai ales, au omis să declare la Taxe şi Impozite cei câţiva metri în plus cu care şi-au extins proprietatea individuală.

De când au devenit proprietari în blocurile comuniste, ocupanţii apartamentelor au început să transforme proprietatea comună în proprietate individuală. Astfel, nu este de mirare că mare parte din casa scării ajunge să fie integrată într-o locuinţă. Pentru acest lucru este necesar acordul vecinilor (cincizeci plus unu la sută), avizul asociaţiei – ca să închidă o parte din holul blocului, indiferent de palier – şi autorizaţie de la primărie.
„Casa scării este proprietate comună. Când s-au cumpărat prima dată apartamentele, în contract se specifica suprafaţa individuală plus o cotă din partea comună, acest lucru fiind necesar pentru stabilirea cheltuielilor comune, cât şi pentru impozitare. Ulterior, cum au avut loc o serie de vânzări, nu s-a mai ţinut seama de asta. Nu este de mirare, atâta timp cât în blocurile din Craiova s-au făcut tot felul de intervenţii“, este de părere preşedintele UJALP, Dan Remus.
Extinderea apartamentelor cu doi, trei metri pătraţi se face de cele mai multe ori fără autorizaţie. Aceasta poate fi obţinută chiar şi după efectuarea construcţiei, aşa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri. „Vecina noastră a închis o parte din holul comun, 1,40 m, venind foarte aproape de uşa noastră. Nu are nici măcar autorizaţie, cei de la primărie şi de la Inspectoratul în Construcţii au venit, au verificat şi i-au dat termen 90 de zile să intre în legalitate. Din luna mai, când au făcut controlul, aceasta a obţinut autorizaţia abia în noiembrie“, s-a plâns Maria Bălăcescu, proprietară în blocul F14, sc. 1, de pe strada Opanez. O situaţie similară se întâlneşte în blocul 64 A din Craioviţa Nouă şi în blocul D de pe strada A.I. Cuza.
Pe lângă faptul că nu au autorizaţie, multe dintre aceste extinderi nu sunt nici declarate la Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova. Prin urmare, ele sunt impozitate ca proprietate comună, taxele fiind percepute tuturor proprietarilor din bloc.
„Proprietarii care au acordul vecinilor din bloc, în situaţia în care şi construcţia le permite, pot închide o parte din casa scării, cu condiţia să aibă o autorizaţie eliberată de noi. Mai departe, ei trebuie să declare schimbarea regimului juridic al acelei părţi din imobil, adică trecerea din proprietate comună în proprietate individuală pentru a fi impozitată conform noului regim“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Regim juridic

Proprietatea comună reprezintă toate părţile dintr-un condominiu care nu se află în proprietate individuală şi care sunt destinate folosirii în comun de către toţi proprietarii din acel condominiu. Toate aceste părţi formează obiecte ale coproprietăţii forţate, adică ale stării de indiviziune forţată şi perpetuă, destinate a fi utilizate în comun de proprietari. Proprietatea comună este indivizibilă şi este deţinută de proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, conform cotelor părţi din proprietatea comună. Proprietatea comună include: toate părţile proprietăţii care sunt în folosinţa comună ca, de exemplu: terenul pe care este construită clădirea, curtea inclusă, fundaţia, structura de rezistenţă, acoperişul, terasele, coşurile de fum, scările, holurile, pivniţele, subsolurile, casa scării, spălătoriile, uscătoriile, tubulatura de gunoi, rezervoarele de apă, ascensoarele.
Tot în proprietate comună sunt şi instalaţiile condominiului aflate în folosinţa comună, cu care este înzestrată clădirea, ca, de exemplu: conductele de apă caldă şi de încălzire care trec prin proprietatea comună şi la care pot fi racordate instalaţiile individuale de încălzire şi de apă caldă prin punctele de distribuţie din apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII