12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziţii DIICOT în Dolj şi Olt pentru fraude informatice

Percheziţii DIICOT în Dolj şi Olt pentru fraude informatice

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, cu sprijinul poliţiştilor, au făcut ieri 22 de percheziţii în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării, în urma a două cereri de comisii rogatorii formulate de autorităţile franceze, care vizau activitatea a două grupuri infracţionale organizate.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, dând curs cererii de comisie rogatorie formulate de autorităţile judiciare franceze, au făcut cinci percheziţii în Bucureşti, precum şi în judeţele Ilfov şi Buzău, în locuinţele unor persoane cercetate pentru săvârşirea pe teritoriul Franţei a mai multor infracţiuni de furt calificat şi constituire a unui grup infracţional organizat, prejudiciul produs de cei în cauză prin săvârşirea acestor fapte fiind de circa 160.000 de euro, potrivit unui comunicat remis NewsIn.
Potrivit DIICOT, în urma percheziţiilor au fost descoperite numeroase bunuri sustrase de cei în cauză (camere video, telefoane mobile etc.) şi au fost conduse mai multe persoane la sediul organelor de urmărire penală în vederea audierii lor şi a efectuării altor acte procedurale. Totodată, urmează a se da curs mandatelor europene de arestare emise de autorităţile judiciare franceze pe numele persoanelor cercetate.

Percheziţii domiciliare şi audieri pe teritoriul Franţei

Reprezentanţii DIICOT menţionează că simultan au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare şi audieri pe teritoriul Franţei, fiind reţinuţi mai mulţi membri ai acestui grup infracţional organizat.
La percheziţiile de ieri au participat şi lucrătorii de poliţie judiciară delegaţi, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi un ofiţer de poliţie francez.
Pe de altă parte, tot ieri, într-o altă cauză, procurori din cadrul DIICOT – Structura Centrală, ca urmare a unei alte cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de autorităţile judiciare din Franţa, au făcut 17 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Dolj, Olt, Bacău, Prahova, Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Cluj, în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de membrii altui grup infracţional organizat, format în principal din cetăţeni români care, de la începutul anului 2009 şi până în prezent, au realizat importante câştiguri materiale injuste, utilizând pe teritoriul Franţei carduri bancare falsificate. Oamenii legii au făcut o percheziţie în Craiova şi şapte în Slatina, patru persoane fiind reţinute pentru fraude informatice cu carduri.
Totodată, în cauză au fost emise cinci mandate europene de arestare de către autorităţile judiciare din Franţa, urmând a se solicita instanţei de judecată punerea lor în aplicare.
Împreună cu procurorii DIICOT au participat la această acţiune ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Prahova, Cluj şi Craiova, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş“. De asemenea, alături de autorităţile române implicate în desfăşurarea acestor activităţi s-au aflat şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare franceze solicitante, care s-au deplasat special în acest scop pe teritoriul ţării noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII