10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLipsurile financiare afectează asistenţa socială

Lipsurile financiare afectează asistenţa socială

Criza financiară a făcut ca din sistemul de asistenţă socială să plece tot mai mulţi angajaţi, iar cheltuielile cu hrana asistaţilor social să fie reduse. Dacă situaţia nu se va schimba, cei care vor avea de suferit vor fi beneficiarii sistemului, cei pentru care a fost creată asistenţa socială.

La Centrul Maternal din Târgu Jiu sunt internate şapte mame cu 11 copii minori. De la lună la lună, datoriile pe care le are centrul cresc: facturi neplătite, distribuitori care îşi aşteaptă banii. Gheorghe Milosteanu, directorul centrului, a declarat că unele datorii au fost plătite.
„Am avut facturi neachitate de 40.000 de lei. Am achitat ce era scadent şi apoi au venit alte facturi. Important este că nu avem datorii mari la utilităţi. Pe astea le plătesc primele. Am achitat facturile până în luna iulie, mai sunt vreo trei luni cu facturi neplătite. Nu avem bani“, a spus directorul. La capitolul cheltuieli salariale, banii ajung până în luna noiembrie, adică angajaţii, şi aşa puţini la număr, îşi vor primi banii pe octombrie. „Apoi vom vedea. Avem promisiuni de la consiliul judeţean că ne va da bani printr-o rectificare bugetară. De asemenea, avem promisiuni că vom primi bani pentru cheltuielile materiale“, a precizat Milosteanu.

Beneficiarii vor avea de suferit

Până acum, conducerea Centrului a făcut tot posibilul ca beneficiarii să nu resimtă criza financiară. „Ne-am străduit ca beneficiarii să nu resimtă criza. Am făcut economii, am alternat hrana în aşa fel încât să cheltuim mai puţin. Problema este că nu avem personal suficient. Dacă situaţia nu se remediază, vor suferi şi beneficiarii. Multă lume nu înţelege că în sistemul social se lucrează cu beneficiari care ne creează probleme. Criza economică accentuată produce oameni săraci, oameni care au nevoie de asistenţă socială. Cum să mai lucrăm când nu avem personal? Dacă cheltuielile scad sub minimul necesar, nu ştiu cum ne vom descurca“, a spus Gheorghe Milosteanu.

Proiect de hotărâre pentru reorganizarea sistemului

În noiembrie, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Gorj se va propune o hotărâre de consiliu legată de reorganizarea sistemului asistenţei sociale din judeţ. Potrivit lui Milosteanu, la nivelul CJ Gorj a fost alcătuită o comisie care va analiza situaţia din sistemul asistenţei sociale.
„Ne-au solicitat să prezentăm felul în care vedem noi reorganizarea sistemului, noua organigramă, dacă se pot externaliza unele servicii, dacă unele instituţii pot avea personalitate juridică. Este vorba despre reorganizarea întregului sistem. Dar nu poate fi vorba despre angajări. La Centrul Maternal avem nevoie de câteva asistente medicale pentru a asigura serviciul de permanenţă. Va trebui să ne gândim la o reaşezare a personalului, să luăm dintr-o parte pentru a acoperi lipsurile“, a declarat Gheorghe Milosteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS