12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de angajaţi pleacă din sistemul asistenţei sociale

Zeci de angajaţi pleacă din sistemul asistenţei sociale

Zeci de angajaţi din sistemul asistenţei sociale din Gorj au ales să-şi caute alt loc de muncă din cauza tăierilor salariale şi a sporurilor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj are 1.048 de angajaţi din 1.179 de posturi prevăzute. După reducerile salariale impuse de guvern, apoi tăierea sporului impusă de Agenţia de Prestaţii Sociale, oamenii au ales să-şi caute altceva de lucru. În primele nouă luni ale acestui an au plecat mai mulţi angajaţi decât în tot anul 2009. „În anul 2009 au încetat activitatea 24 de angajaţi. Cred că fiecare îşi caută ceva mai bun când pleacă dintr-un loc“, a spus Minodora Ianc, reprezentant al DGASPC Gorj. De la începutul anului şi până în prezent, 31 de angajaţi au plecat la muncă în altă parte, chiar şi în străinătate. „Au plecat destui pentru că nu mai făceau faţă cheltuielilor. Avem colegi care iau 400 de lei pe lună şi au rate la casă“, a spus Nicolae Pasăre, lider sindical.

Italia şi Spania, principalele destinaţii

Că oamenii pleacă din sistem este un fapt recunoscut chiar şi de conducerea diverselor instituţii subordonate DGASPC Gorj. De la Centrul maternal, de exemplu, anul acesta au plecat la muncă în străinătate patru asistenţi sociali. Nemulţumiţi de leafa din ţară, oamenii au plecat în Italia sau Spania pentru un salariu de 900 de euro pe lună. „A plecat una dintre cele mai bune asistente. Lucrează în Italia şi primeşte 800 de euro. Eu îi înţeleg pe toţi angajaţii mei. În condiţiile în care aveau rate de 600 de lei şi un salariu de nici 800 de lei, cum să mai rezişti?! Toţi banii merg la bancă şi tu mai trăieşi din te miri ce. Au avut salarii mai bune în trecut, au avut nevoie de o casă şi au luat bani din bancă. Nu poţi să condamni un om pentru că vrea să aibă casa lui“, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului maternal din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS