16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞpagă la Primăria Argetoaia

Şpagă la Primăria Argetoaia

Ion Bucur, secretarul Primăriei şi Consiliului Local Argetoaia din judeţul Dolj, este acuzat că a pretins şi primit 1.000 de euro ca să elibereze adeverinţe false privind activitatea în cadrul CAP.

În orice primărie, secretarul este cel care are grijă ca administraţia locală să respecte cu sfinţenie legile. În comuna doljeană Argetoaia, însă, tocmai secretarul primăriei este cel acuzat de încălcarea legii, prin eliberarea contra unor sume de bani a unor adeverinţe false. Nu i-a mers decât până în momentul în care poliţiştii şi procurorii l-au prins în flagrant cu şpaga în buzunar.

Secretarul, prins cu banii marcaţi în buzunar

Povestea flagrantului îşi are începutul pe 22 septembrie, când un bărbat din comuna Argetoaia a sesizat poliţia cu privire la faptul că secretarul primăriei din localitate – Ion Bucur, de 61 de ani – i-a cerut suma de 1.200 de euro, pentru a-i elibera patru adeverinţe necesare calculării vechimii în muncă, în vederea pensionării. Nu era însă vorba despre orice fel de adeverinţe, ci de unele în care să fie înscrise în fals anumite perioade de timp pe care titularii le-ar fi lucrat în fostele CAP-uri.
În baza acestei sesizări, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Dolj, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au pregătit prinderea în flagrant a secretarului Bucur. Partea tehnică a operaţiunii urma să fie asigurată de Serviciul Român de Informaţii.
Marţi, secretarul de la Argetoaia l-a chemat la el pe denunţător şi, în schimbul sumei de 1.000 de euro, i-a înmânat trei adeverinţe false. „Din adeverinţe reieşea faptul că denunţătorul, soţia şi socrul acestuia au avut o vechime în muncă cuprinsă între opt şi zece ani la unităţile agricole de pe raza comunei, în perioada 1970-1989, situaţie care nu corespundea realităţii“, se menţionează într-un comunicat al DGA. De fapt, se pare că două dintre cele trei persoane pentru care se eliberaseră adeverinţele lucraseră la CAP doar jumătate din perioada menţionată pe respectivul înscris, în timp ce a treia nu lucrase chiar deloc la CAP.
Nici n-a ieşit bine din birou cel care primise adeverinţele, că au intrat după el oamenii legii. Procurorul şi poliţiştii au găsit în buzunarele lui Bucur banii  primiţi drept şpagă, pe care fusese inscripţionat cu cerneală fluorescentă cuvântul MITĂ. Drept urmare, secretarul a fost condus pentru audieri la sediul Parchetului, unde învinuitul, pus în faţa probelor – inclusiv filmul flagrantului, realizat chiar de denunţător cu aparatura SRI – a recunoscut că a luat şpaga de 1.000 de euro, dar că, de fapt, el n-ar fi vrut banii aceştia, dar denunţătorul a insistat să-i primească.
Procurorul a decis reţinerea sa pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual, iar ieri a propus arestarea lui preventivă pentru 29 de zile. Ieri după-amiază, judecătorii au admis propunerea Parchetului, emiţând un mandat de arestare pe numele lui Bucur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII