10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe două ori mai puţine concedii medicale

De două ori mai puţine concedii medicale

Numărul concediior medicale s-a redus în judeţul Dolj aproape la jumătate după intrarea în vigoare în luna mai a modificărilor la OUG nr. 158/2005, care înăspresc controalele, dar şi sancţiunile pentru încălcarea legislaţiei privind acordarea de concedii medicale. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, până în luna septembrie s-au înregistrat 32.014 concedii medicale, din care 26.495 de boală, 5.074 de concedii medicale de maternitate şi 445 de concedii medicale de îngrijire a copilului. În ultimele luni s-a înregistrat o medie de 2.500 de concedii medicale faţă de 5.000 – media lunară pe anul trecut. Numărul mic se explică, potrivit CAS Dolj, prin faptul că medicii nu mai eliberează atât de uşor concedii medicale de teama sancţiunilor.

Amenzi de 60.000 de lei

Până în prezent, inspectorii CAS Dolj au controlat 112 cabinete de medicină primară, 29 de medici din şapte spitale şi 37 de beneficiari de concedii medicale, iar amenzile nu au lipsit.
„În urma verificărilor întreprinse de CAS Dolj au fost constatate 12 contravenţii la furnizorii de servicii (şase la spitale şi şase la medici de familie), fiind aplicate sancţiunile prevăzute de lege, respectiv amendă în cuantum de 5.000 de lei. În cazul verificărilor făcute la asiguraţi,
într-un singur caz asiguratul nu a fost găsit acasă. Sancţiunea pentru asiguraţi constă în neplata concediilor medicale acordate“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
Principalele probleme constatate de inspectorii CAS Dolj au fost lipsa adeverinţei de salariat, lipsa declaraţiei de asigurat, concedii medicale eliberate de medicii de familie care depăşesc zece zile, acordarea şi eliberarea concediului medical „în continuare“ cu retroactivitate de 48 de ore, lipsa declaraţiei care ar trebui să fie completată de asigurat şi adeverinţe eliberate de angajator pe care nu se specifică numărul de zile de concediu medical primite în ultimele 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII