10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoţiunea simplă pe Sănătate, respinsă

Moţiunea simplă pe Sănătate, respinsă

Moţiunea simplă iniţiată de PSD pe domeniul Sănătăţii, împotriva ministrului Cseke Attila, a fost respinsă ieri de plenul Senatului, cu 61 de voturi împotrivă, 53 pentru şi trei abţineri.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL, Iosif Secăşan, a susţinut că mulţi parametrii prezentaţi în moţiune sunt reali, dar nu pot fi imputaţi actualei guvernări, care se ocupă de acest sistem doar de un an şi jumătate.
„Toate guvernele de până acum au reclamat că sănătatea este o prioritate naţională, dar nu au dovedit-o în fapt. (…) Actualul guvern, cu toate că traversăm o perioadă de criză, a procedat la descentralizarea unităţilor spitaliceşti, cu achitarea creanţelor până la 30 iunie 2010, aducând astfel managementul şi decizia mai aproape de pacienţi, cu implicarea responsabilă a autorităţilor locale“, a spus Secăşan.
Democrat-liberalul a plecat pentru un Pact Naţional pentru Sănătate, considerând necesară reevaluarea sistemului asigurărilor sociale, dar şi a relaţiei ministerului cu CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). „Adică o reformă reală şi de profunzime, pentru a face din sănătate, cu adevărat, o prioritate naţională“, a încheiat Secăşan.
Din partea opoziţiei, senatorul PNL, Minerva Boitan, şi-a început intervenţia respingând acuzaţiile ministrului Cseke Attila, privind fostele guvernări, considerând că acesta se foloseşte de scuza grelei moşteniri, şi susţinând că, dacă „cifrele vorbesc“, aşa cum a spus ministrul, trebuie să îi fie atrasă atenţia că populaţia României are unii dintre cei mai defavorabili indicatori privind sănătatea din întreaga Europă, chiar potrivit preambulului Strategiei Naţionale de Raţionalizare a Spitalelor, iniţiată de minister.

Speranţa de viaţă a românilor nu s-a modificat din anii 1960

Printre altele, a spus Boitan, speranţa de viaţă a românilor nu s-a modificat din anii 1960 încoace, iar rata mortalităţii evitabile plasează România „într-o situaţie şi mai dificilă“. „Aş crede că domnul ministru este cel care depune o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern“, a spus senatorul liberal, după ce a dat citire unor statistici din actul guvernului, transmiţându-i, de asemenea, ministrului să nu mai vorbească „atât de mult despre moştenire“.
„Nu dorim poate neapărat ca dumneavoastră să veniţi alături de noi, în banca nemulţumiţilor, ci dorim să atragem atenţia că sunt probleme din ce în ce mai mari în sistem“, a conchis aceasta, explicând motivele pentru care PNL susţine moţiunea.
Pe de altă parte, liderul grupului independenţilor, Liviu Câmpanu, a spus că va vorbi atât ca medic, cât şi ca un cetăţean, însă a continuat intervenţia anunţând că UNPR nu îl susţine „necondiţionat“ pe Cseke doar pentru că formaţiunea sa face parte din coaliţie, însă acesta nu este vinovat de problemele din Sănătate. „Sistemul de sănătate se află într-o situaţie grea, dar asta nu de azi, nu de ieri, ci de două decenii“, a spus Câmpanu, considerând că la această moţiune ar fi trebuit să fie prezent şi preşedintele Casei Naţionale de Sănătate pentru a răspunde unora dintre întrebările senatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS