11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsiguraţii plătesc de două ori pentru analize

Asiguraţii plătesc de două ori pentru analize

Nici un laborator din Craiova nu mai face analize medicale gratuite, la doar câteva zile de la suplimentarea fondurilor de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.

Pentru lunile septembrie şi octombrie s-a dublat practic valoarea de contract pentru analize medicale. Potrivit CAS Dolj, suplimentarea de fonduri pentru analizele gratuite ale asiguraţilor s-a făcut din fondul de rezervă de 10% necontractat, cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi însumează 393.858 de lei. Banii sunt puţini, recunosc reprezentanţii CAS Dolj, care au primit la rândul lor sesizări de la asiguraţi care trebuie să plătească pentru a-şi face analize medicale.

Unele laboratoare nu mai programează până la sfârşitul anului

Cei mai mulţi asiguraţi nu se complică însă cu sesizările. S-au obişnuit să scoată bani din buzunar, fără să mai comenteze, atunci când trebuie să-şi facă analize. Maria Coman, pensionară din Craiova, a încercat să-şi facă analizele la Renamed. Când a sunat să-şi facă programare, i s-a spus că nu mai este plafon la analize medicale până la sfârşitul anului. Nici la alţi furnizori de servicii paraclinice nu a avut mai mult succes. De la Policlinica „Elga“ a fost invitată politicos să revină cu un telefon pe 18 septembrie, eventual ca să se intereseze dacă se vor face programări pentru luna octombrie. Şi la Policlinica „Bunavestire“ aceeaşi situaţie, doar că pentru a te interesa dacă se fac programări luna următoare trebuie să suni la sfârşitul lunii în curs.
Nici unităţile sanitare de stat nu mai au fonduri pentru analize medicale în ambulatoriu, iar pacienţii nu au de ales, trebuie să plătească. Cristina Mitrache a dat 65 de lei pentru două analize – TSH şi FT4 la un laborator privat: „Am luat din banii de mâncare şi am plătit analizele. Este vorba de sănătatea mea. Trebuie să fiu sănătoasă ca să pot munci şi plăti taxe la stat“, a spus cu necaz femeia. Sunt însă şi analize foarte scumpe pe care nici bolnavii cu venituri medii nu şi le permit.

Categorii private de drepturi

Femeile gravide şi copiii sunt categorii care ar trebui să-şi facă analizele medicale gratuit. În realitate, la mica înţelegere, mai beneficiază de gratuitate doar pacienţii cu afecţiuni incurabile. Bolnavii de cancer, în special, au ajuns la mila sistemului.
În aceste condiţii, pacienţii nu găsesc altă soluţie decât să meargă la urgenţă. La Craiova, serviciul de urgenţe al celui mai mare spital din Oltenia, Spitalul de Urgenţă Craiova, este sufocat de numărul mare de bolnavi. Altă variantă ar fi să dea în judecată sistemul sanitar care încalcă astfel dreptul asiguratului la asistenţă medicală gratuită, asigurat care a plătit o dată la fondul asigurărilor de sănătate. Potrivit Ordinului nr. 265/408/2010, art. 16, se plătesc doar serviciile medicale care nu se regăsesc în anexa nr. 7 la ordin, serviciile medicale acordate la cererea asiguratului (fără recomandare medicală sau fără a îndeplini condiţiile care îi permit adresare directă) sau în situaţia în care asiguratul nu acceptă programare pe listele de prioritate. Tarifele, pentru care se eliberează chitanţă fiscală, sunt stabilite de furnizori şi afişate la cabinetul sau laboratorul medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII