10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne după gratii

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne după gratii

Tribunalul Bucureşti a respins ieri recursul asistentei Florentina Cârstea, de la Maternitatea Giuleşti, în dosarul în care aceasta a fost arestată preventiv pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, anunţă Agerpres. Decizia este definitivă. Asistenta medicală a fost arestată la începutul săptămânii trecute, pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 6.
Instanţa a respins şi solicitarea ca asistenta Florentina Cârstea să fie consultată de un psiholog în arestul Poliţiei Capitalei.
La dezbaterile din sala de judecată, asistenta a anunţat că nu doreşte să facă nici o declaraţie, avocatul ei motivând că starea psihică a acesteia nu îi permite acest lucru.
Avocatul le-a solicitat judecătorilor să o elibereze pe Florentina Cârstea şi le-a propus să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi Bucureştiul.
El l-a acuzat pe procurorul Marius Iacob, de la Parchetul General, că face presiuni în cadrul anchetei, amintind două declaraţii ale acestuia apărute în presă, şi anume că asistenta era singura care avea cartela magnetică de acces la salonul unde se găseau bebeluşii, deşi cartele de acces deţineau toate cadrele medicale, dar şi că Florentina Cârstea ar fi participat, în cele 12 minute cât a lipsit din salon, la o petrecere, lucru infirmat ulterior chiar de Parchet.
Avocatul a recunoscut că asistenta a dat două declaraţii al căror conţinut este contradictoriu, însă consideră că prima declaraţie făcută la Poliţia Capitalei, pe 17 august, a fost luată fără ca ea să fi fost însoţită de un apărător, deci este nulă. În plus, el a susţinut că, potrivit fişei postului, Florentina Cârstea nu trebuia să stea permanent în salon şi nu i se poate imputa izbucnirea incendiului.
La finalul pledoariei, avocatul i-a rugat pe judecători să dispună ca un psiholog să o consulte pe asistentă în arestul Poliţiei Capitalei, solicitare respinsă însă de magistraţi.

Florentina Cârstea, în arest de o săptămână

Florentina Cârstea a fost reţinută lunea trecută, pentru 24 de ore, anchetatorii susţinând că se impune arestarea ei deoarece a părăsit în mod nejustificat salonul de la Terapie intensivă unde s-a produs tragedia care a dus la moartea a cinci nou-născuţi.
„Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. dr. Panait Sârbu», nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de terapie intensivă. Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibile sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase“, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
În cazul Maternităţii Giuleşti, a fost reţinut de procurori, pentru 24 de ore, şi şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“, Vasile Dima, însă el nu a fost arestat preventiv.
Judecătoria Sectorului 6 a respins, pe 27 august, propunerea de arestare preventivă a lui Vasile Dima, care are probleme medicale grave, urmând să fie cercetat în stare de libertate. Decizia judecătorilor a fost atacată de procurorii Parchetului General, urmând ca recursul să se judece la Tribunalul Bucureşti. Vasile Dima a fost eliberat, sâmbătă, din arestul Direcţiei Cercetări Penale, după expirarea ordonanţei de reţinere emise de procurori.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.
În acelaşi dosar, procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, a anunţat, săptămâna trecută, începerea urmăririi penale împotriva Maternităţii Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII