12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaternitate fără autorizaţie

Maternitate fără autorizaţie

Maternitatea de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin funcţionează de zece ani fără autorizaţie de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, din cauza stării avansate de degradare a clădirii.

Maternitatea din Severin, supranumită şi „Maternitatea groazei“ de unele mămici, este un adevărat pericol pentru oricine pune piciorul aici.
Şeful Maternităţii din Drobeta Turnu Severin, doctorul Barbul Damaschin, a declarat că Inspectoratul de Stat în Construcţii a retras autorizaţia unităţii întrucât aceasta nu ar rezista unui seism.
„Instalaţiile au un mare grad de uzură din cauză că în decursul anilor nu s-au mai făcut reparaţii capitale. Din acest motiv, Inspectoratul de Stat în Construcţii a retras autorizaţia pentru uz social a acestei clădiri. Clădirea nu cred că rezistă unui seism, la cât de determinată este“, a declarat medicul Barbul Damaschin.
Scara de evacuare rapidă în caz de incendii a clădirii maternităţii a fost închisă pentru că exista risc de prăbuşire, iar rampă pentru persoanele cu handicap nu există. În maternitate sunt funcţionale o scară principală şi două secundare.
Cel mai grav este faptul că sterilizatoarele din maternitate ar fi trebuit scoase din uz, ele datând din anii ‘70-‘80.

Instalaţii electrice vechi de 40 de ani

La ultimul control al reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, făcut în maternitate în luna februarie a acestui an, s-au constatat deficienţe majore la instalaţiile electrice. Spitalul Judeţean a primit atunci 14 sancţiuni şi trei amenzi în valoare de 1.500 de lei pentru neregulile constatate în toate secţiile unităţii spitaliceşti.
Şeful corpului de control al ISU Mehedinţi a spus că principale nereguli depistate la maternitate au fost la instalaţiile electrice, care ori sunt vechi de 40 de ani, ori sunt improvizate fără o protecţie corespunzătoare, având în vedere materialele combustibile din interior. Medicii de la Maternitatea din Severin sunt revoltaţi şi parcă supăraţi pe toată lumea. „Nu vrem să fim solidari cu nimeni. Ce să facem, să plângem acum? Mai bine aţi veni cu aere condiţionate şi fonduri pentru spitalul ăsta decât să ne pozaţi! Ieşiţi afară“, a strigat un medic ginecolog din unitatea medicală severineană.
În urmă cu 20 de ani, în Drobeta Turnu Severin au fost începute lucrările Blocului materno-infantil în curtea Spitalului Judeţean, însă ele au stagnat şi clădirea se află la primul stadiu de construcţie. Pe această idee, clădirea maternităţii a fost lăsată în paragină şi nimeni nu a mai investit nici un ban aici. Cu toate acestea, în fiecare zi vin pe lume aici cel puţin trei copii, care se nasc în condiţii improprii unui oraş european. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi spun că este nevoie să contracteze un împrumut bancar în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei pentru finalizarea Blocului materno-infantil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII