8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnităţi de învăţământ fără autorizaţie de funcţionare

Unităţi de învăţământ fără autorizaţie de funcţionare

Se apropie începerea noului an şcolar 2010-2011, iar în judeţul Mehedinţi mai bine de jumătate din unităţile de învăţământ nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare de la DSP.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, care au verificat toate unităţile de învăţământ din judeţ, au spus că toate cele 15 licee aflate în mediul urban au autorizaţie sanitară de funcţionare. În mediul rural, Mehedinţiul are trei licee, dintre care doar unul nu are autorizaţie. Dintre cele 22 de şcoli generale din mediul urban, doar două nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, în schimb, în mediul rural, doar 43 de şcoli generale au autorizaţie sanitară, iar 189 nu au. Toate cele 18 grădiniţe din mediul urban deţin autorizaţie sanitară. În mediul rural, din 196 de grădiniţe, doar patru au autorizaţie de funcţionare. În mediul rural nu sunt creşe, iar din cele patru care există în mediul urban, una nu are autorizaţie sanitară de funcţionare.
„În primul rând, foarte multe unităţi de învăţământ au în de­rulare proiecte cu fonduri eu­ro­pene de reabilitare şi re­parare, iar în al doilea rând orice director de şcoală pri­meşte, pe perioada de vară, de la centrul bugetar fonduri pen­tru igienizare. De obicei, dum­nealor vin la noi după 1 septembrie, când se în­cheie aceste lucrări, cu do­cumentaţia prin care ne so­licită autorizaţiile de  func­ţionare. Este vorba de înde­pli­nirea unor condiţii minime, cum ar fi, spre exemplu, apă cu­rentă şi canalizare ori grup sanitar în clădirea şcolii. Chiar dacă localitatea respec­tivă nu are apă curentă, pu­tem autoriza unitatea de învă­ţământ dacă are un bazin de apă cu volumul raportat la nu­mărul de elevi şi un grup sa­nitar în curte cu fosă sep­tică la o capacitate cores­pun­zătoare numărului elevilor. Dacă şcoala nu este auto­ri­zată din punct de vedere  sa­nitar, i se va interzice ac­ti­vi­tatea şi, în funcţie de situaţia con­cretă, vom dispune sanc­ţiunile care se impun. Noi avem o bună colaborare cu Ins­pectoratul Şcolar. Sunt con­vinsă că foarte multe unităţi de învăţământ vor ob­ţine autorizaţia sanitară de  func­ţionare în acest an. Îi aştep­tăm pe directori cu do­cumentaţiile necesare la se­diul nostru!“, a declarat di­rectorul adjunct de la DSP Me­hedinţi, Romaniţa Ionovici.
 Există şi localităţi unde copiii învaţă în şcoli vechi de peste 100 de ani, deşi administraţia locală a primit fonduri pentru construirea unora noi. În câteva cazuri, banii din fonduri europene au fost retraşi, deoarece nu s-a respectat termenul de finalizare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU