16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestitorii renunţă la milioane de euro

Investitorii renunţă la milioane de euro

Situaţia economică din ultimul an nu a fost deloc în sprijinul potenţialilor întreprinzători, care au fost nevoiţi să renunţe la fonduri europene de milioane de euro din pricina lipsei de bani necesari cofinanţării. Până în prezent, pe SAPARD, FEADR şi POR, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au fost reziliate 69 de contracte.

Criza economică a reuşit să strice planurile a zeci de investitori din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Din pricina lipsei de cofinanţare, aceştia au fost nevoiţi să renunţe la contractele de finanţare care vizau investiţii cu fonduri de la Uniunea Europeană. Până în prezent, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cele mai multe contracte (42) au fost reziliate pe SAPARD, iar valoarea lor nerambursabilă a depăşit deja 5,219 milioane de euro (19,332 milioane de lei). Cei mai mulţi investitori (31) au renunţat la proiectele pe Măsura 3.4. (Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative), astfel că s-au stopat o serie de investiţii în turism rural, sericicultură, apicultură, cultivarea şi procesarea ciupercilor, fructelor de pădure şi arbuştilor fructiferi, plante medicinale şi plante aromatice, melci, broaşte, turism montan, turism pentru pescuit sau cicloturism.
Restul contractelor reziliate au vizat investiţii pe Măsurile 1.1. (Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole) şi 3.1. (Investiţii în exploataţii agricole) în sectoarele vin, lapte şi produse lactate, alimentare cu apă, ferme de animale şi păsări, precum şi culturi de câmp.

17 contracte reziliate pe FEADR

Şi o parte dintre investitorii care au proiectele pentru FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) au renunţat la investiţii.
„Situaţia economică actuală influenţează beneficiarii FEADR prin îngreunarea obţinerii cofinanţării. La nivel de regiune, pe FEADR au fost reziliate 17 contracte (cinci din Dolj, două din Gorj, trei din Mehedinţi, patru din Olt şi trei din Vâlcea), cu o valoare totală de aproximativ 11,507 milioane de euro (60,294 milioane de lei)“, a declarat Octavian Rudăreanu, responsabil promovare Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) 4 Sud-Vest Craiova.
Acestea vizau investiţii în „modernizarea exploataţiilor agricole“ (Măsura 121), „creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“ (Măsura 123), „încurajarea activităţilor turistice“ (Măsura 313) şi „sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi“ (Măsura 132). S-au dus pe apa sâmbetei planurile unor întreprinzători de a face investiţii în ferme vegetale (achiziţie utilaje, ciupercărie, fermă legumicolă), în fabrici de conserve şi de îngheţată, patiserie, cofetărie, pensiuni turistice şi echipamente IT, mobilier şi elemente alternative în cazul căderilor de tensiune.

Oltenii au renunţat la zece investiţii pe POR

Potrivit datelor primite de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR S-V) Oltenia, oamenii de afaceri din regiune au renunţat şi la fondurile pe care ar fi putut să le primească pentru investiţii în domeniile medical, construcţii şi prestări servicii.
„În cadrul Axei prioritare 4 (Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local), domeniul major de intervenţie 4.3. (Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor), au fost reziliate zece contracte (trei în Dolj, unu în Olt şi şase în Vâlcea) în valoare totală de 4,167 milioane de lei“, a declarat Simona Covrescu, agent de dezvoltare în cadrul ADR S-V Oltenia. Aceasta a explicat că motivul pentru care au fost reziliate aceste contracte a fost acelaşi ca şi cel invocat de investitorii din domeniul agricol – lipsa fondurilor pentru asigurarea cofinanţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS