24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCasa de Pensii Dolj dă bilete pe sub mână

Casa de Pensii Dolj dă bilete pe sub mână

Casa Judeţeană de Pensii Dolj acordă bilete de tratament pentru pensionari şi în lunile iulie şi august. Deşi, iniţial, conducerea instituţiei făcuse public în toate mijloacele media că în lunile de vară nu se acordă bilete, când s-au schimbat lucrurile, anunţurile pentru bilete în iulie au fost postate pe internet (unde bătrânii nu au acces) şi la avizierul instituţiei. Peste 300 de bilete au fost repartizate pentru iulie şi august.

Puţini craioveni cunosc faptul că se acordă în continuare bilete de tratament pentru pensionari de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, inclusiv în lunile iulie şi august. Dacă în iunie, directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, informa pe toate canalele mass-media că în iulie şi august este sistată furnizarea de bilete de tratament, la hotărârea Casei Naţionale de Pensii, de data aceasta, revenirea asupra deciziei, deci acordarea de bilete în iulie şi august, s-a făcut cu mare discreţie. Casa de Pensii nu a anunţat nici la radio, nici la TV şi nici în presa scrisă că se dau bilete şi în lunile de vară, ci doar a afişat anunţul la avizierele instituţiei şi pe site-ul CJP, după cum a declarat chiar directorul instituţiei. La solicitarea GdS, directorul Baciu se justifică în faţa pensionarilor: „Pe 07.07.2010, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale Bucureşti a transmis CJP Dolj lista cu cele 114 bilete de tratament repartizate, plecarea în staţiune fiind pe 09.07.2010. Mediatizarea privind aceste bilete s-a făcut prin publicarea anunţului pe site-ul instituţiei şi afişarea la avizierele CJP Dolj“, a spus directorul Daniel Baciu. CJP Dolj a arătat că pentru acea serie de pe 9 iulie au plecat 86 de oameni. Dacă aceştia nu au aflat de bilete pe pile şi relaţii în singura zi avută la dispoziţie (8 iulie) înseamnă că fie au trecut pe la aviziere, fie s-au îngrămădit pe internet să citească anunţul postat pe site-ul CJP Dolj. Reamintim că este vorba despre pensionari care nu stau toată ziua să navigheze pe internet. CJP Dolj a avut doar o zi la dispoziţie să selecteze pensionarii în ordinea punctajelor şi să le comunice că trebuie să plece a doua zi, iar aceştia să şi accepte asemenea condiţii. CJP spune că sunt bilete doar în hotelurile care aparţin CNPAS.

115 bilete pentru august

Răspunsul conducerii CJP Dolj este cusut cu aţă albă, pentru că mai există sute de bilete pentru pensionari, dar unele nici măcar la avizier nu sunt postate şi nici pe site-ul instituţiei. În total, 228 de bilete. La avizierele instituţiei sunt afişate listele cu cei care trebuie să plece pe 27 iulie, dar nicăieri nu este postat vreun anunţ care să arate existenţa altei serii în august. Abia la solicitarea GdS, Casa de Pensii Dolj a spus de existenţa acestor bilete. „Următoarele plecări în staţiunile menţionate sunt pe 27 iulie 2010 (113 bilete de tratament) şi pentru 14 august (115 bilete)“, a spus şeful Casei de Pensii în răspunsul transmis în scris către GdS.

Cei mai mulţi pensionari află prea târziu

Ieri, la sediul CJP Dolj, pensionarii care treceau pe la avizier de dimineaţă aflau pentru prima dată că se acordă bilete de tratament şi în iulie, că de august nu ştiau nimic. „Ne-au spus că în iulie şi august nu se mai dau bilete. Mie mi-au spus să vin în august ca să depun cerere pentru septembrie şi acum aflu că s-a şi afişat lista pentru iulie“, a spus Constantin Popescu, de 62 de ani, care se oprise să vadă dacă îşi regăseşte soţia pe listele care anunţau seria cu plecare în 27 iulie. „Nu ştiam că se mai dau bilete. Eu ştiam de 1 septembrie. Aveam dinainte cereri depuse pentru lunile de vară, dar mi-au spus că nu se mai dau bilete vara. Acum aflu că au fost plecări şi în iulie“, a afirmat Gherghina Vlăduţu (55 de ani). Maria Goiceanu (68 de ani) a aflat tot întâmplător de biletele pe iulie: „Ieri (marţi – n.r.) am aflat de la o vecină şi am venit să văd. Nu ştiam că se mai dau pe vară, că ziseseră că se opresc. Noroc că eu am depus cerere pe trei luni şi poate că voi primi acum bilet, că eu cred că mă încadrez“. „Am aflat întâmplător de bilete în iulie. Acum am citit aici că sunt şi luna asta. Eu am depus cerere luna trecută“, a spus şi Liliana Buzărnescu.

„Nu sunt afişate punctajele“   

Listele cu pensionarii selectaţi să plece în staţiuni cuprind datele de identificare ale lor (nume, CNP), perioada şi staţiunea, dar nu sunt afişate şi punctajele obţinute de aceştia. Pentru transparenţă, trebuia afişat şi punctajul, mai ales că respectivele bilete nu sunt la „refuzuri“, astfel încât să fie acordate pe principiul „primul sosit, primul servit“, ci ar fi trebuit să fie repartizate în funcţie de punctajele obţinute. Aşa este procedura impusă de la Bucureşti. „Niciodată nu afişează punctajele. De ce nu le afişează, ca să vedem şi noi cum s-au dat aceste bilete?“, s-a revoltat Constantin Popescu. „Cel mai corect din partea lor ar fi să afişeze punctajele celor care pleacă în staţiune. Eu sunt pensionată pe caz de boală, am pensie mică şi mă încadrez în condiţii şi aşa mi se pare normal, să afişeze punctajele celor care pleacă, dar ei nu o fac“, a precizat Ileana V. (55 de ani). Reprezentanţii Casei de Pensii susţin că punctajele sunt afişate pe o foaie separată „mai jos de listele cu toţi pensionarii din seria respectivă. Este un tabel cu nume şi punctaj, pus mai jos de lista cu cei din serie“, susţine purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Daniela Becheru. Ieri-dimineaţă nu exista o astfel de listă cu punctajele afişată la avizier sub lista cu persoanele care merg în staţiuni pe 27 iulie. Fotografiile GdS făcute la faţa locului arată acest lucru. Singurele punctaje afişate sunt cele generale: dacă ai pensie de 400 de lei, primeşti „x“ puncte, dacă ai mai mult, primeşti punctaj mai mic. Se întocmeşte listă separată cu punctajele, spune purtătoarea de cuvânt a CJP Dolj, pentru că sistemul informatic nu permite afişarea punctajelor pe aceeaşi listă cu cei selectaţi pentru seria respectivă. De anul acesta, pensionarii care pleacă la tratament sunt selectaţi în funcţie de punctajul obţinut după anumite criterii: să nu fi fost în staţiuni în ultimii ani, să aibă o pensie cât mai mică, de preferat de invaliditate. Aceia care se încadrează în aceste criterii primesc punctaj mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII