13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcurenţă mare la titularizare

Concurenţă mare la titularizare

La examenul de titularizare de anul acesta s-au înregistrat şi 19 candidaţi pe un loc. 1.472 de concurenţi s-au înscris pentru cele 76 de posturi titularizabile scoase la concurs în Dolj. Convinşi că nu au nici o şansă să obţină o notă onorabilă, 325 dintre aceştia nu s-au mai prezentat la examen. 15 candidaţi concurează pe un singur post titularizabil în judeţul Gorj.

Ieri, încă de la ora 8.00, primii candidaţi au început să apară în cele trei centre de examen din judeţul Dolj. Cei mai mulţi dintre ei, tineri absolvenţi de facultate, încrezători în cunoştinţele dobândite pe parcursul celor trei ani de studii universitare. Alţii, dimpotrivă, trecuţi de 30 de ani, chiar 40, cu experienţă la catedră, din postura de suplinitor. La ora 10.00 a început examenul propriu-zis, subiectele ajungând fără probleme, conform declaraţiilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), la toate centrele de examen. Spre deosebire de anul trecut, subiectele şi baremele de evaluare au fost transmise de Ministerul Educaţiei, fiind elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

A şaptea oară… cu ghinion

Patru ore au avut la dispoziţie candidaţii la titularizare pentru a-şi arăta cunoştinţele, având însă şansa de a-şi dovedi capacitatea sau tehnicile de predare dobândite la metodică. După prima oră de examen, zeci de candidaţi doljeni au părăsit sălile de examen, din cele menţionate de inspectorii ISJ.
„Este a şaptea oară când susţin examenul pentru un post titularizabil de limba română. Este bătaie de joc, însă. Subiectele au fost extrem de grele: fantasticul la clasici, un text din Lucian Blaga… Pe cele trei catedre titularizabile scoase la concurs la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi», Liceul Argetoaia şi Şcoala Caraula/Grupul Şcolar Pleniţa s-au înscris 155 de candidaţi. Ne confruntăm cu un sistem bolnav! Este ultima dată când mă mai prezint la titularizare! Mă bucur că lucrările vor fi corectate în alte judeţe. Sper ca, în sfârşit, comisiile să fie obiective“, a spus Veronica S., care a susţinut examenul la Grupul Şcolar „Matei Basarab“.   

Prâslea cel Voinic i-a ajutat pe educatori

Concurenţa cea mai mare în Dolj a fost însă pentru catedrele titularizabile pentru posturile de învăţători sau educatoare. Pe cele şase posturi de învăţători titularizabile în acest an s-au înscris 151 de candidaţi, însă s-au prezentat doar 117, chiar dacă posturile disponibile sunt la Negoi, Botoşeşti-Paia, Bucovăţ, Calopăr, Predeşti sau Teslui. Şi la educatori, pe cele 19 posturi titularizabile la structura CN „Fraţii Buzeşti“, la Grădiniţa 23, Grădiniţa nr. 40, Grădiniţa nr. 51, Urzicuţa, Lipovu, Botoşeşti-Paia, Braloştiţa, Caraula, Greceşti, Izvoare, Măceşu de Jos, Orodel, Secu, Tălpaş, Unirea s-au înscris 187 de candidaţi. „Nu este firesc. Cei care au susţinut examenul de titularizare ca educator au primit subiecte extrem de uşoare: Prâslea cel Voinic – caracterizarea personajului principal, iar la metodică – jocul didactic… La celelalte discipline, subiectele au fost extrem de dificile“, a spus Mirela C. Nu de aceeaşi părere au fost însă mulţi dintre candidaţii care au susţinut examen de titularizare la istorie sau geografie.
„Subiectele la istorie au fost de cultură generală, chiar nu au ridicat probleme. Mai grea a fost partea de metodică, însă sper să reuşesc să mă titularizez. Prefer să muncesc în învăţământ. Am doi copii, iar programul de la şcoală mi-ar permite să îmi petrec timpul cu micuţii“, a spus Maria Tudorache, de 36 de ani.  

Pe 18 iulie vor fi afişate rezultatele

Fiecare candidat a primit odată cu foile de examen şi coduri de bare, noi metode de securizare a numelor lor. Rezultatele vor fi afişate pe 18 iulie, la sediul instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul. Etapa I de repartizare – repartizarea în şedinţă publică, la nivel de centru de concurs/unitate de învăţământ, a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7.00 pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se realizează în perioada 21-22 iulie.
„S-au constituit 11 centre zonale în care funcţionează, prin decizia inspectorului şcolar general, comisia de evaluare a lucrărilor scrise. Trei candidaţi au fost eliminaţi din concurs după ce au fost prinşi copiind. Aceştia candidau pentru un post de profesor de educaţie fizică şi sport“, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la ISJ Dolj.

15 candidaţi pe loc în Gorj

 Aproximativ 15 candidaţi au concurat pe un singur post titularizabil în judeţul Gorj. Din păcate, la unele materii nu există nici un post titularizabil, dar, în ciuda acestui fapt, zeci de profesori sau absolvenţi s-au înscris la concurs, singura lor speranţă fiind un loc de suplinitor.
721 de absolvenţi de facultate şi cadre didactice, din cei 888 de candidaţi înscrişi, au participat la concursul de titularizare. În Gorj au fost scoase la concurs doar 47 de posturi, numărul locurilor titularizabile fiind de trei ori mai mic decât cel de anul trecut. În vara lui 2009 au fost scoase la concurs 169 de posturi titularizabile, din care 110 în mediul rural. Posturi netitularizabile au fost peste 900, anul acesta fiind doar 471, iar dintre acestea 290 sunt la şcolile din mediul rural. „Lucrările vor fi trimise la corectură în alte centre din ţară. Aşa s-a hotărât de la minister. În Oltenia nu se corectează în nici un alt oraş în afară de Râmnicu Vâlcea“, a precizat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Au fost organizate două centre de examen, la Şcoala Generală Nr. 1 şi la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Rezultatele vor fi afişate pe 18 iulie, iar cele finale, de după contestaţii, pe 20 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII