Metoda nuieluşei şi psihologia neîncrederii

Abuzul fizic, mai grav decât cred părinţii


L-am văzut smotocit, tras de o mână şi desprins de pământ, aproape luat târâş în timp ce gura maică-sii nu mai înceta să-l certe: nu e bine, nu trebuia, nu ţi-e ruşine, nu asculţi ce-ţi spun. Cuvintele curgeau ca potopul, în timp ce faţa celui mic exprima un amestec de nedumerire şi teamă, într-o grimasă înţepenită.

Bănuiesc că nimănui nu-i este străină imaginea: un părinte scos din răbdări, fără chef de explicaţii, fără prea mult timp. Şi primul efect al pedepsei, acela pe termen scurt: când părintele loveşte, copilul îşi pierde încrederea. Drumul, în timp, începe să se contureze. „Bătaia ruptă din rai“ naşte, la rândul ei, agresivitate. Cel mic se retrage, vorbeşte mai puţin, nu se joacă. Sau, din contră, caută experienţe similare în anturajele în care intră. Sunt cazuri în care se dezvoltă sindromul Stockholm. Cu cât abuzul se-nrădăcinează mai devreme, cu atât creşte dependenţa de agresor.  

Urmările

Psihologii vorbesc despre trei forme esenţiale de abuz: emoţional – cel mai greu de dovedit de vreme ce nu lasă semne concrete, vineţii sau negre -, fizic şi sexual. Momentul în care părinţii apelează la metoda „bătăii rupte din rai“ este vârsta de doi ani a copilului: perioada „de ce“-urilor, a explorărilor, a neastâmpărului generat de dorinţa de cunoaştere. Obosiţi şi stresaţi, adulţii nu mai au răbdare să explice, să comunice. „Şi, din păcate, modelul este preluat în grădiniţe şi şcoli. Poate şi pentru că sunt copii mulţi şi personal puţin“, spune Claudia Măciucă, psiholog în cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţa şi Protecţia Copilului Dolj. O analiză recentă efectuată de cercetători în Statele Unite a arătat că, la o distanţă de doi ani, micuţii disciplinaţi mai frecvent prin această metodă erau de cel puţin două ori mai agresivi decât cei „cuminţiţi“ prin alte modalităţi. Ceea ce copiii au văzut la proprii părinţi, acasă, au imitat, convinşi fiind că este bine.

Experienţe negative

„Lasă, că şi eu am mâncat bătaie şi uite că n-am ajuns rău“, „o palmă dată la timp e chiar indicată“, sună adesea replicile părinţilor. Psihologii însă sunt de altă părere. „Bătaia, pedeapsa, în general, generează teamă, furie, ezitare. Ori, la trei-patru ani, se dezvoltă întreaga structură emoţională a copilului. Dacă nu are parte de linişte, de echilibru, va fi o persoană instabilă emoţional. De fiecare dată când ceva va ieşi altfel decât şi-a dorit, îl vor năpădi tot soiul de întrebări, neputându-şi reprima tendinţa punitivă. În plus, vor fi tentaţi să se comporte la fel atunci când vor avea propria familie“, continuă psihologul Direcţiei Generale pentru Asistenţa şi Protecţia Copilului Dolj. În centrele de consiliere, atunci când astfel de cazuri ajung în atenţia instituţiei, se lucrează separat cu părintele abuzator şi cu copilul. „Cel mai greu este atunci când oamenii fără prea multă instruire consideră că o palmă n-a omorât pe nimeni, luând ca argument popria experienţă“.

Dezvoltare, explorare


Luat pe sus fără nici o explicaţie, doar cu strigătul mamei şi cu interdicţia de a face ceva, copilul nici n-are vreme să riposteze. Rămâne nedumerit, cu sentimentul nevinovăţiei cuibărit în suflet, în memorie şi mai târziu în comportament. Părintele, în schimb, n-a rezolvat nimic. Nici o altă vârstă nu este destinată explorării mediului înconjurător decât aceea când este mic. Până la doi ani, se dezvoltă ataşamentul, la trei-patru ani – capacitatea de socializare, de unde nestăpânita curiozitate, pofta de a pune mâna pe orice, de a desface, cheful de cunoaştere. „Dacă te repezi disperat spre el şi-i smulgi obiectul din mână, ţipând că n-are voie, nu faci decât să-i «interzici fructul», deşi, în realitate, gestul lui nu e decât un pas bun, o conduită exploratorie“, adaugă Claudia Măciucă.

Copiii depresivi

„Îmi vine să mor“. Din gura unui copil de patru ani, cuvintele sună neverosimil, însă nu te pot face să nu-i ceri explicaţii. Dar depresia la copii, din ce în ce mai întâlnită în cazurile psihologilor DGASPC în ultimii ani, are cauzele ei. Fiecare vârstă are caracteristicile ei, jucăriile ei, jocurile ei. „Dacă educatoarea îi dă peste degete şi-l pune la colţ pentru că n-a scris corect cifra 5, când, de fapt, la patru ani, ea trebuie să-i dezvolte abilităţile de socializare, este evident că nu va mai vrea să meargă la grădiniţă vreodată. Dacă cel mic n-a reuşit să-şi construiască un echilibru emoţional, dacă absenţa părinţilor – şi, în special, a mamei, este resimţită puternic, de-aici până la depresie nu mai e decât un pas“, continuă psihologul.  

Televizorul şi eroii

Batman e minunat, misterios şi plin de puteri. Omoară în jurul lui toate personajele. El cade, dar se ridică totdeauna. Aşa se-ntâmplă cu eroii. Copilul îi priveşte cu admiraţie şi vrea să fie la fel. E greu să înţeleagă partea negativă dacă părintele îl aşază în faţa televizorului şi îl uită acolo cu orele. Violenţa naşte totdeauna violenţă, mai devreme sau mai târziu. Astfel de imagini îşi găsesc loc în inconştient şi, în momente similare, vor ieşi la iveală. „Eu nu l-am învăţat niciodată asta“, se scuză părintele, pocnindu-l peste gură. Dar nici nu era nevoie. „Sunt copii de patru-cinci ani al căror limbaj este la nivel de desene animate pentru că ei asta văd toată ziua“.Autori

Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Jianu said:

  In ziua de astazi putini sunt parintii care isi mai bat copiii, sau mai corect sa-i pedepseasca fizic, pentru ca noii romanii avem o limba cu foarte putine cuvinte, cu o putere de nuantare extrem de redusa (n-am avut cind s-o dezvoltam pentru ca multa vreme a trebuit sa ne ascundem prin paduri de popoarele migratoare si apoi de turci si tatari). Deci, nu bataia, ci pedeapsa fizica. Sa-ti bati copiii este intr-adevar rau, sa-i pedepsesti fizic (in opinia mea, nu de genul o palma peste gura sau sa-l lovesti cind esti furios) e altceva. Eu nu am nevoie de psiholog sa-mi spuna cum sa-mi cresc copiii, lucrul cel mai important este comunicarea cu copiii si sa-ti faci timp pentru a-l petrece impreuna cu ei. Sunt insa momente cind eu consider ca o pedeapsa fizica are rostul ei. Deci, psihologii ar face bine sa nu mai copieze modele anglo-saxone “mot-a-mot”, ci sa le modifice si sa le adapteze la specificul national (din care nu trebuie sa lipseasca coordonata crestin-ortodoxa) daca ma pot exprima asa, pentru ca acele modele au nascut si nasc monstri, iar scopul lor principal este disolutia caracterului national si crearea unei mase amorfe de cetateni la nivelul intregului glob pamintesc (nu se poate fara teoria conspiratiei). Ar fi multe de discutat, dar din pacate in Romania orice subiect este tratat superficial, si copiat aproape 100% din articole straine. Se pare ca plagiatul a devenit sport national, la toate nivelele.

 2. Parinte said:

  De accord cu Jianu! Sigur ca mai intai trebuie sa ai multa rabdare cu copiii, sa le explicit cu mult tact si pe indelete de ce nu au voie sa faca anumite lucruri si ce anume au gresit. Dar, de foarte multe ori copiii incearca limitele, vor sa vada pana unde pot merge si mai ales vor sa vada ce li se poate intampla daca incalca niste reguli. Atunci, dupa ce i-am explicat de nu stiu cate ori acelasi lucru si el repeta gresela la infinit, o pedepsa fizica face minuni. Sa nu ma intelegeti gresit. I-as ucide cu mana mea pe acei parinti care isi bat cu salbaticie copiii umplandu-i de vanatai si chiar de sange. Dar o palma parinteasca (mai ales la fundulet cand sunt mai micuti), uneori e necesara. Oare ce e de preferat, palma mea cand se repede in mijlocul strazii desi i-am explicat de nenumarate ori ce pericol il pandeste, sau sa il calce o masina? Atunci cand isi pune in pericol propria viata sau pe a altora, mai bine sa stie de frica palmei! Cand eram la liceu profesorii nostril nu se sfiau sa ne mai dea cate o palma cand o luam razna. Eram déjà mari. Credeti ca durerea pe care o resimteam ne facea sa ne bagam mintile in cap? Nu, domnilor si doamnelor. Era mai degraba rusinea de a fi primit acea palma. Ca atare, in scoala de pe vremea mea era infinit mai multa disciplina decat acum. Iar daca spuneam acasa ca “am mancat bataie”, mai primeam de doua ori pe atat de la parinti fiindca “Nu te-a batut nici profesorul ala degeaba!” Acum, daca un professor exasperat de obrazniciile unui copil, ii da o palma, vuieste presa de parca l-ar fi omorat, ir dascalul risca sa fie dat afara. Si ne miram ca a ajuns invaamantul unde a ajuns. E si asta o cauza: desfiintarea autoritatii profesorilor. Copilul trebuie sa stie ca greselile se pedepsesc, fiindca viata nu iarta si daca acum, cat sunt mici, cred ca totul li se cuvine si pot sa faca ce vor ei, mai tarziu vor face tot asa iar viata nu ii va ierta. Ii va pedepsi mult mai dur decat palama noastra parinteasca.

 3. istoricul said:

  ,,Bataia este rupta din rai” nu va spune nimic? Copii tinuti la puf, ajung in viata reala si te trezesti cu depresii, cu EMO droguri sau mai stiu eu ce. Viata este dura si acest lucru trebuie stiut de mic copil. 1 si 2 au dreptate, trebuie stiut de o autoritate, daca nu te bat parintii, te bate Dumnezeu. Totusi, trebuie facuta diferenta intre violenta fata de copii si corectiile disciplinare, dar aici granita este foarte fragila !

 4. intelepciunea populara said:

  Observ cumva o contestare a intelepciunii populare ? Exista vreun om cult in stare de atata tupeu ? Macar sa-tii gura cand nu esti de acord cu vreun proverb ori zicala, nu are nimeni pretentii ca proverbele si zicatorile sunt suta la suta, totdeauna si oriunde valabile, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa le contestam. “bataia a fost si ramane rupta din rai. “Severitatea e o forma a dragostei”.

 5. Raul necesar said:

  Nu sunt pt. violenta asupra copiilor, dar cand observi ca vorbele sunt inutile, azi te injura, maine te loveste, poimaine iti distruge casa ca nu-si poate stapani nervii si are crize de adolescent, e recalcitrant etc., il duci la psihiatru si fuge de acolo, inainte de a-l trimite la penitenciar il mai trosnesti putin, o palma ca sa stie cine-i seful nu strica. Altfel ajunge carder ori hot maine-poimaine, bataus, drogat, alcoolic s.a.m.d. O palma, o nuia la palma, il mai tragi de par, hai ca uneori sunt binevenite aceste corectii, altfel iti veio reprosa ca nu ai incercat toate variantele. Dar sa nu se ajunga la violente fara motiv, copii batuti in culcare si-n scul;are de parinti alcoolici, etc.

 6. maria said:

  Puneti-va i n pielea unei bucatele de om de 2-3 ani, pedepsit de mama sa nu mananca desertul ,pentru ca n-a vrut sa manance supa. El plange, poate chiar tipa, dar mama este calma si intransigenta. Apare bunica, matusa sau chiar o vecina, care imediat o taxeaza pe mama ca “rea”, iar daca bunica mai e si soacra….lasa, ca o bat eu pe mami asta care nu da baiatuluyi prajitura… Nu , n-o loveste pe mama, doar se preface. Si cop[ilul capata ce a vrut, chiar daca este impropriu pentru sanatatea lui. El va sti foarte bine de unde ii poate veni salvarea, si cat de tare trebuie sa tipe, ca sa capete ce vrea….Peste cativa ani, aceeasi bunica se plange de copil ca n-a fost dus la doctor, fiindca este “nervos” De fapt, copilul incearca aceeasi retete, dar bunica considera ca de-acum etse mare, si trebuie sa inteleaga ca…. Ce sa inteleaga? Ca pana mai ieri totul ere permis, iar azi nu mai este? Mama deja nu mai are nici o autoritate, caci bunica a facut-o rea, si a batut-o, la figurat vorbind. Ganditi-va cat de des dati de situatii din astea in parc, pe terenul de joaca, la gradinita sau pe strada. Bataia este pentru dresaj, nui pentru copii. Copii pot fi “dresati” cu vorbe, mai bune sau mai aspre la nevoie, dar cu multa consecventa, adica “nu” sa fie “nu si azi, si maine, si cand am musafiri, si cand vine mamaie, si cand am de invatat, si cand am de gatit, fiindca astia mici, pe care ii credem “mici si prosti” sunt de fapt foarte isteti si stiu sa speculeze. ganditi-va de cate ori v-ati zis ca va scoate din rabdari si intrebati-va de ce. Apoi faceti raportul dintre varsta pe care o avrti si varsta copilului, care nu poate intelege lucruri pe care noi le stim foarte bine. Is-a explicat de o mie de ori ca , fugimd in strada, il va calca masina. Dar in capul lui nu e drama care e in ochii nostri. Poate daca ar vedea un catel sau un pisic… da, sunt imagini dure, dar. cum sa inteleaga altfel?Si pentru asta, conduita ar trebui sa fie preventiva, ce-ati zice de un tinut de manuta, pe partea interioara a strazii, si de atentia distarasa de o jucarie, ca sa nu-l mai tenteze sa fuga? Chiar, ce e fuga? O evadare. Si de ce sa fuga un copil? Pentru ca nu-l opreste nimic interesant acolo….in schimb “dincoco” ar fi interesant ce se intampla din punctul lui de vedere… Ganditi cu mintea lui, de ce face ceva, si-apoi actionati. Prevantiv. Si nu va mai fi nevoie de bataie, chiar daca… unde da mama creste.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 iulie 2010

Actualitate

» Craiovenii cu centrală de apartament vor plăti mai mult pentru încălzirea comună
» Ministrul justiţiei: „Nedreptatea este înscrisă uneori chiar în lege!“
» Gorjean în stare gravă, după ce a fost lovit de trăsnet
» Gorj: Cazul EM Motru – furtul secolului?
» Reforma administraţiei prin SMS
» Tentativă de sinucidere în localitatea doljeană Afumaţi
» Joia fără apă în Craiova
» Invazie de ţânţari în Bănie
» Craiova: Samir şi Roşianu mai stau după gratii
» Donaţii pentru sinistraţi prin oficiile poştale
» Preşedintele CA al Băncii Transilvania, trimis în judecată
» Centura de sud a Craiovei – fără finanţare
» Ford nu se leagă la cap cu Mecatim
» Pedepse cu executare pentru corupţie
» Craiova: Copil lovit de o ambulanţă
» Craiova: S-au terminat banii pentru marcaje rutiere
» Preluarea cinematografelor din Craiova, stopată

Local

» Jiul a înghiţit doi copii
» Învaţă să spui nu!
» „Bulgăroaicele“, oprite în trafic de… bulgari
» Calculatorul a ajuns la nepoţelul câştigătorului
» Şpagă pentru angajare în poliţie
» Încep lucrările la noul sediu al Facultăţii de Drept
» Ajutor social pe nedrept
» Statul taie facilităţile pentru tineri

Dolj

» Metoda nuieluşei şi psihologia neîncrederii
» Candidaţii doljeni înscrişi la titularizare vor fi evaluaţi în alte judeţe

Gorj

» Constantin Creţan, audiat de procurorii anticorupţie

Sport

» Pandurii – obosiţi, dar mulţumiţi
» Juniorii Ştiinţei, cantonament în Austria
» Old-Boys Craiova, vicecampioană
» Juveţii, tot mai puţini
» Becali, ironic
» Universitatea ţine cu dinţii de Dorel Stoica
» Handbalistele au adversare dificile
» Niculescu şi Sorana, perdante
» Dulgheru şi Halep, în ascensiune
» 14 medalii pentru atleţii olteni
» Sârbul Nikolic va antrena Energia
» Diego Forlan, cel mai bun jucător al CM 2010
» Spania, deasupra tuturor

Bani & Afaceri

» „Big Brother“ pe maşinile de transport gunoi
» Investiţiile de minimum 500.000 de euro – scutite de impozitul pe profit
» Spitalul „Filantropia“, descentralizat cu tot cu audit

Magazin

» Scurte ştiri
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Vara în bucătărie

Top