20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutor social pe nedrept

Ajutor social pe nedrept

Numărul persoanelor depistate că primesc pe nedrept ajutorul social creşte de la o zi la alta. Până la sfârşitul lunii iunie, au fost sistate aproximativ 55% din totalul dosarelor de ajutor social verificate.

În Dolj, o mare parte dintre beneficiarii venitului minim garantat primesc aceşti bani în mod necuvenit. În urma controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj în perioada mai-iunie, în cadrul „Campaniei naţionale de verificare a condiţiilor de acordare a ajutorului social“ au fost sistate mii de dosare de ajutor social, care reprezintă aproximativ 55% din numărul dosarelor verificate. Totuşi, comparativ cu numărul total al dosarelor de ajutor social în plată, procentul este mult mai mic.
„Cele 1.793 de dosare sistate (în cazul cărora plata ajutorului a fost oprită definitiv) reprezintă aproximativ 20% din totalul dosarelor de ajutor social din judeţ“, a declarat Constantin Durac, purtătorul de cuvânt al ITM Dolj. Acesta a explicat că motivele pentru care unii doljeni au rămas fără ajutorul social sunt diferite – lipsa unor documente la dosar, existenţa unor venituri nedeclarate (pe lângă venitul minim garantat, unii doljeni mai beneficiază şi de salarii pe bază de contract de muncă sau fără, de pensii sau de alte forme de sprijin precum indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap).

Comuna Sadova, campioană la dosare cu probleme

Dintre cele 29 de localităţi în cazul cărora a fost finalizată prima etapă de control, cele mai multe nereguli au fost descoperite la Sadova. Campioană la număr de dosare în plată (1.448 de dosare), comuna este pe primul loc şi la număr de dosare sistate (670, adică aproximativ 46% din numărul total şi aproximativ 75% din numărul dosarelor verificate).
„Aceste lucruri se întâmplă întrucât comisiile de anchetă socială din cadrul primăriilor şi persoanele care au obligaţia să întocmească aceste dosare ţin cont doar de documentele primite, fără a lua în considerare situaţia materială reală din teren“, a precizat recent Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj.
La polul opus se află comuna Brabova, unde nici o persoană nu a rămas fără ajutorul social. Într-o situaţie similară se află comuna Terpeziţa şi Pieleşti, unde a fost sistat câte un dosar din cele 48, respectiv 38 aflate în plată în prezent.
„În următoarea perioadă, controale asemănătoare vor fi realizate şi în restul primăriilor din judeţ. În prezent, sunt în control alte patru localităţi unde se estimează că vor fi sistate aproximativ 400-500 de dosare“, a precizat Constantin Durac.

În Craiova a fost sistată plata pentru 13% din dosare

În Craiova, dintre cele 763 de dosare de ajutor social existente în plată în perioada mai-iunie 2010 au fost sistate 103, adică aproximativ 13%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII