6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul ilegalităţilor

Spitalul ilegalităţilor

Un control al DSP Dolj a scos la iveală nereguli flagrante la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna: directori care îşi dau singuri concedii medicale, contracte încheiate fără respectarea normelor legale şi sume imense plătite pentru apariţia Spitalului TBC într-un ghid turistic sau pentru servicii inexistente.

Auditorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au încheiat, săptămâna trecută, un amplu control efectuat la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna cu ocazia apropiatei preluări a acestei unităţi sanitare de către Consiliul Judeţean Dolj. Controlul a vizat perioada de la 1 ianuarie 2007 şi până la 31 decembrie 2009. Principalele nereguli descoperite de reprezentanţii DSP vizează în special perioada 19 mai – 23 decembrie 2009, când spitalul era condus de consilierul judeţean pesedist Cosmin Vasile.

Spălătoria, externalizată pe baza unui referat al… spălătoresei

Aşa cum rezultă din raportul de audit – făcut public ieri de prefectul de Dolj, Eugen Georgescu – conducerea instaurată anul trecut de pesedişti pare să fi instaurat dezastrul şi dezmăţul financiar în spitalul TBC de la Leamna. Deşi nu o arată în mod explicit, raportul lasă să se înţeleagă că vinovaţi ar fi fostul manager Cosmin Vasile, directoarea medicală Letiţia Butaliu şi directorul financiar-contabil George Tabacu. Primii doi au fost deja înlocuiţi, managerul Cornel Ivan revenind în funcţie pe 24 decembrie 2009, iar directoarea medicală Butaliu fiind demisă pe 1 iunie 2010, în locul ei fiind numită Ancuţa Maria Mîndruţă. Directorul economic Tabacu, nimeni altul decât fiul primarului de la Vârvoru de Jos, este singurul care a rămas în funcţie din fosta echipă managerială.
Ciclul faptelor incredibile ale fostei conduceri pesediste, descoperite de comisia de audit, ar putea începe cu serviciul de spălătorie al spitalului, care a fost externalizat şi atribuit unei firme private în baza unui referat întocmit de o… spălătoreasă, care sesiza conducerii spitalului că i s-a defectat maşina de spălat! Vi se pare greu de crezut? Ăsta-i doar începutul!
Potrivit legii, tichetele de masă sunt acordate doar persoanelor care sunt în activitate, nu şi celor aflate în concediu sau care chiulesc. La Leamna însă n-a fost chiar aşa. Comisia de audit a aflat că tichetele s-au acordat la acest spital inclusiv persoanelor aflate în concediu de odihnă, ba chiar şi celor care nu figurează că ar fi fost prezente la muncă. În fruntea acestei liste sunt managerul Cosmin Vasile şi directorul financiar-contabil George Tabacu. Aceştia şi-au acordat salariile şi tichetele de masă fără să poată dovedi cu semnătura lor în condica de prezenţă că ar fi trecut pe la muncă.

Directoarea şi-a dat singură concediu

Dacă s-ar relua emisiunea „Cascadorii râsului“, cu siguranţă că s-ar găsi subiecte şi la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Leamna. Pentru că fosta directoare medicală de acolo, dr. Letiţia Butaliu, şi-a dat singură… concediu medical! Concret, după cum rezultă din raportul de audit, doctoriţa, ca medic de familie, şi-a dat sieşi, ca directoare a Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, un concediu medical pentru perioada 2-21 octombrie 2009. Situaţia este de-a dreptul amuzantă, însă, culmea, s-ar putea să nu fie ilegală, pentru că nu pare să existe vreo normă legală care să interzică unui medic să fie propriul său pacient.
Interesant este că în perioada în care figura ea însăşi în concediu medical, doctoriţa Butaliu l-a luat în evidenţă ca pacient şi pe managerul Spitalului din Leamna, consilierul judeţean Cosmin Vasile, căruia i-a eliberat ca medic de familie un concediu medical, pe perioada 2-15 octombrie 2009.
Auditorii DSP au stabilit în sarcina aceleiaşi doctoriţe Butaliu faptul că în toată perioada în care a figurat ca director medical al Spitalului din Leamna programul său de activitate la spital se suprapunea cu cel de la cabinetul său de medic de familie, ceea ce înseamnă că a chiulit ori de la un loc de muncă, ori de la celălalt.

Parcare cu pietriş de o jumătate de miliard

Echipa de audit nu a trecut cu vederea nici aspectele financiare ale activităţii fostei echipe manageriale, mai precis anumite contracte care ridică multe semne de întrebare în privinţa utilităţii lor.
În luna august 2009, spitalul a amenajat în faţa spitalului o parcare. De fapt, este vorba de un spaţiu defrişat şi acoperit doar cu pietriş (deci nu asfaltat sau betonat), care a costat unitatea sanitară 43.830 de lei! „Deşi lucrarea se încadra ca obiectiv de investiţii, fiind necesară aprobarea organului ierarhic superior – DSP Dolj, unitatea a divizat valoarea totală în două, astfel: un contract de achiziţionare a materialelor pentru amenajarea parcării şi un contract de servicii privind amenajarea propriu-zisă a parcării, ambele cu aceeaşi firmă“, se arată în raportul comisiei de audit. Acelaşi raport mai arată că, în cadrul acestui contract, „spitalul a achitat furnizorului în plus suma de 8.120 de lei“, iar „recepţia lucrării a fost efectuată de consilierul juridic, directorul financiar-contabil şi un economist, persoane care nu dispuneau de competenţele tehnice necesare“. Beneficiarul lucrării pare să fi fost firma DARCO SERV SRL din Craiova.
De fapt, preţul de aproape o jumătate de miliard de lei vechi pentru aşa-zisa „parcare“ a spitalului nu e de mirare, din moment ce spitalul a mai plătit în aceeaşi perioadă încă 4.267 de lei ca să amenajeze o… copertină în staţia de autobuz din dreptul unităţii sanitare! Aceşti bani se adaugă celor aproape 10.000 de lei plătiţi pentru amenajarea unui… birou pentru secretară. Să mai vorbim de cele 23 de telefoane de serviciu date unor persoane din conducere, pentru care spitalul plătea în aceeaşi perioadă câteva mii de lei lunar?

Spitalul TBC – obiectiv turistic

Există însă şi alte contracte dubioase încheiate de fosta conducere a spitalului. Printre ele, raportul de audit îl menţionează pe cel semnat cu firma KENNEDY MEDIA SRL din Amărăştii de Jos, ce avea drept obiect promovarea imaginii spitalului în cadrul anuarului turistic „Ghid despre Dolj“. „Contractul a fost încheiat pe 6 august 2009, iar plata s-a efectuat în data de 7 august 2009, încălcându-se prevederile legale, în sensul că prestarea efectivă nu putea fi realizată a doua zi după încheierea contractului“, s-a reţinut în raportul DSP.
Alt contract a cărei utilitate este pusă sub semnul întrebării este cel încheiat cu firma craioveană de avocaţi „Turculeanu, Stănciulescu ş.a.“, „în condiţiile în care unitatea avea încadrat consilier juridic“, după cum se menţionează în raportul DSP. Contractul a fost semnat de spital cu amintitul birou de avocatură pe 17 august 2009 şi viza, printre altele, consilierea juridică în vederea accesării de fonduri europene, în vederea implementării sistemului ISO, reprezentarea în instanţă a personalului (!) în situaţii de culpă medicală (adică asistenţă medicală pentru personal inclusiv împotriva spitalului!) şi reprezentarea unităţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională. Pentru toate acestea, spitalul a plătit respectivului birou de avocatură, din banii contribuabililor, suma de 9.520 de lei. Ce a primit în schimb? „Absolut nimic! Avocaţii n-au reprezentat spitalul la nici un proces până la sfârşitul anului 2009, când eu am revenit în funcţie şi am reziliat acest contract“, a precizat Cornel Ivan, actualul manager al Spitalului din Leamna.

„Zece indicii de săvârşire a unor fraude“

În urma acestui audit, comisia din cadrul DSP Dolj, care a efectuat controlul, i-a trasat actualului manager o serie de sarcini în vederea remedierii deficienţelor. „Va trebui să întrunesc nişte comisii de specialitate, care să verifice legalitatea actelor şi utilizarea fondurilor în cazurile reţinute de raportul de audit. În funcţie de neregulile pe care le vor stabili, aceste comisii urmează să decidă recuperarea eventualelor prejudicii, dar şi sesizarea poliţiei şi Parchetului cu privire la ilegalităţile stabilite“, a precizat managerul spitalului, Cornel Ivan.
„La Spitalul din Leamna au fost identificate 13 probleme pentru care au fost făcute recomandările necesare, dar şi zece indicii ale săvârşirii unor fraude“, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu.
Rămâne de văzut dacă managerul va apuca să mai sesizeze poliţia şi Parchetul, pentru că până la 1 iulie Consiliul Judeţean Dolj va trebui să preia Spitalul din Leamna, ocazie cu care va putea să-şi numească oricând alţi manageri. Sau, poate, să-i repună în funcţii pe cei vechi, în frunte cu consilierul judeţean Cosmin Vasile, care să reia contractele dubioase de acolo de unde le-a lăsat.
Dacă va reveni în funcţie consilierul judeţean, în biroul său de manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna va găsi cărticica roşie despre Conferinţa Organizaţiei Municipale Craiova a PSD pe aceeaşi poliţă pe care a lăsat-o. Actualul manager a păstrat pe birou şi chibriturile fostului director, aflate într-o cutie (tot roşie) pe care se află chipul deputatului Petre Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII