27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFraude cu morţi la Casa de Pensii Dolj

Fraude cu morţi la Casa de Pensii Dolj

O angajată a Casei Judeţene de Pensii Dolj a făcut afaceri cu morţii mulţi ani. Femeia acorda ajutoare de deces de două ori pentru aceeaşi persoană, dar unor oameni diferiţi care, probabil, nici nu cunoşteau decedatul. Ilegalitatea a funcţionat mulţi ani, fără să se fi sesizat cineva, până acum. Numai în ultimii trei ani frauda s-a ridicat la peste 100.000 de lei. Persoana care a acordat toate ajutoarele de deces ilegale a fost mutată de la un ghişeu la altul, unde se ocupă tot de decedaţi. Serviciul de Investigare a Fraudelor face cercetări.

O funcţionară a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj face afaceri cu morţii de ani buni sub ochii pleiadei de directori care s-au perindat pe la conducerea instituţiei în ultima vreme. Femeia este acuzată că acorda ajutoare de deces ilegale de ani buni, fără să fie deranjată de vreun control intern sau extern. După ce rudele ridicau ajutorul de deces, mai veneau alte persoane, care încasau încă o dată banii, deşi poate că nu aveau nici o legătură cu familia decedatului. Culmea este că, la o săptămână după ce se plătea ajutorul de deces legal, apărea altă persoană şi ridica din nou ajutorul, folosind alt cupon de la alt tip de pensie. În prezent, ajutorul de deces este de 1.800 de lei, iar anul trecut era de 1.700 de lei. Numai în ultimii trei ani, prejudiciul adus bugetului de pensii din Dolj în acest fel a ajuns la 103.528 de lei, potrivit spuselor actualului director al CJP Dolj, Daniel Baciu.
Angajata CJP – Felicia Stancu – se folosea de persoane decedate pentru a acorda încă un ajutor de deces, pe lângă cel stabilit de lege. Femeia este acuzată că avea complici care ridicau al doilea ajutor de deces, deşi aceia nu aveau nici o legătură cu mortul. O persoană din interiorul instituţiei ne-a sesizat la redacţie că după reţeta „perfectată“ de funcţionara Casei de Pensii s-a ajuns la situaţia ridicolă ca o femeie din Craiova să primească şase ajutoare de deces pentru diverse persoane decedate, din localităţi diferite. În sesizarea primită la redacţie se descrie posibila reţetă a fraudei: „Pentru a se acorda ajutorul de deces se întocmeşte un dosar în care, printre altele, era inclusă şi o declaraţie a celui care solicită banii, acesta garantând că era cel care a făcut înmormântarea (…) Ce făcea doamna inspectoare? Întocmea alt dosar, în care erau puse copii ale actelor decedaţilor, dar le înlocuia pe cele ale beneficiarilor de drept ai ajutorului de deces (care încasaseră deja ajutorul) cu cele ale complicilor săi, dând, astfel, al doilea ajutor de deces pentru acelaşi mort“. În sesizare se arată şi că foarte multe persoane care au beneficiat de al doilea ajutor de deces erau fie vecini ai Feliciei Stancu, fie persoane din localitatea Teslui – locul de naştere al femeii. Din listele care au ajuns la GdS reiese că aceleaşi persoane au încasat de mai multe ori ajutoare de deces, deşi morţii erau din localităţi diferite. Reprezentanţii CJP Dolj au explicat că, în general, persoana decedată avea două pensii, astfel că se scădea ajutorul de deces în funcţie de dosarul de pensie, nicidecum de CNP-ul mortului.

Frauda, descoperită din întâmplare

Ani de zile, nici controlul financiar preventiv din Casa de Pensii, nici alte foruri nu au sesizat că banii din bugetul de pensii se scurgeau în mâinile altor persoane decât cele care ar fi trebuit să beneficieze legal. Directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, spune că totul a ieşit la iveală după ce Curtea de Conturi Bucureşti le-a cerut celor de la Dolj să verifice, prin sondaj, acordarea de ajutoare de deces într-o anumită lună. „Aşa am descoperit trei cazuri în care ajutorul de deces se acordase de două ori pentru acelaşi decedat, dar îl încasaseră persoane diferite. Atunci ne-am autosesizat şi am cerut verificarea ultimilor trei ani“, a spus Baciu. El a explicat că s-au verificat doar ultimii trei ani, pentru că erau „în perioada de prescripţie“. La final s-a descoperit că inspectoarea Stancu practica de ani buni acest „sport“. „Am descoperit în total 64 de cazuri, iar paguba era de 103.528 de lei, în care ajutorul de deces se dăduse de două ori, pentru persoane decedate care avuseseră două pensii (de regulă, şi de agricultor, şi de stat), astfel că se întocmeau dosare diferite. Dubios a fost că toate aceste decizii pentru ajutor de deces dublu erau făcute de aceeaşi persoană: Felicia Stancu, care lucrează de aproape 20 de ani în instituţie“, a spus Baciu, care a adăugat că asemenea cazuri nu s-au întâmplat de când este el la conducerea instituţiei.

După faptă şi… răsplată

Deşi a descoperit că s-au acordat ajutoare de deces de două ori de către aceeaşi funcţionară, conducerea instituţiei a „sancţionat-o“ pe femeie mutând-o la alt ghişeu, unde, culmea, înregistrează, printre altele, şi cererile de ajutoare de deces depuse din tot judeţul. Daniel Baciu spune că nu o poate sancţiona pe femeie, mai ales că a fost recuperat prejudiciul. „Eu nu sunt organ de cercetare. Până când nu se va pronunţa Parchetul, eu nu pot să fac nimic. Dacă primesc de la poliţie o hârtie că este cercetată penal, pot să iau măsuri, dar până atunci pe mine m-a interesat să recuperez prejudiciul“, a spus Baciu. Nimeni din instituţie nu a descoperit lipsa banilor până în luna mai. Atât Baciu, cât şi specialiştii instituţiei în control financiar preventiv se scuză că nu au descoperit frauda de atâţia ani, pentru că „nu ne-am gândit că se poate întâmpla aşa ceva cu ajutoarele de deces“.

Banii au reapărut peste noapte

Curios este că verificările au avut loc în luna mai, s-a stabilit prejudiciul total pe cei trei ani verificaţi (2007-2009), iar până săptămâna trecută banii au fost aduşi rapid înapoi. Persoana care ne-a sesizat la redacţie susţine că Stancu a adus un 100.000 de lei, dar a întocmit dispoziţii de încasare pe numele celor care au ridicat ilegal ajutoarele de deces. Directorul Baciu neagă acuzele şi susţine că, iniţial, au fost emise decizii de debit pe numele persoanelor care ar fi încasat ilegal banii: „Nu doamna Stancu a adus banii, ci avem dispoziţii de încasare de la persoanele care primiseră a doua oară ajutoarele de deces care nu li se cuveneau“. Deoarece povestea pare cusută cu aţă albă, GdS a solicitat datele la care s-a încasat, mai exact când s-a recuperat prejudiciul de 103.528 de lei de către Casa de Pensii Dolj, însă ne-am lovit de refuzul celor de la Pensii. De la Departamentul de Comunicare al CJP Dolj ni s-a transmis că „Pentru bunul mers al anchetei aflate în curs de cercetare la organele abilitate, vă comunicăm că nu vă putem furniza informaţiile solicitate în legătură cu cele sesizate la redacţia cotidianului Gazeta de Sud“. De regulă, recuperarea unor astfel de sume durează luni sau poate chiar ani.

Felicia Stancu nu vorbeşte  

Am mers la ghişeul de la Registratură, unde lucrează acum Felicia Stancu. Femeia nu a dorit să dea nici o relaţie despre acuzele care îi sunt aduse. „Nu am nimic de declarat. Eu nu am făcut nimic ilegal. Nu declar nimic!“, a spus Stancu. Şeful instituţiei susţine că femeia a negat că ar fi făcut ceva cu intenţie.

Cazul este în atenţia Serviciului de Investigare a Fraudelor

Organele de cercetare i-au întocmit dosar penal funcţionarei de la Casa de Pensii care frauda statul pe seama morţilor. Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, comisarul Leonard Băndoi, a confirmat pentru GdS că „este în lucru un dosar penal la Casa Judeţeană de Pensii Dolj, privind acordarea unor ajutoare de înmormântare ilegale“.

Cine sunt beneficiarii ajutoarelor de deces ilegale?

Potrivit datelor furnizate, mai multe persoane au beneficiat de ajutoare de deces de mai multe ori. Nu se ştie dacă ele aveau vreo legătură cu morţii. În acest moment nu se ştie nici măcar dacă aceşti oameni chiar au încasat banii respectivi. Sabina Savu, din Craiova (cartier George Enescu), ar fi beneficiat de şase ajutoare de deces de la persoane care au decedat în Craiova (două), Pleniţa, Ghidici, Filiaşi şi Ciupercenii Noi (câte un decedat în fiecare localitate). GdS a căutat-o pe femeie la adresa indicată în dosarele de la Casa de Pensii, dar aceasta nu a fost de găsit. De asemenea, Durlea Ionica ar fi luat două ajutoare ale unor persoane din localităţi diferite. Ea figurează fie la o adresă din Romaneşti, care s-a dovedit că nu există, fie la a doua adresă din Craiova, unde locuia altă persoană cu alt nume. Pe listă figurează şi alte persoane care ar fi încasat nelegal ajutoare de deces: Gheorghe Stoica (de trei ori), Tinca Radu (de două ori), Valerica Nicola (de două ori).

Felicia Stancu a „omorât“ în acte o persoană
Daniel Baciu a confirmat pentru GdS că funcţionara acuzată de fraudă este una şi aceeaşi cu cea care în urmă cu ceva timp a înregistrat, din greşeală, o persoană vie din localitatea Celaru ca fiind în lumea celor drepţi, astfel că acea persoană nu a mai putut să-şi ia pensia o bună bucată de timp. Despre cum a „omorât“ Stancu o pensionară în acte a povestit directorul CJP Dolj: „A trecut în evidenţe «D» de la decedat şi aşa a omorât femeia aceea din Celaru. Ulterior, a explicat că a fost vorba despre o greşeală, când a încurcat o cifră cu o literă şi a trecut o pensionară în rândul decedaţilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII