5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDescentralizarea în Sănătate generează scandal

Descentralizarea în Sănătate generează scandal

Deşi nu s-a decis oficial, de la începutul lunii iulie şi spitalele din Mehedinţi vor fi preluate de primării, cu excepţia Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, care va intra în responsabilitatea consiliului judeţean.

Directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi, Aurelian Borugă, a spus că preluarea şi administrarea spitalelor de către autorităţile locale se va face cu datoriile la zero. Cel mai probabil, ele vor fi achitate de CNAS, printr-un program eşalonat.
„Cred că, începând cu 1 iulie 2010, Spitalul de Urgenţă Severin va intra sub coordonarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar unităţile din Vânju Mare, Strehaia, Orşova şi Baia de Aramă vor fi preluate de primăriile oraşelor respective. Consiliile locale vor numi un manager şi se vor ocupa de gospodărire şi de tot ce mai este necesar. Nu se va desfiinţa nici un spital. Se va face un protocol de predare-primire între DSP Mehedinţi şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene respective, cu mai multe clauze precise. Să nu schimbe obiectul de activitate, să asigure servicii performante de sănătate, să asigure permanenţa şi, nu în ultimul rând, să asigure resurse umane pregătite. Bineînţeles că primăriile, în speţă consiliile locale, vor numi un manager şi se vor ocupa de gospodărire şi de tot ce mai este necesar“, a declarat directorul DSP Mehedinţi, Aurelian Borugă.

Primarii din Orşova şi Baia de Aramă se tem că nu vor putea să asigure necesarul pentru spitale

Primarii celor patru oraşe din Mehedinţi au păreri diferite. Dacă edilul din Vânju Mare a spus că acest lucru este benefic pentru comunitate, primarii din Orşova şi Baia de Aramă se tem că nu vor putea să asigure tot ce este necesar pentru un spital, deşi datoriile actuale vor fi eşalonate. Primarul din Strehaia spune că nu ştie nimic şi că până nu va fi anunţat oficial nu va face nimic.
„Eu cred că este un lucru foarte bun pentru comunitatea din Vânju Mare. Deja am făcut o inventariere a patrimoniului. Nu are datorii, este aproape la zero şi nu este o problemă să-l preluăm. Din contră, eu cred că este un lucru bun. Atâta timp cât vom avea situaţia sub control şi medicii îşi vor face treaba, totul va merge bine“, a spus Vergică Ţeighiu, primarul din Vânju Mare.
Primarul din Orşova, Constantin Brăgaru, nu se opune descentralizării, însă având în vedere faptul că toate cheltuielile trebuie achitate de primărie, acesta este pesimist.
„Dacă primăria va avea responsabilitatea cheltuielilor de întreţinere şi tot ce este nevoie pentru un spital, nu va fi uşor. Spitalul nostru este pe linia de plutire. Nu aş fi contra descentralizării, dar trebuie să aflu şi eu detalii că nu mi le-a spus nimeni“, a declarat primarul Orşovei, Constantin Brăgaru.
Cât despre preluarea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin de către Consiliul Judeţean, nu a ajuns nici un act oficial pe masa preşedintelui Marius Bălu. „Nu ne-a venit nimic oficial în acest sens însă şi până acum instituţia noastră s-a ocupat de mai multe lucrări privind repararea şi întreţinerea clădirii Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin“, a declarat preşedintele CJ Mehedinţi, Marius Bălu.
Spitalul Judeţean din Severin are datorii foarte mari, de circa 16,5 milioane de lei, în prezent plata acestora fiind achitată doar la nivelul anului 2008.
Descentralizarea Spitalului Judeţean din Severin nu aduce însă veşti bune peste tot, ci redeschide un conflict mai vechi între spitale şi Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi.
Medicii spitalului susţin că bugetul fix alocat de CNAS nu reprezintă costurile reale ale intervenţiilor medicale şi că niciodată nu au primit salariile care se cunosc în realitate. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun însă că medicii recurg la internări inutile, pentru a-şi acoperi salariile, şi îşi umflă cheltuielile.   
„Datoriile spitalelor sunt generate de subevaluarea cronică a actului medical de către casele de asigurări. Ei au plătit mereu actul medical la preţuri mai mici decât există în realitate. Cei de acolo acordă un buget fix pentru o operaţie, însă operaţia respectivă nu poate fi făcută cu acei bani“, a spus doctorul Christian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Severin.
Directorul CJAS Mehedinţi, Doina Borugă, spune însă că medicii uită de nevoile pacienţilor şi se interesează mai mult de salarii „Noi nu am avut niciodată buget suficient să acoperim integral cheltuielile, însă acestea sunt de multe ori exagerate şi nejustificate, atât în spitalele de la noi, cât şi în altele. La controalele efectuate am găsit destule cazuri de internări de care nu era nevoie şi alte nereguli. Există medici care internează pacienţi pentru a-şi acoperi salariile, indiferent dacă acei oameni au nevoie sau nu“, a declarat Doina Borugă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII