6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpaniol prins cu droguri la Filiaşi

Spaniol prins cu droguri la Filiaşi

Doi români şi un spa-niol au fost arestaţi săptămâna aceasta în judeţul Dolj, în urma celei mai mari capturi de haşiş din Oltenia

Tribunalul Dolj a emis joi mandate de arestare pe numele a trei membri ai unei reţele de trafic de droguri. Viorica Buică, de 40 de ani, Ionuţ Bîrnoi, de 24 de ani, din comuna Ghidici, judeţul Dolj, împreună cu spaniolul Carlos Carrasco Hidalgo, de 47 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, după ce, miercuri, femeia şi spaniolul fuseseră prinşi în flagrant în timp ce aduceau din Spania în România cantitatea de 25,805 kg de haşiş. Drogurile urma să fie comercializate prin intermediul tânărului de 24 de ani către doi distribuitori din Dolj.
Cercetările au fost efectuate de Serviciul Antidrog şi Serviciul de Operaţiuni Speciale din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, în colaborare cu ofiţeri ai SRI Dolj şi Timiş şi cadre ale Poliţiei Filiaşi, acţionând sub coordonarea unui procuror de la Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT.

Bucătarul traficant

Povestea celei mai mari capturi de haşiş din Oltenia îşi are începutul cu circa trei luni şi jumătate în urmă. Atunci, ofiţerii Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Craiova au obţinut o informaţie potrivit căreia un cetăţean spaniol, patron al unui bar din Calafat, ar face parte dintr-o reţea internaţională care s-ar ocupa cu traficul de droguri. Mergând pe firul acestei informaţii, ofiţerii antidrog craioveni au aflat tot ce aveau nevoie despre spaniol.
Carrasco Carlos Hidalgo lucrează ca bucătar la un restaurant de lux din Palma de Mallorca. Acolo a cunoscut-o pe românca Viorica Buică. Ea lucra la acelaşi restaurant, mai întâi ca spălător de vase, apoi fiind promovată ajutor de bucătar. Dragostea a fost atât de mare încât pentru ea spaniolul şi-a părăsit nevasta şi cei cinci copii. La rândul său, femeia şi-a lăsat soţul, potcovar de meserie, cu care avea doi copii.
Carlos şi Viorica lucrau în continuare în Spania, dar porniseră o afacere şi în Calafat. Era, de fapt, vorba de un bar, care – susţin anchetatorii – servea şi drept paravan pentru desfacerea de droguri în sudul judeţului Dolj.
Prin intermediul altui doljean – Ionuţ Bîrnoi, din comuna Ghidici – Carlos a primit o comandă fermă de droguri din România. Fiind un membru de încredere al unei bande din Spania, o obţinut drogurile pe datorie de la şeful grupării, urmând ca, în momentul în care se întorcea din România, să achite contravaloarea lor, adică 36.000 de euro. Cele aproape 26 de kilograme de haşiş urma să le comercializeze în România cu 175.000 de euro, la un preţ de aproximativ şapte euro gramul. La rândul lor, cumpărătorii le-ar fi vândut consumatorilor la preţuri între 20-25 de euro gramul. Numai că spaniolul nu a mai apucat să se întoarcă acasă pentru a-şi achita datoria.

Haşiş dosit în portiere

Ofiţerii antidrog aflaseră că Viorica şi Carlos plecaseră spre România cu o maşină închiriată – un Nissan Almera prăpădit, pe care însă îl „preparaseră“ niţel, ascunzând drogurile în portierele din spate şi în contraaripile spate. Cei doi au intrat în ţară prin Vama Nădlac pe 1 iunie, la ora 4.18, continuându-şi drumul către judeţul Dolj. Oamenii legii planificaseră să oprească maşina cu droguri chiar în aceeaşi zi, în Filiaşi, unde puteau să o cerceteze mai bine la un service. Operaţiunea s-a amânat însă cu o zi, pentru că, în apropiere de Herculane, spaniolul şi românca au tras pe dreapta să se odihnească pe timpul nopţii. Dimineaţă şi-au continuat drumul, iar în Filiaşi au fost opriţi de poliţiştii de la Serviciul Antidrog. Erau oricum filaţi încă de la intrarea în ţară de altă echipă a BCCO Craiova, dar de la Serviciul Operaţiuni Speciale.
Dându-şi seama că nu mai are scăpare, mai ales în momentul în care oamenii legii au început să dea peste haşişul dosit în maşină, spaniolul a devenit cooperant, recunoscându-şi faptele şi chiar ajutându-i pe poliţişti să găsească toate drogurile ascunse în autoturism. Bucătarul patron de bar nu era la prima întâlnire cu ofiţerii antidrog. Mai fusese în spatele gratiilor în Spania, tot pentru trafic de droguri.
Miercuri, spaniolul, iubita lui româncă şi tânărul care le comandase drogurile pentru distribuitori din România au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, de procurorii DIICOT Craiova. La propunerea acestora din urmă, joi, Tribunalul Dolj a emis pe numele celor trei mandate de arestare pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire sau aderare la o grupare infracţională organizată şi trafic internaţional de droguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII