Criza economică: istoria se repetă„Se vor reduce şi pensiile funcţionarilor publici“, „Binefacerile crizei“, „Sistemul periculos al împrumuturilor“, „Scăderea dobânzilor“, „Stare de asediu!“. Acestea nu sunt titlurile unor articole din ziarele zilelor noastre, aşa cum aţi putea crede, ci sunt luate din presa de la 1931-1933.

Câteva pagini îngălbenite ale unor ziare din Oltenia – Curierul Olteniei, Nădejdea: Organ al Partidului Naţional Liberal din Dolj, Conştiinţa Naţională – adăpostite între cartoanele vechi ale unei mape ascund adevărurile şi situaţia unei ţări încercate de marea criză economică interbelică.

Primul ziar al vremii care ne atrage atenţia este Nădejdea, datat „februar 1931“, prin articolul de pe prima pagină al profesorului Păunescu-Ulmu, intitulat „Binefacerile crizei“. Nota „optimistă“ de la început sună cam aşa: „Vechiul an s’a încheiat, mohorât, cu îndoeli bogate; cu speranţe puţine. Sărbătorile s’au scuturat peste toţi, plictisitoare, veştede şi vestitoare de mizerii pentru câţi. Sărbători triste, an vechi, încheiat trist, an nou început cu impozite ucigătoare, cu salarii scăzute crâncen, cu profesori şi şcolari desfiinţaţi pe drumuri, cu negoţul mort, cu economii asvârlite în aer, cu incapacitatea tuturor de a mai achita fiscul, cu şomajul intelectual, singurul şi veritabilul şomaj din ţara noastră, umflându-se în proporţii înspăimântătoare şi, mai ales, cu aceiaşi conducători neputincioşi şi incorecţi. Criza se va desfăşura imensă şi otrava ei va distruge multe“.

Un titlu frapant de actual din acelaşi ziar al vremii – „Se vor reduce şi pensiile funcţionarilor publici“, în Curierul Olteniei, din 10 ianurie 1932, ne determină să parcurgem rând cu rând şi literele mici ale acestui articol. „Guvernul a hotărât să reducă pensiile funţionarilor publici. În acest scop s-a alcătuit un jurnal al consiliului de miniştri prin care se reduc pensiile tuturor categoriilor de pensionari ai statului. Această hotărâre a guvernului este motivată pe faptul că în bugetul Casei pensiilor s’ar produce în cursul anului viitor – din cauza reducerii salariilor funcţionarilor publici – un deficit de aproape 800 milioane lei“.

Ciclicitatea vieţii

Doar limbajul şi foaia galbenă din faţă te conving că nu citeşti un cotidian al zilelor noastre. Curiozitatea ne împinge să căutăm cu asiduitate alte ziare, pentru a vedea cum a evoluat criza economică interbelică, atât de asemănătoare, cel puţin în privinţa măsurilor adoptate, cu cea trăită azi de noi. Şi găsim alt titlu: „Sistemul periculos al împrumuturilor“, semnat de profesor D. Dănescu. Ne aplecăm cu atenţie şi asupra sa. „Dintre toate soluţiile ce încătuşează viaţa economică, sistemul împrumuturilor este cel mai nenorocit… Politicienii epocii de după război nu s’au gândit o clipă dacă generaţiile de azi, care au moştenit o ţară bogată şi întregită, au sau nu dreptul să arunce asupra generaţiilor viitoare sarcini izvorâte din necumpătarea lor.

Cine ne dă dreptul să presupunem că generaţiile viitoare vor avea o situaţie economică mai favorabilă?…

Soluţionarea împrumuturilor, atât de riscantă, tinde să devină un sistem. Ea este totdeauna întrebuinţată pentru acoperirea dificitelor provenite mai ales din nepricepere şi necinste, deşi încătuşează, sufocă şi angajează periculos viitorul“.

Ţara în fierbere


Conştiinţa naţională din 14 februarie 1933 titra cu litere mari: „Stare de asediu!“. Un titlu care te cutremură şi în faţa căruia îţi spui în gând: măcar aici lucrurile să nu se repete. Grigore Bran scria în acea pagină de ziar, sub acel titlu: „Ţara e în fierbere. Proteste şi manifestaţiuni adânc tulburătoare a liniştei se vădesc şi se afirmă tot mai puternic pe zi ce trece. Toţi cei loviţi în existenţă prin noua «curbă de sacrificiu» îşi strigă desnădejdea, de la un capăt la altul al ţării, cerând – pentru munca prestată – dreptul la un trai omenesc…. În Parlament, în urma unui magistral discurs, D-l Doctor N. Lupu e ameninţat cu moartea de deputatul Robu…

Şi în acest timp, pentru «a calma spiritele», guvernul vine cu legea stării de asediu – s-o impună ca o supremă lege. Va putea guvernul să înăbuşe suferinţa şi revolta unui popor printr’o biată lege a stării de asediu?

Ne îndoim.

Mai bine s-ar fi căutat să se îndrepte lucrurile aşa cum cer bunul simţ şi echitatea. Să se fi căutat să se stârpească abuzul, hoţia şi favortizmul, iar nu să se încerce să se înăbuşe glasurile ce cer egalitate şi cinste.

Starea de asediu este un anesteziant, dar niciodată medicamentul care să combată, eficace, răul.

Cu baioneta poţi face şi impune orice, un lucru nu se poate, să stai comod în vârful ei“.

Numerele disparate ale ziarelor vremii aflate în posesia Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ nu ne ajută să aflăm finalul crizei, dar ne dovedesc ciclicitatea unor vremuri, pe care ne-am fi dorit din tot sufletul să nu le fi trăit.Comenteaza acum

29 Comentarii

 1. DX said:

  Corect,d-le jurnalist! mai citeste in istorie ca tot in 1933 erau grevele CFR-istilor in care erau inecate in sange si tot atunci au fost mult mai multe crime de mari proportii…..Va este teama ca va fi o confuzie cu datele comunistilor si va va cataloga drept comunisti?!Desfasura ti in art mai multe fapte crude cu politicul si oamenii de atunci in care nu sunt mai presus ca cei de azi,lipseste doar deschiderea focului de catre armata si nu va fi tarziu la noi spre a deschide focul de arma politia comunitara si jandarmeria la comanda alasilor locali,politicului si functionarilor baroni.Lasati criza si spuneti adevarul despre distrugerea muncii si a nu produce nimic,ci, doar vrem bani din orice pt ca lenea este buna la toate in mintea superioara de azi in jungla medievala……..poa te,avem in viitor lectii despre foc si apa ori despre epoca descoperii metalelor ori cum se traieste sub cerul liber pt ca,aceste cladiri nu prezinta siguranta la seisme pt cei ce nu sunt la putere si nu au bani…………..

 2. nutu said:

  este incredibil, la revolutie, pe mine, m-a avertizat bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, ca asa se va ajunge din cauza liberalilor si a taranistilor, ca sunt hoti si vor avea de suferit doar cei saraci, dar nu as fi crezut niciodata asa ceva, am crezut intr-o revolutie reala pentru ca sa avem o tara libera si un suflet curat, dar in situatia asta , cu dovezile istoriei pe masa as zice ca suntem un popor de hoti , curve si lenesi…. romanul nu are cum sa se schimbe pentru ca are lenea si hotia in sange, suntem , poate cei mai rai dintre latini…pacat de visurile care le-au avut unii”prosti”, care au iesit in strada in 25.12.1989 nestiind ca totul a fost o inscenare pusa la cale de serviciile secrete straine impreuna cu tradatorii din tara….

 3. Radical said:

  Dl. nutu (nr.2) pe mine m-a invatat bunica mea altceva ; ca daca vine regele, iarasi o sa fie bunastare ca pe vremea ei *** Nu stiu daca ati inteles, criza este mondiala, n-a aparut in Romania din cauza liberalilor si taranistilor. Dimpotriva, este sustinuta in Romania din cauza incompetentei comunistilor care nu stiu sa gestioneze o societate capitalista, si mai ales pt ca au fost invatati sa fure. *** Deci cred ca sunteti intr-o mare confuzie.

 4. trotineta Fraud said:

  si uite si cum desteptii mulg pisica! nu erai tu ala Radicale care zbierai pe aici ca Rotariu nu-si plateste impozitele si ca tu esti corect si le platesti pe toate?!!! Tot ala care mai spunea ca nu-l intereseaza cit se maresc impozitele pentru ca le trece clientului?!!! Pai pina la urma cine le plateste?!! Tu sau clientul?!!!! Uiti pina si propria tromboneala de destept ce esti! Tot asa si cu ratele la banca?

 5. to`arashul Matrics said:

  si pina ma intorc mai afla ca au mai fost crize destul de semnificative! de ce nu ai aflat de ele? 1. Esti prea ocupat sa fii destept. 2.Ai fost protejat de economia socialista! Mai dansezi din buric sa-ti achiti datoriile la banci? Bleah!

 6. OM RI ZARIO said:

  CUM S-A TERMINAT CRIZA? IN ROMANIA CRIZA A DURAT PANA LA RAZBOI SI APOI A VENIT SOCIALISMUL. DECI SA NE PREGATIM PENTRU O REVOLTA SOCIALISTA!

 7. pentru dl radical said:

  cred ca dv sunteti intr-o mare confuzie,mai studiati istoria ,nu mai imprumutati pareri de la bunici mai mult sau mai putin subiectivi.cred ca dv sunteti intr-o mare confuzie,mai studiati istoria…………. treaba cu regalitatea au rezolvat-o francezii de mult,este un capitol depasit,prioritatile omenirii sunt altele.nu va spus bunica ca in istoria tarii o singura data nu s-au dat salariile timp de 6 luni?pe timpul taranistilor,inainte de 1944…………….

 8. VOINEA. said:

  Curbele de sacrificiu. Ce efecte au in economie si ce le spunea Iorga bugetarilor nemultumiti? FPRIVATE “TYPE=PICT;ALT=”De spre curbele de sacrificiu nu e mare lucru de spus. Intr-o incercare disperata de a face economii, la 1 ianuarie 1931 a fost introdusa prima „curba de sacrificiu“. Salariile au fost diminuate cu o cota cuprinsa intre 10% si 23%. S-a sistat acordarea de sporuri, iar avansarile in functie nu mai atrageau dupa sine cresterea veniturilor. La 10 februarie 1931, Romania a luat un nou imprumut extern, numit „de dezvoltare“. Suma totala era de 1,3 miliarde de franci francezi, iar dobanda era una dintre cele mai ridicate ale epocii – 10,23%, scrie In acelasi an, Marmorosh Blank a dat faliment. Statul a introdus noi taxe, care au provocat inflatie. In ianuarie 1932 a fost introdusa cea de-a doua „curba de sacrificiu“, prin care salariile erau diminuate cu 10%-12%. Caderea productiei si necesitatea achitarii datoriei externe au secat bugetul. Functionarii de stat erau platiti cu intarzieri de trei pana la sase luni. Sigur ca si atunci bugetarii au fost nemultumiti. Mai mult, s-au organizat si s-au dus la Mamaia, sa i se planga primului-ministru Nicolae Iorga. Stiti care a fost replica lui Iorga (profesor si el ca formatie): „Daca erati disperati, nu veneati in casa mea. Alaturi este marea” ( o aluzie cam dura pentru gustul meu). In perioada aceea, curbele de sacrificiu au provocat derapaje sociale, inflatie si au agravat criza. Partidele de factura legionara au castigat adepti pe fondul nemultumirilor sociale. Prima „curba de sacrificiu“ asupra salariilor a dus la acumularea unor venituri ale statului de 3,4 miliarde lei. O a doua „curba de sacrificiu“ a fost aplicata in septembrie 1932, aducand statului economii de 5 miliarde lei, iar o a treia „curba de sacrificiu“ in februarie 1933. Creantele restante ale statului se ridicau, la finele anului 1933, la circa 17 miliarde lei. Ce a facut Statul ca economia sa isi revina? A lua, foarte pe scurt spus, masuri protectioniste care in final s-au dovedit bune si au scos economia din groapa. In plus, au investit masiv in agricultura. Masuri protectioniste: – cresterea tarifelor vamale si restrangerea importurilor la bunurile de consum care puteau fi produse in tara, – acordarea de prime de export, – incurajarea industriei electrotehnice, – acordarea unor avantaje fiscale Masuri legislative Decretu l-lege pentru completarea Legii de incurajare a industriei nationale si „Decretul privitor la infiintarea de fabrici pentru produse nefabricate in tara“ din 31 iulie 1936, asigurand conditii avantajoase pentru importul de utilaje si materii prime, ca si dreptul de monopol pe o perioada de 16-36 luni asupra pietei de desfacere intreprinderilor ce fabricau articole de mare tehnicitate. Drept rezultat, in perioada urmatoare a avut loc o crestere a numarului de companii, iar comertul s-a intensificat. Protectia vamala a fost ridicata pentru unele produse la cote care faceau greu accesibil importul de produse fabricate similare straine. Taxele vamale la * de import au crescut in anul 1938 cu 84% fata de anul 1929, iar peste 90% din intregul import a fost supus controlului de stat. Au fost reduse taxele vamale la o serie materii prime, masini si instalatii. In comertul exterior Pentru echilibrarea comertului exterior, protectia vamala a fost ridicata pentru unele produse la cote care faceau greu accesibil importul de produse fabricate similare straine. Taxele vamale la * de import au crescut in anul 1938 cu 84% fata de anul 1929, peste 90% din intregul import fiind supus controlului de stat. In acelasi timp, au fost reduse taxele vamale la o serie de produse necesare industriei, precum materii prime, masini si instalatii In relatia cu bancile Debitorii agricoli capata o reducere de 50% din totalul datoriilor, iar datornicii care isi lichidau creditele in decurs de doi sau cinci ani beneficiau de reduceri suplimentare, de 70% si respectiv 60% din totalul datoriilor. Concluz ie Degeaba faci curbe de sacrificiu daca nu le insotesti cu politici fiscale si de investitii care sa sprijine efortul

 9. xyz said:

  sa inteleg ca sistemul comunist a scos tara din criza…a construit ceva…a scapat tara de datorii….si ne am bucurat acum de capitalism in care cativa traiesc in lux si si bat joc de bani si restul pusi la zid….? si capitalistii au vandut tara?

 10. Pt . RADICAL said:

  domnul radical si hotia ca la noi in tara e tot mondiala?

 11. Radical said:

  Trotineto, stiam ca in Jermanica e interzis sa te droghezi !!! Poate te leaga aia. In afara de asta esti in mare eroare si tu @ eu nu zbieram ca Rotariu nus-i plateste impozitele, eu eram ecoul celor care il acuzau @ nu am spus ca nu ma intereseaza cat de mari sunt impozitele ci vorbeam despre TVA, dar tu nu esti economis, deci nu te pricepi. @ eu nu spuneam ca platesc impozitele pt ca sunt corect ci pentru ca imi e frica sa nu le platesc @ rate la banca nu mai am, ca am fost smecher la timp, dar pot sa spun ca m-am dezvoltat cu ajutorul bancilor, pt ca nu am avut bani precum copii de comunisti si a trebuit sa iau bani de la acesti camatari numiti “banci”. *** Dl. Nr. 12 – hotia nu s-a inventat in Dacia, deci este mondiala *** Dl. nr.8, eu raspundeam d-lui nutu cum e cu istoria invatata de la bunici ca sa inteleaga ca e diferita de cea pe care ne obliga autoritatile sa o invatam si este diferita de cea adevarata (vezi cazul Antonescu). *** Gata cu raspunsurile … aaaa Trotineto, spui ca au mai fost crize. In afara de alea din capul tau, poti sa mai vorbesti si despre altele ?

 12. Mistretu said:

  Radicale, bunica matale era cumva angajata pe la guvern sau primarie?….sau esti cumva platit de Basescu sa rupi un scaun in kur si sa dai replici prin ziare?
  Esti rasuflat complet ca si aia pe care-i lauzi si slujesti.

 13. asterisc said:

  Vorba cântecului: „ Ăia hoți, ăștia hoți, mama lor la toți!” Și singura soluție?

 14. Calian,, said:

  Ne reamintim ca s-au emis peste 20 de legi speciale ce avantajeaza peste 200 de mii de pensionari de lux, in frunte cu Ion Iliescu, ce afeceaza grav situatia economica a celor 5,7 milioane de pensionari.
  Intrebarea mea este,de ce Victor Ponta si Crin Antonescu se opun anularii pensiilor speciale ?
  Rezulta ca atunci cand sunteti impotriva reducerii pensiilor cu 15%, nu sunteti sinceri cu pensionarii si jucati teatru la microfon. Ca pensionar,nu am incredere in cei ce plang pensionarii cu LACRIMI DE CROCODIL, in frunte cu nepotul matusii TAMARA,specialist ce fecnteaza de cinci ani justitia in proble de coruptie.

 15. Radical said:

  Mistretule, nici una nici alta. Nu stiu unde ai vazut tu ca eu il laud pe Basescu. Probabli esti prieten cu Rotariu, care e diversionist de meserie. Ca sa lamurim : in opinia mea, Beselu si ai lui sunt tradatori de tara *** Trotineto, in alta ordine de idei, ca vorbeam de diversiune, revenind la faptul ca strigam ca Rotariu nu isi plateste impozitele. Daca iti mai aduci tu aminte comunistul ala murdar, imi striga mie insel statul si ca nu imi platesc impozitele ca patron, iar la cateva zile a aparut informatia ca el are condamnare pt asa ceva. Eu n-am facut decat sa cand cantecul “hotul, care striga : hotiiiii” si sa scot in evodenta caracterul comunist / mincinos al lui Rotariiu.

 16. Mistretu said:

  Radicale mai venisi de-acasa, dar aia cu regela poti sa o uiti. Regele Mihai este cel mai prost om care a ajuns vreodata sa conduca aceasta tara. Comunistii el ia adus si la impuscat si pe Antonescu….un idiot !

 17. Mistretu said:

  …ce greseala am facut, am scris numele unui gunoi cu litera mare! “regele mihai” se scrie corect.

 18. nu e treba mea.....ca sunt paralel said:

  dar imi plac sa va vad discutand astfel de subiect si va urmaresc destul de aproape.Asa nu vad limbaj obscen si manele.Iar dreptatea este pe undeva la mijloc , la fiecare cate putin….zic eu.

 19. cred ca , said:

  ac criza incepuse inainte de revolutie si presiunea stocurilor de productie din tarile puternic ind trebuia sa sparga granita ptr potantiale piete de desfacere. astfel ca tarile din sistemul inchis aveau o curiozitate fata de acele performante incat a fost destul de usor sa patrunda in politica si morala labila a acelui moment . cred ca ac a destramat mitul de absotie a debuseului economicio -financiar si incet si repede criza s-a instalat . nivelul scazut al acomodari la standardele ac a dus la caderea lenta si fara sansa a puteri economice

 20. pentru Calin said:

  Daca tu vrei sa fii pe picior de egalitate ca si pensie cu un militar , un magistrat , un doctor , etc , trebuie sa ai aceiasi ani de studii si aceleasi conditii de munca asa cum au avut ei . Te intreb sincer , TU UNDE ERAI CAND ACESTI OAMENI AU INTRAT IN SCOLI SPECIALE ? Sa nu-mi raspunzi ca esti inginer ca te carpesc …. sunt o multime de ingineri de dupa 90 care nu stiu nici care le este mana stanga ! Daca esti din vechea garda revin la prima intrebare – ti-a placut sa fii liber pe bulevard si la film ? Trebuia sa mergi intr-o scoala militara si erai si tu pensionar de lux … daca asta va spune betivul si voi ceredti …. vai de capul vostru de amarati , v-a farierit betivul cand v-a spus ca va face pensiile egale pentru toti …. o sa faca pe ma-sa !!!

 21. cred ca,, said:

  migratia fortei demunca de orice fel de calificare a fost marfa care a prins la export f bine dar a avut si efecte dezastroase la un moment dat cand inca economia mai avea comenzi in per 2005-2008 si poate si asta a dus la pierderea unui spatiu cat de mic in economia altor tari cu care mai ramasesera contracte economice si normal ca neonorarea si respectarea unor standare a dus la pierderea increderii si astfel au aparut golurile in pib-ul tarii . de aceea relansarea economica stagneaza si devine din ce in ce mai deficitara . este ca o carare pe care la un moment dat numai trece nimeni si dispare . guvernul asta trebuia sa faca sa nu lase sa moara economia dar ei fiind pusi acolo politic ,si necunoscand mecanismele au facut ce face prostul ,mananca si doarme .

 22. Mistretu said:

  Pentru 22: zici tu ceva acolo bine, dar pina la capat nu se intelege nimic. Scrie mai citet.

 23. arknts7 said:

  romanule, de ce ne strici joaca? iar divulgi din editorialul de maine ?

 24. arknts7 said:

  ho’zeh romanul, dar oare el nu stie de sear-iasub, ca tot graiesti in limbi

 25. arknts7 said:

  frate, te inteleg.Ti s-au ,,facut,, multe nedreptati, dar…tu de ce scrii?

 26. arknts7 said:

  @un roman-si inca o intrebare pt mine si alti nestiutori, cum sa imi salvez sufletul? biserica ortodoxa care asigura mantuirea(parca asa zice) ce face? tace si le face…participarea Bisericii Ortodoxe Române la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB), semnarea documentelor cu monofiziţii sau a celor cu catolicii (la Balamand, în 1993)…participarea la CMB nu este oare o formă de lepădare de credinţa în existenţa unei singure Biserici sfinte, soborniceşti şi apostoleşti, cea Ortodoxă? Scopul principal al acestei frăţii de biserici din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor este să se cheme reciproc la o unitate văzută într-o singură credinţă şi într-o singură comuniune euharistică (adică „împreună-împă rtăşire”), exprimată în rugăciune şi împreună-vieţuire în Hristos, prin mărturia şi slujirea în faţa lumii, şi pentru a înainta spre acea unitate în care lumea să creadă… daca 99% din popi accepta, eu ce sa mai zic? vine un guvern unic, o singura biserica si vom vedea…

 27. saint said:

  “Din comunism se iasa prin haos.Si din haos se ajunge la comunism! ” nu mai tin minte cine a spus asta…poate ma ajutati.

 28. Calian-VOINEA. said:

  Acest mesal este destinat pentru anonimul de la pozitia nr.20, care nu a avut bunul simt sa-si mentioneze numele. In general eu exprim punctele mele de vedere si nu port cu nimeni discutii contradictorii,mai ales cu o persoana ce foloseste un limbaj de maidan. Pentru a raspude acestuia,fara nume,fara bun simt,doresc sa-i reamintesc faptul ca in conformitate cu codul manierelor elegante,atunci cand te adresezi unei persoane straine,este oblgatoriu sa folosesti pronumele de politete si nu pronumele personal. Acest lucru se invata si la liceul din comuna Pechea,judetul Galatii,unde predomina etnia descrisa cu amanunte in romanul TIGANIADA, de Ion Budai Delianu. In al doilea rand, profesorul meu de Rezistenta materialelor.,de la Institutul Politehnic Galati,intr-o ora de curs,a facut o pauza si a dat definitia ARMATEI. Ca sa nu muriti in necunostinta de cauza,iata definitia ei:”ARMATA ESTE ARTA DE A FI TODEAUNA OCUPAT SI A NU FACE NIMIC”. Definitia este valabila si astazi desi ea a fost formulata in anul1959. In al treilea rand, stiu ce vorbesc, am gradul de CAPITAN,specialitate a UL5, si pentru ca nu am beneficiat ca Ion Iliescu,de lege speciala,ci de Legea nr.19/2000, pentru gradul de capitan am primit, ATENTIE,suma de 0,90 lei/luna. Oare nu este strigator la cer ,domnule anonim, protestatar,lipsit de de o conduita de om civilizat, ? ? In al patrulea rand,in calitate de conducator tehnic a santierului naval, am condus lucrarile de fabricatie a prime dragi maritime din 1976,dupa tehnologie vest germana,prevazuta cu elinda cu 52 de cupe de 1,6 metri cubi si 23 metri adancime de dragaj. Mentionez ca aceasta draga maritima a fost dirijata la Constanta,unde a participat la amenajarea docului din Santierul Naval Mangalia. In al cincelea rand consider ca nu am facut umbra pamantului degeaba, ci la finalul carierii mele s-a finalizat cu doua brevete de inventii,obtinute nu de la Spiru Haret sau de la taraba,cum au procedat MARIAN VANGGHELIE si secretarul general P.S.D,Liviu Dragnea, ci de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci,Bucuresti. Sunt o fire modesta,insa fiind provocat, am sa afirm,fara a gresi, ca am mai multa scoala decat cel ce ma contesta. Am 7 clase elementare,3 clase de scoala medie tehnica de maecanica din Galati,trei clase de liceu,trei clase de scoala profesionala de ucenici,U.M Progresul Braila si cinci ani de facultate de mecanica,sectia nave si instalatii de bord. Sunt mandru ca am avut ca dascal la matematici speciale,pe profesorul universitar,Dr inginer DAN HULUBEI, o somitate in domeniu(frate cu academicianul Horia Hulubei).
  P.S=La sfarsitul anului intai, Scoala Medie Tehnica de Mecanica Galati, am participat la olimpiada de matematica si fizica,Bucuresti,und e am primit mentiune. Cu acesta ocazie,am cunoscut si orasul Bucuresti.
  -Numele afisate sunt reale si sunt prevazute in cartea de identitate a subsemnatului.

 29. EI said:

  E DOAR INCEPUTUL , CA INCA FURIA UMANA NU A AJUNS SA ATACE ,, OAZELE DE PARADIS ,, ALE MILIONARILOR SI MILIARDARILOR ,, DE CARTON ,, POST DECEMBRISTI – FACUTE CU …… ,, MULTA TRUDA SI SUDOARE ,, . – CIND FOAMEA SE VA RAZBUNA – IN CALE NIMENI NU-I VA STA .

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 5 iunie 2010

Actualitate

» Fotbal – amical: România – Honduras 3-0
» Cod portocaliu pe Dunăre
» Cinci localităţi din Mehedinţi, în pericol de inundaţii
» Chitanţierul asociaţiei, făcător de bani
» Silviu Ionescu s-a folosit de alibiuri false pentru a-şi ascunde fapta
» Profesorii de muzică instrumentală, căutaţi pentru titularizare
» Dincolo de tăcere
» Comerţ în mijlocul asfaltului
» Victor Socaciu vrea filmele dublate în limba română! Iată cum sună “Avatar” dublat în franceză, germană sau rusă!
» Cronologia intervenţiei americane împotriva reşedinţei lui Osama

Local

» Ţigări de contrabandă confiscate de poliţişti
» Fostul director adjunct al Electrica, şantajat cu 400.000 de euro
» Doctoriţa Goga, la apel
» A doua amânare pentru grupul lui Tiugan
» Spaniol prins cu droguri la Filiaşi
» Scurte ştiri
» Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacţie
» Samir, tot în arest

Dolj

» Criza economică: istoria se repetă

Gorj

» Cercetat pentru furtul a trei tone de cărbune

Sport

» Găzarii au înlocuit Jiul cu Sopotul
» Gîngioveanu şi Bălace ar putea rămâne la Ştiinţa
» Popa, alegerea celor de la Pandurii
» Academia de portari Silviu Lung
» Bosnia, învinsă în amical de Germania
» Mutu, între Dubai şi AS Roma
» Honduras la rând
» Schiavone şi Stosur, finaliste la Paris
» Crivoi şi Ungur, în sferturi la Roma
» Revenire spectaculoasă pentru Bărbulescu şi Dumbrăvean
» Maike Cioacă şi Alex Vanţă, campioni

Magazin

» De la lume adunate şi înapoi la lume date
» Prăjitură cu ciocolată fără făină
» Roşii cherry caramelizate
» Uitaţi de treburile casnice în timpul sarcinii
» Probleme între pitic şi bebeluş
» Zece semne că este îndrăgostit
» Scurte ştiri
» Minciuni cu stil
» Vârsta genialităţii
» Mai bine plagiatori decât inventatori
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică programate pentru luni
» HOROSCOP

Top