17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvazionişti la judecată

Evazionişti la judecată

Curtea de Apel Craiova decide astăzi asupra propunerii de arestare preventivă formulate de poliţişti şi procurori faţă de patru persoane. Iniţial, joia trecută, Tribunalul Dolj a fost de acord doar cu arestarea unuia dintre cei patru acuzaţi, judecătorii susţinând că faţă de ceilalţi nu există probe.

După o prealabilă documentare, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în colaborare cu specialişti ai Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Dolj, acţionând sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au efectuat miercurea trecută nouă percheziţii domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală şi înşelăciune. În urma acestor percheziţii, au fost reţinute pe bază de ordonanţă şi introduse în arestul poliţiei doljene patru persoane. Este vorba despre: Leonard Ilie, de 39 de ani, Mirela Ionescu, de 40 de ani, Cătălin Manea, de 40 de ani, toţi din Craiova, şi George Giurgea, de 27 de ani, din comuna Slătioara, judeţul Olt.
Cei patru erau suspectaţi pentru o întreagă serie de înşelăciuni cu cecuri fără acoperire. În cadrul percheziţiilor, oamenii legii au identificat o parte dintre bunurile achiziţionate de învinuiţi, reuşindu-se recuperarea unui prejudiciu de aproximativ de 100.000 de lei.
Joi, după audierea suspecţilor, anchetatorii au propus arestarea a patru persoane: Cătălin Manea, Cătălin Sorin Ilie, Mirela Ionescu şi Leonard Ilie. Acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală, fapte pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

Înşelăciuni cu cecuri fără acoperire

Potrivit anchetatorilor, Cătălin Manea şi Cătălin Ilie, în calitate de administratori la SC ILBOBSOR SRL Craiova, au achiziţionat mărfuri, în perioada mai-august 2009, de la şapte societăţi comerciale din Bănie şi din ţară, pe care le-au „plătit“ cu cecuri fără acoperire, creând astfel prejudicii de 116.846 de lei. Ulterior, în noiembrie 2009, cei doi au cesionat părţile sociale de la această societate către o persoană din Bucureşti.
Pentru că li s-ar fi dus vestea, din cauza cecurilor fără acoperire emise de ei în numele mai multor firme, cei doi împreună cu Leonard Ilie şi Mirela Ionescu – susţin anchetatorii – l-au convins în ianuarie 2010 pe Eugen-George Giurgea, din comuna Slătioara, judeţul Olt, să preia firma SC SEQUOIA WOOD SRL Craiova. Firma avea sediul într-un apartament al Mirelei Ionescu, situat în blocul 8 de pe strada Rozelor din Craiova. Ulterior, Manea a închiriat un spaţiu de depozitare în incinta SC METAL-LEMN SA, unde erau aduse mărfuri, în general hârtie de xerox şi parchet laminat, marfă care ulterior era preluată de alte persoane, iar drept birou le-a servit un spaţiu situat pe strada Împăratul Traian, închiriat în numele aceleiaşi firme de Cătălin Ilie şi Mirela Ionescu. A urmat altă serie de înşelăciuni cu cecuri fără acoperire, de această dată pe noua firmă, pe care Giurgea – susţin poliţiştii – o administra doar teoretic, el servind, de fapt, drept paravan pentru ceilalţi patru. Noile înşelăciuni ar fi produs un prejudiciu de 332.437 de lei, sumă care ridică totalul escrocheriilor la aproape 450.000 de lei în mai puţin de un an.

Doar unul în arest

Poliţiştii şi procurorii au considerat că există suficiente probe împotriva celor patru, solicitând arestarea lor preventivă. Tribunalul Dolj a admis însă propunerea doar pentru Manea, care a primit mandat pe 29 de zile. Faţă de ceilalţi trei, tribunalul s-a contrazis singur. Pe de o parte, a susţinut că nu există indicii cu privire la săvârşirea de către aceştia a faptelor de care sunt acuzaţi, iar pe de altă parte a dispus faţă de ei instituirea obligaţiei de a nu părăsi localitatea.
Judecătorii de la Tribunalul Dolj nu au considerat credibilă nici afirmaţia procurorilor conform căreia cei trei s-ar pregăti pentru săvârşirea unor infracţiuni similare, care ar rezulta din faptul că ei l-ar fi convins pe Giurgea să preia altă societate comercială, respectiv SC Agrozootehnica Irinel SRL Găneasa, judeţul Olt. Nemulţumiţi de soluţie, procurorii au făcut recurs, care se va judeca luni la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII