12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de diabet riscă să rămână fără tratament

Bolnavii de diabet riscă să rămână fără tratament

Avertismentul medicilor specialişti în diabet nu a avut nici un rezultat. Săptămâna trecută, casele de asigurări de sănătate au semnat cu spitalele contractele pentru programul naţional de diabet care îngrădesc accesul bolnavilor de diabet la medicamente gratuite.
În judeţul Dolj, potrivit coordonatorilor regionali ai Programului de Diabet, riscă să rămână fără tratament aproximativ 10.000 de bolnavi de diabet, dintre cei 28.000 aflaţi în evidenţa medicilor specialişti, pentru că Ministerul Sănătăţii a redus numărul consultaţiilor pe care le poate oferi un medic la 20 pe zi. În Dolj, sunt în prezent 20 de medici cu această specialitate, dintre care nouă în Craiova, care trebuie să ofere reţete la 28.000 de bolnavi. „Un calcul simplu arată că fiecare medic ar trebui să ofere între 40 şi 50 de consultaţii pe zi pentru ca toţi bolnavii să poată primi reţete gratuite pe baza cărora să-şi poată ridica medicamentele de la farmaciile cu circuit deschis“, a explicat prof. dr. Maria Moţa, coordonatorul Programului de Diabet în judeţul Dolj.

Sancţiuni pentru medicii care se uită la bolnavi

Conform normelor la contractul-cadru pe 2010, medicii specialişti în diabet nu numai că nu au voie să aibă mai mult de 20 de consultaţii pe zi, dar vor fi obligaţi să scoată bani din buzunar în cazul în care depăşesc norma de consultaţii zilnice. De teama acestor sancţiuni, medicii specialişti în diabet vor fi nevoiţi să refuze consultarea bolnavilor care depăşesc norma. Neprimind reţete, bolnavii vor rămâne fără tratament. În acest caz, vor supravieţui doar cei care vor avea suficiente resurse financiare pentru a-şi putea cumpăra tratamentul, avertizează medicii arătând cu degetul spre vinovat, Ministerul Sănătăţii. Medicii diabetologi întreprind demersuri disperate pe lângă reprezentanţii ministerului pentru a modifica normele la contractul-cadru.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj susţin că s-a ajuns la această situaţie disperată pentru că nu sunt suficienţi specialişti. „Judeţul Dolj este totuşi un exemplu fericit cu 20 de medici, pentru că sunt alte judeţe în ţară cu doar doi specialişti în diabet“, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
În ultimii ani au fost scoase la concurs posturi de specialişti în diabet, dar nu s-au arătat candidaţi. Medicii nu sunt interesaţi de o specialitate atât de solicitantă, dar prost plătită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU