10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAzi facem grevă, nu muncim

Azi facem grevă, nu muncim

Cadrele didactice, angajaţii din sănătate şi cei din administraţie sunt primii care intră în grevă astăzi, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate decise de guvern, însă bacalaureatul şi urgenţele din spitale nu vor fi afectate de demersul iniţiat de sindicate.

Sindicatele din învăţământ, primele care au anunţat că fac grevă generală pe termen nelimitat din 31 iunie, mizau iniţial pe o participare consistentă la protest. Datele problemei s-au complicat însă din pricina faptului că astăzi este programată proba de limbă străină din cadrul bacalaureatului, iar multe cadre didactice au ales să ia parte la aceasta. Sindicaliştii au reclamat presiunile ministerului, nu puţine fiind cazurile de profesori care susţin că ar fi fost ameninţaţi chiar cu concedierea dacă fac grevă, însă instituţia condusă de Daniel Funeriu a respins aceste acuzaţii şi a reuşit să completeze necesarul de personal pentru bacalaureat, înlocuindu-i pe cei care au anunţat că nu muncesc pe 31 iunie.
Ieri, după videoconferinţa cu inspectorii şcolari din ţară, organizată pentru a treia dimineaţă la rând, ministrul educaţiei a declarat că proba de astăzi a bacalaureatului se va desfăşura în condiţii normale în cele 1.419 centre de examen desemnate.
În aceste condiţii, este greu de anticipat câţi angajaţi din învăţământ vor face grevă astăzi, după ce preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, avansase în 26 mai cifra de 360.000 de cadre didactice şi personal auxiliar. „Conform recensământului nostru, ar trebui să participe aproximativ 80% dintre membrii noştri, însă, după campania de intimidare a Ministerului Educaţiei, nu vom şti decât luni (astăzi – n.r.)câţi intră în grevă. Despre sensul protestului este greu de vorbit, atâta timp cât nu ştim ce amploare va avea acesta“, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor.

Ambulanţa opreşte lucrul pe termen nedeterminat

Solidare cu angajaţii din învăţământ, aproape 120.000 de cadre medicale vor întrerupe lucrul în 31 mai, între orele 7.00 şi 15.00. Potrivit preşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, acestea ar urma să intre în grevă generală în ziua în care va fi discutată în parlament moţiunea de cenzură.

Protestul personalului medical nu va afecta rezolvarea urgenţelor din spitale, însă, în policlinici, medicii nu vor face consultaţii. „Personalul medical va fi la serviciu în cele şase ore, pentru a asigura permanenţa la rezolvarea urgenţelor“, a mai spus Petcu.

Medicii vor consulta urgenţele care se prezintă la camera de gardă, însă îi roagă pe pacienţii care nu au situaţii de această natură să stea acasă, potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Medicilor, Florin Circulescu.
Tot astăzi, 10.000 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă din România intră în grevă pe perioadă nedeterminată. În zilele de protest, va fi asigurată asistenţa medicală de urgenţă şi vor fi organizate mitinguri, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa“.
În 31 mai, în staţiile centrale ale tuturor serviciilor de ambulanţă va fi organizat un miting, începând cu ora 10.00, care va fi deschis cu funcţionarea timp de trei minute a sirenelor ambulanţelor, iar sistemele luminoase vor funcţiona pe toată perioada de desfăşurare a protestului.

Grevă şi la vamă, şi în penitenciare

Tot pe termen nelimitat ar urma să fie în grevă, de astăzi, bugetarii din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Sindicaliştii mizează pe 65.000 de protestatari din peste 1.600 de instituţii. „Greva generală pe termen nelimitat nu înseamnă grevă de solidaritate de o zi sau grevă generală de o zi, aşa cum afirmă unii «lideri sindicali de televizor», care încearcă, prin intermediul mass-media, să demobilizeze această acţiune, organizată la nivelul administraţiei publice locale de către FNSA, ci este o grevă care se ştie când se declanşează, dar nu se ştie când încetează sau când se suspendă. Vă reamintim că FNSA este singura federaţie din administraţie care a parcurs toate etapele prevăzute de lege premergătoare declanşării grevei generale, motiv pentru care şi alte federaţii din acest sector intră în grevă de solidaritate doar pentru o zi. Pe perioada de desfăşurare a grevei generale se închid instituţiile mai sus amintite, salariaţii sunt prezenţi la serviciu, dar nu lucrează, iar în instituţiile respective au acces doar reprezentanţii mass-media“, au anunţat reprezentanţii FNSA.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că o parte dintre angajaţii municipalităţii vor face şi ei grevă, însă asta nu va afecta asigurarea serviciilor de urgenţă în Bucureşti. „Am cerut un singur lucru: asigurarea seviciilor de urgenţă“, a subliniat edilul-şef, care speră că protestatarii din rândul subalternilor săi vor ţine cont de această solicitare şi nu vor afecta relaţia primăriei cu cetăţenii.
În grevă generală va fi, de astăzi, şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“. Poliţiştii comunitari şi personalul vamal încetează lucrul, iar poliţiştii din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ protesteazǎ prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevǎ.
Angajaţii din sistemul penitenciar participă, şi ei, la greva generală din 31 mai, doar paza închisorilor şi supravegherea deţinuţilor vor funcţiona normal, a anunţat Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Conform sindicaliştilor, în perioada grevei, „încetează activităţile de escortare a deţinuţilor la punctele de lucru, încetează prezentarea cu deţinuţii la instanţele de judecată, cu excepţia deţinuţilor arestaţi preventiv, încetează transferurile pentru executarea pedepsei, încetează activităţile educative, culturale şi sportive cu deţinuţii, încetează intervenţia şi consilierea psihologică planificată, plus orice alte activităţi de grup cu deţinuţii, dar şi activităţile din sectorul economico-administrativ, încetează activitatea la sectorul Organizarea Muncii, este redus programul la sectorul evidenţă deţinuţi la patru ore pe zi, este redus programul de vizite/cumpărături la patru ore pe zi, funcţionează normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinuţilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate“.

Transportul public nu va fi afectat astăzi de protestele sindicale

Grevă vor face astăzi şi câteva sute de actori ai Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ din Capitală, care au anunţat că susţin astfel protestele medicilor, dascălilor, pensionarilor şi mamelor, toţi nemulţumiţi de reducerea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor sociale.
Cea mai mare organizaţie sindicală din metalurgia românească, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, a hotărât ca în 31 mai să intre în grevă japoneză, iar în perioada 1-4 iunie să participe la protestele de stradă ale bugetarilor.
Şi tot grevă japoneză au de gând să facă unii taximetrişti independenţi, pentru a-şi manifesta astfel solidaritatea cu bugetarii. Transportul public nu va fi afectat astăzi de protestele sindicale. TAROM a anunţat efectuarea curselor în regim normal, iar sindicatele din CFR nu au decis deocamdată dacă vor intra în grevă generală pe 2 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII