10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţişti condamnaţi pentru luare de mită

Poliţişti condamnaţi pentru luare de mită

Doi agenţi de poliţie din cadrul Biroului Rutier Craiova au fost condamnaţi ieri de judecătorii Tribunalului Dolj pentru luare de mită.

Povestea agenţilor de la Rutieră Ştefăniţă Cristian Nedelcu, de 29 de ani, şi Cosmin Viorel Bălaşa, de 23 de ani, a început pe 5 martie 2009, când Nedelcu a primit o şpagă de 200 de lei de la un testator al Direcţiei Generale Anticorupţie, ca să nu-l sancţioneze pentru că a trecut cu maşina pe roşu. După această „ispravă“, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire, care să-l „încerce“ pe Nedelcu. Câteva zile mai târziu, pe 11 martie, Tribunalul Dolj a autorizat şi înregistrarea audio-video a discuţiilor purtate de agentul vizat. Pe 7 aprilie, în jurul orei 18.30, Nedelcu – care ieşise în trafic în Craiova, „la Ciupercă“, a tras pe dreapta alt investigator sub acoperire, căruia i-a reproşat că nu a acordat prioritate unui pieton care traversa pe zebră, dar şi că nu purta centura de siguranţă. Poliţistul i-a explicat „şoferului“ că trebuie să-i suspende permisul de conducere şi să-l amendeze pentru abaterile constatate, însă l-a întrebat dacă poate să plătească amenda pe loc. Procurorul de caz a consemnat în rechizitoriu că „investigatorul a pus în certificatul de înmatriculare suma de 300 de lei, iar când inculpatul l-a întrebat dacă a găsit talonul, investigatorul a răspuns afirmativ şi i l-a înmânat împreună cu suma de bani, inculpatul desfăcând copertele talonului şi lăsând să cadă suma de bani pe scaunul autoturismului. După verificarea casetei aparatului radar s-a constatat că înregistrarea video a abaterilor săvârşite de investigator nu mai exista, fiind ştearsă“.

A „picat“ şi colegul lui Nedelcu

Trei zile mai târziu, pe 10 aprilie, poliţiştii DGA, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, au pus la cale alt flagrant. Alt investigator sub acoperire a fost plasat la volanul unui Jaguar, a fost „dotat“ cu 300 de lei pentru şpagă în bancnote marcate şi a fost trimis pe E 70, în zona CET Craiova, unde acţiona agentul Nedelcu. Investigatorul a călcat mai mult pedala de acceleraţie pentru a fi oprit de poliţişti, lucru care s-a şi întâmplat. Agentul Cosmin Viorel Bălaşa, colegul de echipaj al lui Nedelcu, i-a comunicat şoferului că circula cu viteză foarte mare şi i-a cerut actele. Nedelcu i-a arătat şoferului autoturismului Jaguar pe monitorul radarului imaginile surprinse, care arătau că circula cu 96 km/h, nu purta centura şi vorbea la telefonul mobil. Şoferul a început atunci să-i roage pe poliţişti să nu-l sancţioneze pentru toate faptele, ca să nu rămână fără permis, iar rugăminţile sale n-au rămas fără ecou. Bălaşa l-a sancţionat doar cu avertisment, fără nici un punct de penalizare, numai pentru faptul că nu purta centura de siguranţă. Şoferul s-a întors la maşină, a luat bancnotele marcate şi le-a pus în certificatul de înmatriculare al maşinii, apoi s-a întors la patrula de poliţie şi i-a înmânat certificatul lui Nedelcu. Acesta i l-a pasat lui Bălaşa, care a scos banii şi i-a pus în buzunarul portierei. Câteva minute mai târziu, în dreptul maşinii de poliţie au oprit procurorul şi poliţiştii anticorupţie. Controlând maşina agenţilor de la Rutieră, au găsit banii marcaţi. Erau ascunşi în torpedoul maşinii, între nişte hârtii. Agentul Bălaşa a declarat că nu ştie de unde au apărut acei bani, pentru că a verificat maşina când a plecat şi nu erau acolo.
Ieri, Nedelcu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită. Judecătorii au dispus suspendarea condiţionată pe durata unui termen de încercare de patru ani.
Bălaşa a primit pentru luare de mită un an de închisoare, iar pentru fals intelectual alte cinci luni. Ca şi în cazul lui Nedelcu, instanţa a dispus ca poliţistul să execute pedeapsa cea mai grea, dar şi suspendarea executării acesteia cu un termen de încercare de trei ani.
Potrivit sentinţei date ieri de Tribunalul Dolj, judecătorii le-au acordat circumstanţe atenuante inculpaţilor, ţinând cont de conduita bună a acestora înainte de săvârşirea infracţiunii. Sentinţa dată de Tribunalul Dolj poate fi atacată cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII