14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţă şi destin, de Vasili Grossman Editura Polirom

Viaţă şi destin, de Vasili Grossman Editura Polirom

„Viaţă şi destin“, de Vasili Grossman, este un roman monumental, de aproape o mie de pagini, interzis în fosta Uniune Sovietică, considerat a fi echivalentul lui „Război şi pace“ în literatura secolului XX.
În 1961, KGB-ul a confiscat manuscrisele, copiile la indigo şi notiţele romanului „Viaţă şi destin“, sub pretextul că era mai subversiv chiar decât „Doctor Jivago“ al lui Pasternak.
Acţiunea cărţii se desfăşoară pe fundalul bătăliei de la Stalingrad, dar ramificaţiile ei cuprind întreaga Rusie, de la cotul Donului până în lagărele Gulagului. Pe lângă criticile la adresa sistemului totalitar, anumite aspecte ale romanului sugerează o strânsă analogie între nazismul german şi comunismul sovietic.
Asediul de la Stalingrad este un pretext pentru o analiză profundă despre umanitate şi despre cum poate supravieţui spiritul uman în condiţii atroce.
Viktor Strum, eroul cărţii, este un fizician a cărui contribuţie va impune URSS-ul ca superputere nucleară.
În jurul lui se conturează alte câteva personaje memorabile şi poveşti dramatice, dintr-o eră a totalitarismului criminal.
Universul lagărelor de concentrare, ororile războiului, lupta oamenilor cu foamea, frigul, lagărul şi cu ei înşişi …toate acestea fac parte din „Viaţă şi destin“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS