22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurenţă aprigă la conducerea instanţelor

Concurenţă aprigă la conducerea instanţelor

Două judecătoare se luptă pentru conducerea Curţii de Apel Craiova, iar patru magistraţi vor şefia Tribunalului Dolj, în timp ce la concursul pentru ocuparea posturilor de conducere la Parchete este omul şi locul.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat zilele trecute procurorii şi judecătorii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la concursul de luna viitoare pentru ocuparea unor funcţii de conducere la instanţele şi Parchetele din ţară. Concursul vizează ocuparea a 124 de funcţii vacante de preşedinte şi vicepreşedinte de instanţă şi a 100 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, respectiv prim-procuror sau prim-procuror adjunct la Parchete.
Judecătorii şi procurorii şi-au putut depune candidaturile până pe 7 mai. În prima săptămână a lunii iunie, candidaţii vor susţine o testare psihologică, în cadrul căreia le va fi verificată nu doar capacitatea de a lua decizii, ci şi rezistenţa la stres. Apoi, între 12 şi 22 iunie vor susţine un proiect managerial, pentru ca pe 27 iunie să fie programată testarea scrisă a cunoştinţelor în materie de management, comunicare şi resurse umane.

Tribunalul Dolj, cea mai disputată instanţă

În zona Olteniei nu există concurenţă în rândul procurorilor, pentru fiecare din funcţiile scoase la concurs înscriindu-se cel mult un candidat. Claudiu Dinculescu s-a înscris pentru funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar Amalia Năstasie pentru cea de prim-procuror adjunct la aceeaşi instituţie. Felicia Cocoş candidează la funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul Tribunalului Gorj, acolo unde chiar activează. Pentru şefia Parchetului din Motru s-a înscris Constantin Costescu, Doina Tatomir doreşte conducerea Parchetului din Vânju Mare, iar la funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu s-a înscris Ileana Enache.
Lupta este însă aprigă în rândul judecătorilor pentru obţinerea posturilor de conducere la instanţe. Pentru scaunul de preşedinte al Curţii de Apel Craiova s-au înscris două femei: Mihaela Cotora (fostă preşedintă a Tribunalului Dolj) şi Nela Drăguţ (soţia fostului preşedinte al instanţei, Costel Drăguţ, decedat în urmă cu două luni).
Şi mai disputată este funcţia de preşedinte al Tribunalului Dolj. În afara actualului titular, Constantin Diaconu, s-au înscris la concursul pentru ocuparea ei încă trei judecători: Bogdan Diaconescu (cercetat pentru luare de mită, de procurorii DNA Craiova, în dosarul colegului său de breaslă Laurenţiu Anghel), Carmen Mititelu (în prezent vicepreşedintă a instanţei) şi Mircea Nicu (care a mai candidat pentru aceeaşi funcţie în martie 2006, când a picat cu notă mică).
În schimb, pentru funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Olt s-au înscris doar doi candidaţi: Andrei Cosmin Mitrache şi Constantin Piţu. Potrivit CSM, doar un singur candidat – Romeo Iulian Petcan – doreşte preşedenţia Judecătoriei Slatina. Tot câte un singur candidat s-a înscris pentru posturile de vicepreşedinte la Judecătoria Târgu Jiu – Elena Popescu – şi Judecătoria Caracal – Doina Defta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII