11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrşoveni luaţi de valurile Dunării

Orşoveni luaţi de valurile Dunării

Cinci mehedinţeni au scăpat ca prin minune duminică, după ce velierul pe care se aflau a fost purtat de valurile Dunării în aval de lacul de acumulare de la Orşova. Bărbaţii au fost salvaţi în ultimul moment de un echipaj al Poliţiei de Frontieră, după o operaţiune dificilă, valurile fluviului depăşind un metru.
Cei cinci bărbaţi din Orşova, cu vârste cuprinse între 31 şi 41 de ani, au plecat într-o croazieră pe Dunăre cu velierul, ignorând vântul şi fără să se gândească la faptul că pot fi surprinşi de o furtună. Vântul puternic a rupt însă velele, iar barca a fost trecută pe un motor care nu a făcut faţă valurilor foarte mari ale Dunării.
După ce au fost câteva minute bune în derivă şi au văzut că nu au cum să ajungă la mal, cei cinci au apelat numărul 112 şi au cerut ajutor.  Din cauza valurilor mari, operaţiunea a fost riscantă atât pentru cei cinci bărbaţi, cât şi pentru salvatorii lor.
„Am primit un apel prin 112, prin care eram anunţaţi că un velier se află în derivă spre barajul Porţile de Fier I. Prima dată am intervenit cu o şalupă a Poliţiei de Frontieră, însă nu am putut să facem faţă valurilor, care erau foarte mari, aşa că am solicitat ajutorul unei nave mai mari. Intervenţia a fost foarte dificilă“, a spus unul dintre poliţiştii de frontieră.
Prima încercare de aducere la mal a eşuat, şalupa poliţiştilor de frontieră fiind prea mică pentru valurile mari ale Dunării şi a fost necesară intervenţia unei nave mai mari.
„Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile – vânt puternic şi valuri foarte mari – au rămas fără vele. Velele s-au deteriorat, au mers pe motor pentru a reveni în portul de plecare, dar acesta a cedat în final, fiind foarte mic faţă de mărimea velierului. Am ajuns la dânşii foarte greu, în peste 45 minute, pe o distanţă de circa zece metri, din cauza valurilor foarte mari. Am încercat să remorcăm ambarcaţiunea pe o distanţă de maximum 400 de metri şi s-a constatat că este aproape imposibil, din cauza valurilor care intrau în nava noastră. Astfel că am solicitat ajutor la inspectorat pentru o navă mai mare care să remorcheze velierul“, a spus agentul-şef Ionuţ Buturugă, comandantul şalupei de intervenţie a Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
În jurul orei 22.00, după aproape patru ore de luptă cu valurile Dunării, cei cinci orşoveni au fost aduşi în siguranţă la mal, cu tot cu velier şi, cel mai probabil, cu o lecţie învăţată.
„Nu am crezut că o să reuşim să ne întoarcem în port. Când am văzut prima dată că şalupa poliţiştilor nu face faţă şi că intră apă în ea, am crezut că acolo rămânem, dar până la urmă a fost bine. Le mulţumim că au muncit atât să ne salveze, pentru că fără ajutorul lor nu ajungeam la mal“, a spus unul dintre cei care au fost pe velier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS