10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe 20 de ani pentru copii

De 20 de ani pentru copii

S-au implicat în protecţia copilului, în educaţie şi sănătate, în protecţia mediului şi în dezvoltarea economică. Au iniţiat campanii, au creat programe, au câştigat proiecte, au lucrat cu părinţi şi specialişti pentru a ajuta la integrarea în societate a copiilor cu dizabilităţi. Ieri, World Vision a împlinit 20 de ani de când este în România.

Pe vremea aceea, imaginile despre copiii români din orfelinate făceau înconjurul lumii. Datele arătau că în instituţiile rezidenţiale de protecţia copilului se aflau peste 100.000 de micuţi.
„În anul 1990, totul era nou, nimic sigur. Ţara abia începea să-şi revină după cei 50 de ani de comunism. Era începutul unei noi perioade, totul era încărcat de bucurie, dar plin cu multă incertitudine. Am avut atunci, la început, o echipă foarte bună şi am găsit şi o locaţie unde să putem lucra. În primele luni am dormit la birou. Noua mea viaţă ca român era acolo…“, spune, după două decenii, primul director naţional World Vision, din perioada 1990-1993, Ştefan Toma.

Ani, în imagini

Ziua Porţilor Deschise la World Vision România a început ieri, în jurul prânzului, cu o întâlnire deschisă de Anita Delhaas, director naţional WV România, urmată de scurte intervenţii ale invitaţilor – parteneri: reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Mitropoliei Olteniei, Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Universităţii din Craiova – Facultatea de Educaţie şi Sport, Filarmonicii „Oltenia“, Primăriei Craiova etc. Întâlnirea a continuat cu un spectacol de dans şi cântec, la care au participat copiii din proiectele organizaţiei sau de la grădiniţele partenere şi formaţii de la Palatul Copiilor din Craiova, şi cu o expoziţie de fotografie la Filarmonica „Oltenia“.

Cifrele care vorbesc despre World Vision

Fiecare proiect are un obiectiv şi un grup-ţintă de oameni care să beneficieze de el. După 20 de ani, sintetizând programele şi adunând cifrele, organizaţia arată astfel: 50.000 de copii sprijiniţi, 300.000 de beneficiari direcţi şi indirecţi, 2.000 de copii cu dizabilităţi incluşi în proiecte, peste 400 de copii şi tineri infectaţi cu HIV sprijiniţi, circa 5.000 de copii, tineri, părinţi, cadre didactice şi cadre medicale, beneficiari ai proiectelor medicale şi de educaţie pentru sănătate, mai bine de 300 de adolescenţi şi tineri din centrele de plasament integraţi socio-profesional, peste 550 de copii şi adolescenţi sprijiniţi să-şi continue educaţia, peste 1.000 de membri activi în grupurile de iniţiativă, aproximativ 50 de dispensare medicale rurale dotate cu mobilier şi echipament medical modern, mai mult de 30 de campanii de evaluare medicală, vitaminizare şi vaccinare desfăşurate şi peste 3.000 de familii sprijinite prin programele agricole şi de dezvoltare economică aplicate.

Împreună

„World Vision vrea să fie o voce pentru cei săraci prin intensificarea iniţiativelor de advocacy pentru sprijinirea reformelor din diferite domenii. De-a lungul timpului, între altele, am derulat campanii de informare a adolescenţilor din mediul rural cu privire la traficul de persoane, am lucrat cu autorităţile locale în vederea pregătirii pentru a face faţă dezastrelor“, a precizat directorul naţional WV România.
„Sunt mândră de ceea ce am realizat împreună. Recunoştinţa mea se îndreaptă către miile de voluntari şi asistenţi sociali din comunităţile în care lucrăm, către angajaţii noştri dedicaţi, către donatori“.

Din registrul financiar
Contribuţiile externe tradiţionale s-au estompat în ultimul an, însă veniturile cash se menţin graţie surselor europene. În schimb, donaţiile în natură s-au diminuat cu circa 50% faţă de anul 2009. Principalii contribuabili în perioada 2008-2009 au fost SUA, Canada şi Australia, în vreme ce, în 2010, aceasta din urmă tinde să dispară de pe lista donatorilor, locul trei în clasament fiind preluat de Elveţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS