10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii de-a VIII-a, aşteptaţi la Bursa ofertelor şcolare

Elevii de-a VIII-a, aşteptaţi la Bursa ofertelor şcolare

Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova găzduieşte Bursa ofertei şcolare, ediţia 2010. Pe 18 şi 19 mai, caravana ofertei şcolare va ajunge şi în Filiaşi, Băileşti sau Dăbuleni.

Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, prin Centrul de Asistenţă Psihopedagogică, au dat ieri startul Bursei ofertelor şcolare, în holul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Bursa prezintă unităţile de învăţământ din judeţul Dolj şi din municipiul Craiova cu informaţii de sprijin în orientarea/opţiunea şcolară şi profesională a absolvenţilor de gimnaziu. Fiecare liceu, colegiu, grup şcolar îşi prezintă profilul/specializările pentru care şcolarizează în anul 2010 – 2011, numărul de locuri, condiţiile specifice, facilităţile oferite. Tot ieri a fost lansată şi broşura pentru „Admiterea în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2010 – 2011“. „Bursa ofertelor şcolare este deja o tradiţie pentru inspectorat, venită în sprijinul elevilor de gimnaziu, dar şi al liceelor. Numărul de locuri disponibile la grupurile şcolare sau liceele doljene pentru anul 2010 – 2011 este egal cu numărul elevilor de clasa a VIII-a. Cu toate acestea, din păcate, s-a observat un abandon crescut între clasele a VIII-a şi a IX-a“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj. Şi elevii din judeţ vor avea posibilitatea să cunoască oferta pentru anul 2010 – 2011, începând cu 18 mai, când se va desfăşura „Caravana învăţământului şcolar“. „Am ales trei unităţi de învăţământ reprezentative în care ne vom deplasa. Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanul“ Filiaşi, Liceul Teoretic Dăbuleni şi Liceul „Mihai Viteazul“ Băileşti. Acţiunea vine în sprijinul elevilor din mediul rural aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa în aceste zile la Craiova“, a spus Marinela Dumitrescu, director al Centrului Judeţean pentru Asistenţă Psihopedagogică.    

Calendarul admiterii la liceu  

În perioada 6 mai – 4 iunie vor avea loc şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare. Pe 14 iunie, secretariatele şcolilor vor completa fişele de înscriere care conţin codul unităţii de învăţământ gimnazial, datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la tezele cu subiect unic, mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a. Pe 1 iunie se vor elibera anexele fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de aptitudini. Între 11 şi 14 iunie va avea loc înscrierea candidaţilor pentru probele de aptitudini, iar între 15 şi 17 iunie, desfăşurarea probelor de aptitudini. Pentru profilul pedagogic, sportiv, muzică, arte vizuale şi teologic, probele de aptitudini se vor susţine în următoarele centre de examen: CN „Ştefan Velovan“ – profil pedagogic, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ – profil sportiv: scrimă, atletism, volei, fotbal, handbal, baschet, Liceul de Artă „Marin Sorescu“- profil muzică şi arte vizuale, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liceul Teologic Adventist Craiova. Repartizarea la liceu se va face ordonând candidaţii din judeţ, respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecăruia la una dintre opţiunile exprimate. Ordonarea candidaţilor se va face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media la evaluarea naţională, media generală obţinută la tezele cu subiect unic, media generală de absolvire a claselor V-VIII, media notelor obţinute la proba de limbă şi literatură română din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obţinute la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic şi media notelor obţinute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic. În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, iar unul a susţinut şi altul nu a susţinut evaluarea naţională din clasa VIII-a, are prioritate candidatul care a dat examenul.

Locuri speciale în 35 de unităţi de învăţământ
   
Pe 15 mai se vor afişa locurile speciale pentru candidaţii romi, iar 15 iunie va fi data-limită pentru primirea cererilor de înscriere. Liceele care au alocat locuri speciale pentru candidaţii romi se află în Craiova, dar şi în Melineşti, Filiaşi, Segarcea, Băileşti, Călăraşi, Cârcea, Pleniţa, Poiana Mare, Bechet, Amărăştii de Jos, Cetate, Valea Stanciului etc.

Doar trei colegii vor avea clase bilingve

Pe filieră vocaţională, elevii din Dolj au la dispoziţie 60 de locuri în CN „Ştefan Velovan“, la Liceul de Artă – 30 de locuri pentru profil artistic – muzică -instrumentist şi 60 pentru arte vizuale – tehnician pentru tehnici artistice. Liceul Teologic Ortodox pune la dispoziţie 30 de locuri, cu două mai multe decât în anii trecuţi. Pentru cei care aleg filiera sportivă, Liceul „Petrache Trişcu“ scoate la concurs 60 de locuri, CN „Nicolae Titulescu“ – 30, Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ – 30, Grupul Şcolar Industrial Energetic – 30. Iubitorii de limbi moderne pot alege însă să urmeze cursuri la clase bilingve (spaniolă, engleză, franceză sau germană) în CN „Carol I“, CN „Fraţii Buzeşti“ sau CN „Elena Cuza“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII