10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnşelătoria de la tarabe

Înşelătoria de la tarabe

Atenţie când faceţi cumpărăturile în pieţele craiovene! Comercianţii şi-au făcut un obicei din a afişa preţurile astfel încât să nu se vadă decât o parte din costul total al produselor.

Fără să le pese de clienţi, unii comercianţi din Craiova ar face orice pentru a câştiga tot mai mult. În încercarea de a obţine un profit cât mai mare, aceştia au început să afişeze preţurile în aşa fel încât să inducă în eroare consumatorii. Cei care nu sunt atenţi riscă să scoată din buzunar cu un leu mai mult pe kilogram în cazul unor legume şi fructe. Asta, pentru că în timp ce o parte din cost este notat cu cifre suficient de mari pentru a fi văzute de la depărtare, restul de 90 sau de 99 de bani (adică aproape un leu) este notat cu cifre de dimensiuni foarte mici, astfel încât să se distingă cu greu printre specificaţia „lei / kg“.

„Comercianţii îşi bat joc de noi cum pot“

Formula găsită reuşeşte să-i păcălească pe mulţi craioveni. „Nici nu observasem cât costă de fapt. Asta e hoţie! Nu ştiu de ce nu ia nimeni măsuri şi nu ştiu de ce îşi bat joc de noi, că şi aşa o ducem rău. Dacă apucam să cumpăr ceva de acolo, cu impresia că e mai ieftin decât în alte părţi, şi îmi dădeam seama când trebuia să plătesc, cu siguranţă mi-ar fi aruncat vorbe grele, chiar dacă am o vârstă“, a declarat Matilda Mihai, de 60 de ani, din Craiova. Nemulţumirea faţă de această practică este împărtăşită şi de alţi craioveni.
„Vin în piaţă pentru că unele produse sunt mai ieftine. În loc să fie mulţumiţi că datorită nouă au ce pune pe masă copiilor, comercianţii îşi bat joc de noi cum pot, şi la cântar, şi la produse – nu ne lasă să ne alegem şi ne pun toate stricăciunile -, şi acum aşa. Trebuie anunţată Protecţia Cumpărătorilor“, a declarat Zoria Fircu, de 55 de ani.

Comercianţii riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei

Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj, modul în care comercianţii din pieţe au început să afişeze preţurile contravine legii.
„Potrivit OUG nr. 21/1992, preţul se va afişa într-un loc uşor accesibil/vizibil şi în mod lizibil (care poate fi uşor de citit), fără a face însă precizări legate de mărimea literelor. Totuşi, nu este normal să fie afişat un leu foarte mare şi 90 de bani foarte mic“, a declarat Valentin Drăgoescu, comisar-şef adjunct al CJPC Dolj. Persoanele care nu respectă legislaţia în vigoare referitoare la acest aspect riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.
„Până acum nu am primit nici o sesizare în acest sens“, a adăugat Valentin Drăgoescu, care a explicat că persoanele care depistează astfel de nereguli sunt aşteptate să sesizeze CJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII