Cea mai mică pensie din România va fi de 85 de bani

Hotărârea luată de Traian Băsescu de a micşora salariile, pensiile şi ajutorul de şomaj o afectează şi pe Maria Tomescu, din satul mehedinţean Malarişca, femeia care are cea mai mică pensie din România.

Femeia, care primeşte doar un leu pensie de pe urma soţului, se aşteaptă ca de luna aceasta să ia doar 85 de bani. Chiar dacă banii nu îi ajungeau nici măcar pentru o pâine, din luna iunie, Maria Tomescu, din comuna Podeni, va trebui să economisească pensia pe două luni pentru a putea să îşi cumpere o pâine.
„Îmi fac pâine acasă pentru că nu am cu ce să îmi cumpăr. Am pensie un leu şi la magazin pâinea costă un leu şi 30 de bani. Abia pot să îmi cumpăr făină ca să fac pâine acasă, de restul nici nu mai vorbesc. Dacă nu aş avea un nepot care să mă ajute să îmi plătesc curentul şi să îmi mai dea pentru alimente, nu ştiu ce-aş face. Soţul meu a muncit şi la Cooperativă, şi la mină, şi la armată. A muncit mai bine de zece ani, dar când a murit şi a trebuit să primesc pensie de urmaş, cei de la Cooperativă au dat o adeverinţă cu o dată greşită, aşa mi-au spus. Înainte primeam pensie 70 de lei, apoi mi-au luat-o de tot şi am rămas cu pensia de la armată, unde bărbatul meu a muncit câteva luni, şi mi-au dat pensia asta de un leu“, a povestit cu lacrimi în ochi Maria Tomescu.
Bătrâna de 71 de ani spune că se aştepta ca pensia să îi fie mărită, nu să se micşoreze.
„Am auzit şi eu că ne ia din pensii, dar mie ce să îmi mai ia? Dacă o fi aşa, rămân cu opt bani şi jumătate! Ce să fac eu cu banii ăştia? I-aş spune preşedintelui Băsescu să aibă grijă de salariile lor acolo sus şi de noi, cei bătrâni, să uite, că noi nu mai trebuie să trăim“, a spus bătrâna.
Femeia nici ajutor social nu poate să primească de la primărie, pentru că are terenuri agricole, pe care evident că nu le poate cultiva.
„Ştim despre situaţia doamnei Maria Tomescu. Ştim că are o pensie de un leu şi dacă se va aplica legea cu micşorarea cu 15% a pensiilor, din păcate, o să primească 85 de bani. Noi am fi vrut să îi dăm ajutorul social, dar nu se poate, pentru că dânsa are terenuri. Este bătrână, singură şi nu este normal să aibă o pensie atât de mică“, a declarat Ilie Rogobete, primarul comunei Podeni.

O pensionară „norocoasă“

Vecinii au păreri împărţite. Unii spun că femeii nu îi ajunge pensia de stat.
„Soţul ei a muncit şi nu este normal să aibă o pensie atât de mică. Cu un leu pe lună mai bine mori“, a spus o vecină.
Dar alţii o consideră „norocoasă“, pentru că, după micşorarea pensiilor cu 15%, tanti Maria restituie statului doar 15 bani.
„În toată ţara, tanti Maria va fi cel mai avantajat pensionar, pentru că, dacă alţii care au pensii mari vor restitui sume mari la stat, dânsa le va da doar 15 bani, cel mai puţin din toată România“, a spus alt vecin.
Factorul poştal din Podeni spune că Maria Tomescu, dar şi oamenii din aceeaşi localitate care au pensie de câţiva lei, sunt „norocoşi“, pentru că beneficiază, în caz de nevoie, de asistenţă socială şi medicală.
„Maria Tomescu are cea mai mică pensie, de un leu, mai sunt şi alţii care au 6 lei, 26 de lei, însă este bine că pot să beneficieze de asistenţă medicală, socială. Eu vin în fiecare lună câte patru kilometri să îi aduc pensia“, a declarat Nicolae Popescu, poştaşul comunei Podeni.


Comenteaza acum

Alte stiri

Top