10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUltima strigare, la vaccinare

Ultima strigare, la vaccinare

Tinerele din judeţul Dolj mai au la dispoziţie aproape două săptămâni ca să-şi facă gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Anunţul a fost făcut vineri de dr. Doina Bănicioiu, din cadrul cabinetului de planificare familială de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
„Până pe 20 mai vor mai putea să fie vaccinate gratuit la cabinetul nostru femeile între 12 şi 30 de ani. După această dată nu se va mai putea procura vaccinul decât din farmaciile cu circuit deschis, unde preţul unei singure doze din cele trei necesare pentru o vaccinare este de aproximativ 500 de lei. Femeile ar trebui să profite pentru că este ultima şansă să mai poată beneficia gratuit de acest vaccin care previne infectarea cu virusul HPV, răspunzător de cancerul de col uterin“, a declarat dr. Bănicioiu.
Potrivit dr. Bănicioiu, vaccinul poate fi făcut de toate femeile tinere, indiferent dacă şi-au început sau nu viaţa sexuală, cu condiţia ca femeile care au început viaţa sexuală să efectueze mai înainte un test Papanicolau.
„Până la vârsta de 24 de ani se face vaccinarea fără să mai fie necesare alte investigaţii. Pacientele care au împlinit 24 de ani vor fi mai întâi consultate şi li se va face, în mod gratuit, un test Papanicolau, pentru a depista o eventuală infecţie cu virusul HPV“, a mai spus dr. Bănicioiu.
Medicul specialist în planificare familială a mai spus că vaccinarea nu este contraindicată nici dacă femeia este infectată cu virusul HPV sau dacă are cancer de col uterin, pentru că vaccinul, chiar dacă nu tratează boala, întăreşte sistemul imunitar al organismului, putând ajuta la prevenirea infectării cu alte tulpini ale virusului HPV.
Femeile care doresc să se vaccineze trebuie să ştie că dozele de vaccin nu se administrează dacă au simptome febrile (stări gripale) sau un teren imunitar deficitar (alergii). Pentru vaccinarea împotriva HPV sunt disponibile aproximativ 100 de vaccinuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII