17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, pe drumuri de pământ

Doljul, pe drumuri de pământ

După 20 de ani de capitalism înfloritor, investiţii în infrastructură, dezvoltare durabilă, programe operaţionale regionale sau orice alţi termeni mai mult sau mai puţin abstracţi folosiţit pentru diverse laude, judeţul Dolj mai are astăzi drumuri judeţene de pământ. E vorba doar de vreo zece kilometri.

Doljul are 42 de drumuri judeţene a căror lungime totală este de 1.068 de kilometri. Dintre acestea, două tronsoane care însumează aproximativ zece kilometri sunt „judeţene“ doar cu numele. În fapt, sunt drumuri de pământ, în cel mai bun caz ceva mai aranjate decât o uliţă de sat. Zece kilometri dintr-un total de 1.068 nu este chiar aşa de rău, dar situaţia se schimbă în momentul în care compari kilometrii reabilitaţi sau modernizaţi în ultimii ani cu lungimea totală a reţelei de drumuri judeţene din Dolj.
Potrivit Consiliului Judeţean (CJ), administratorul acestei reţele, din 2007 până în prezent s-au asfaltat, în sensul reabilitării şi modernizării, folosind fonduri europene ori bani împrumutaţi prin credit bancar, circa 100 de kilometri.
Un tronson de aproximativ patru kilometri de „uliţă“ judeţeană se găseşte pe DJ 641 Caracal – Teslui – Şimnicu de Sus. Drumul se intersectează cu Filiaşi – Craiova, drum european, în zona serelor din apropierea comunei Işalniţa. Reprezentanţii CJ Dolj afirmă că, pentru reabilitarea acestui drum, este depus deja un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Proiectul este eligibil, dar, ca într-atâtea alte cazuri în ţara şi în judeţul nostru, nu sunt bani. Dacă se vor face economii la implementarea altor proiecte, poate se vor găsi bani şi pentru acest drum. Alţi şase kilometri „judeţeni“ de pământ sunt pe DJ 606C, Gogoşu – Greceşti.

Drumurile judeţene, lăsate „pe drumuri“ în 2010

De-a lungul timpului, reabilitări de drumuri judeţene doljene s-au făcut fie din fonduri europene, multe dintre proiecte fiind, în prezent, în execuţie, fie din fonduri proprii ale CJ Dolj, provenite din creditul bancar contractat în urmă cu trei ani. În diverse stadii de execuţie se află lucrările de reabilitare pe segmentele Craiova – Segarcea (DJ 561), Segarcea – Cârna, Lăcriţa – Coşoveni – Ghindeni (DJ 652), Breasta – limita cu judeţul Mehedinţi (DJ 606). Din creditul contractat de CJ Dolj s-au reabilitat 19 drumuri judeţene, cum ar fi Goicea – Măceşu, sau drumurile către mănăstirile din Popânzăleşti sau Maglavit. Reprezentanţii CJ Dolj au declarat că anul acesta nu se vor mai demara alte investiţii în infrastructura rutieră a judeţului, ci doar se vor finaliza cele aflate în curs. Priorităţile în 2010 sunt infrastructura de sănătate sau cofinanţările necesare proiectelor în derulare.
„În acest an nu vor fi scoase la licitaţie lucrări de reabilitare a drumurilor judeţene din bugetul nostru, având în vedere că sunt în execuţie lucrări finanţate de la Uniunea Europeană. Anul acesta finalizăm lucrări în valoare totală de aproximativ 51 de milioane de euro, finanţate din fonduri europene“, a explicat Cristinel Iovan, vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII