17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţistul Surugiu, la judecată

Poliţistul Surugiu, la judecată

http:http://www.youtube.com/watch?v=MA_DYatVDYQ

Agentul doljean Stelian Surugiu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, care au stabilit în urma anchetei că poliţistul a lovit şi omorât o femeie în timp ce conducea în stare de ebrietate maşina personală, cu 140 de kilometri pe oră. Agentul Surugiu urmează să fie judecat la Tribunalul Dolj.

Accidentul în care a fost implicat agentul de poliţie Stelian Surugiu, ajutorul şefului de post din Piscu Vechi, a avut loc în seara de 29 martie, pe DN 55A, la ieşirea din comuna Poiana Mare, judeţul Dolj. Poliţistul, purtând uniforma de serviciu, însă aflat la volanul autoturismului personal, un Volkswagen Golf cu numărul de înmatriculare DJ-11-ARY, a lovit în plin o angajată a Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare, care circula regulamentar pe o bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului violent, Victoria Mitran, de 51 de ani, a fost aruncată la aproximativ 20 de metri prin aer şi a murit pe loc. După ce a lovit femeia, Stelian Surugiu şi-a continuat drumul fără să se oprească. Martorii accidentului au povestit că poliţistul a revenit la locul accidentului după câteva minute, când şi-a dat seama că o plăcuţă de înmatriculare a autoturismului s-a desprins în urma impactului, însă nici atunci nu a oprit. Momentul impactului a fost surprins de camerele de filmat ale unei staţii GPL aflate în apropiere, imagini care arată şi că poliţistul nu a oprit, nici măcar nu a încetinit după ce a lovit femeia.
După câteva ore, agentul s-a prezentat la Poliţia Calafat, unde a şi fost testat cu aparatul etilotest. Aparatul a indicat la câteva ore după accident o alcoolemie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La Bucureşti i s-a înfundat

Pentru că accidentul a fost produs de un agent de poliţie judiciară, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. După audieri, procurorul care a efectuat cercetările a dispus începerea urmăririi penale faţă de agentul Stelian Surugiu pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă şi fugă de la locul accidentului.
Până pe 8 aprilie, când Parchetul General (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) a solicitat dosarul în care era cercetat Surugiu, cercetările au fost făcute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj cu poliţistul în stare de libertate. În numai o zi, procurorii Parchetului General au „cântărit“ probele şi au emis un mandat de aducere pe numele agentului Surugiu, care a şi fost dus la Bucureşti pentru audieri. În aceeaşi zi, a fost emisă pe numele poliţistului doljean o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar pe 10 aprilie a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru ucidere din culpă în formă agravantă şi părăsirea locului accidentului. Judecătorii au considerat că probele administrate în acest caz sunt suficiente pentru a admite propunerea de arestare preventivă, pe numele agentului Surugiu fiind emis un mandat de arestare pentru 29 de zile.
Vineri, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Surugiu pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Dolj.

A lovit şi a fugit

Din probatoriul administrat de procurorii bucureşteni s-a stabilit că inculpatul, pe 29 martie, în jurul orei 18.27, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală pe DN 55A Bechet – Calafat, la kilometrul 83, a accidentat-o mortal pe Victoria Mitran.
Impactul s-a produs din cauza manevrei de viraj spre dreapta, fără o asigurare corespunzătoare a poliţistului, pe fondul deplasării cu viteză excesivă – 140 km/h.
În acea zonă, pe partea dreaptă a sensului de mers Bechet – Calafat, era instalat indicatorul „Animale“, iar pe partea stângă se afla o platformă de beton pentru parcare, vizibilitatea fiind bună şi şoseaua uscată.
„Dinamica producerii accidentului a arătat că victima se deplasa regulamentar cu bicicleta pe acostamentul din dreapta direcţiei sale de mers, zonă pe care poliţistul a intrat când a virat dreapta. A acroşat victima, pe care a proiectat-o pe parbrizul autoturismului, după care a aruncat-o în aer, aceasta izbindu-se apoi de partea carosabilă“, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de Parchetul General. Din raportul de autopsie reiese că moartea femeii a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic, consecinţă a unui politraumatism şi fracturilor coloanei cervicale. Procurorii au mai consemnat în rechizitoriu că, în momentul accidentului, poliţistul avea o îmbibaţie alcoolică între 1,20-1,25 grame pe litru alcool pur în sânge, iar „după producerea impactului, inculpatul şi-a continuat deplasarea, a părăsit locul faptei, fiind identificat datorită înregistrărilor camerei video amplasate la staţia de alimentare cu carburanţi din apropierea locului accidentului, imagini coroborate cu depoziţiile martorilor audiaţi în această fază a procesului penal“.

Vrea eliberare provizorie

Pe 19 aprilie, poliţistul Surugiu a formulat la Tribunalul Bucureşti o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, iar pe 29 aprilie, cu o zi înainte să fie trimis în judecată, judecătorii au admis cererea. Procurorii au făcut recurs împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, care a fost înregistrat pe 30 aprilie pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi are termen astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII