17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLimbajele de iubire ale copiilor

Limbajele de iubire ale copiilor

Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate în care el înţelege cel mai bine afecţiunea părintelui. Copilul dumneavoastră trebuie să ştie că este iubit pentru a deveni un adult responsabil. Iubirea este fundamentul unei copilării lipsite de griji, copilul urmând să devină un adult generos şi iubitor la rându-i. Vorbindu-i copilului dumneavoastră în propriul său limbaj de iubire, îi puteţi umple „rezervorul emoţional“ cu iubire. Când copilul se simte iubit, este mai uşor de disciplinat şi de format decât atunci când simte că „rezervorul său emoţional“ este aproape gol. Fiecare copil are un rezervor pentru iubire, un loc ce este puterea sa şi de unde se poate alimenta în zilele dificile ale copilăriei şi adolescenţei.
Trebuie să umplem rezervorul emoţional al copiilor noştri cu o iubire necondiţionată, pentru că iubirea adevărată este întotdeauna necondiţionată. Iubirea necondiţionată este iubirea totală care acceptă şi confirmă existenţa copilului aşa cum este el şi nu datorită a ceea ce face el. Din păcate, părinţii îşi afişează adesea iubirea în mod condiţionat; ea depinde de altceva decât simpla existenţă a copiilor. Iubirea condiţionată se bazează pe ceea ce face copilul şi adesea este asociată unor tehnici de tipul oferirii de daruri, recompense şi privilegii pentru copiii care s-au comportat sau au acţionat în modul dorit de părinţi.
Există câteva limbaje de iubire ale copiilor: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile şi serviciile.
Limbajul nr. 1 al iubirii: mângâierile fizice
Studiile arată că mulţi părinţi îşi mângâie copiii doar când este absolut necesar: la îmbrăcare sau la dezbrăcare, în momentul în care îi urcă în maşină sau îi duc în braţe în parc. Se pare că mulţi părinţi nu sunt conştienţi de marea nevoie a copiilor de a fi mângâiaţi. Mângâierea fizică este, de fapt, limbajul de iubire cel mai simplu de folosit necondiţionat, pentru că părinţii nu au nevoie de ocazii speciale sau de justificări pentru a stabili o apropiere fizică. Au aproape tot timpul ocazia să-şi transfere iubirea în sufletul copilului printr-o mângâiere. Limbajul mângâierilor nu se reduce doar la îmbrăţişări, ci chiar şi atunci când sunt ocupaţi părinţii pot să-şi mângâie uşor copiii pe spate, pe braţ sau pe umăr.

Limbajul nr. 2 al iubirii: cuvintele de încurajare
Cuvintele sunt foarte puternice în privinţa comunicării iubirii. Cuvintele afectuoase şi tandre, cuvintele de laudă şi de încurajare, cuvintele care dau un imbold pozitiv, toate spun „ţin la tine“. Aceste cuvinte sunt ca un balsam pentru suflet; ele hrănesc interiorul copilului, dându-i sentimentul valorii de sine şi al siguranţei. Unii copii se simt foarte iubiţi atunci când sunt încurajaţi. Lauda şi afecţiunea sunt adesea combinate în mesajele pe care le transmitem copilului. Afecţiunea şi iubirea înseamnă exprimarea recunoaşterii pur şi simplu a copilului, în schimb ne exprimăm o laudă legat de ceea ce face copilul fie când reuşeşte ceva, fie pentru comportamentul său ori pentru o atitudine conştientă.

Limbajul nr.3 al iubirii: timpul acordat
Factorul cel mai important legat de timpul acordat nu este evenimentul în sine, ci faptul că faceţi ceva împreună, că sunteţi împreună. Timpul acordat trebuie să presupună şi un contact vizual plăcut şi plin de afecţiune. A privii copilul în ochi este o modalitate foarte eficientă de a transmite iubirea dumneavoastră din toată inima către sufletul său. De asemenea, timpul acordat nu înseamnă doar a desfăşura o anume activitate împreună, mai înseamnă şi a vă cunoaşte mai bine copilul. Pe măsură ce veţi petrece mai mult timp cu copiii voştri, veţi constata că reuşiţi în mod firesc să vorbiţi despre tot ceea ce contează în viaţa lor.

Limbajul nr 4. al iubirii: darurile
Oferirea şi primirea de daruri pot exprima cu putere iubirea, fie pe moment, iar adesea chiar şi ani de zile mai târziu. Chiar şi cadourile cele mai neînsemnate devin simboluri ale iubirii, ele fiind o formă a unui limbaj de iubire. Şi totuşi, pentru ca părinţii să poată realmente folosi acest limbaj de iubire, copilul trebuie să simtă că părinţilor săi chiar le pasă, că ţin la el. Din acest motiv, celelalte limbaje de iubire trebuie folosite alături de cel al darurilor.

Descoperiţi şi vorbiţi principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră, indiferent de ce vârstă are acesta acum. Pe măsură ce detectaţi şi începeţi să vorbiţi principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră, ştim deja că rezultatul va consta într-o relaţie de familie mai solidă!

Psih. Princ. Gina CHIRIAC, Centrul de Psihoterapie Integrativă Sf. Grigorie Decapolitul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS