8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalServicii de asistenţă socială la standarde UE

Servicii de asistenţă socială la standarde UE

Cu o investiţie de peste 1,6 miliarde de lei, la Filiaşi există unul dintre cele mai moderne Centre de recuperare şi reabilitare a adulţilor cu handicap din judeţ. Serviciile de cazare, îngrijire şi asistenţă socială oferite acolo sunt la standarde europene.

Dacă în primii ani după Revoluţie presa occidentală era scandalizată de modul în care arătau centrele de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap, acum, acestea le concurează cu succes pe cele din UE. Două dintre ele – Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Filiaşi şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap (organizate în cadrul Modulului „Sfântul Dumitru“) – se află în Filiaşi şi au reuşit să surprindă plăcut toate delegaţiile (din Danemarca, Irlanda) venite până acum în zonă. „Încă vin şi vor să ne aducă ajutoare, dar le-am explicat că ne-ar ajuta dacă ar face schimb de experienţă cu personalul nostru“, a declarat Florin Stancu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPDC) Dolj.

Investiţii de peste 1.600.000 de lei

Modulul „Sfântul Dumitru“ Filiaşi este foarte modern. Povestea sa a început în 2006, când serviciul de asistenţă a persoanelor mature a fost preluat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. „În 2006 a trebuit să stabilim împreună cu preşedintele CJ, Ion Prioteasa, un plan foarte clar de reformă în asistenţa socială pentru că era un singur centru vechi cu peste 200 de persoane, cărora trebuia să le asigurăm nevoile“, a explicat Florin Stancu. Şi s-a făcut. În centrele de la Filiaşi, activitatea a început în 2008, după o investiţie semnificativă din partea CJ Dolj. „Clădirea P+3 asigură aproximativ 80 de locuri de cazare şi peste 20 de cabinete de recuperare (fizioterapie, hidroterapie, psihologice, kinetoterapie etc.) şi a însemnat o investiţie de aproximativ 1.500.000 de lei (reabilitare şi utilare)“, a explicat directorul DGASPDC Dolj. La acestea s-a adăugat o investiţie de încă 100.000 de lei în blocul alimentar. La sprijinul CJ în reabilitare şi utilare (sisteme de alarmă, centrale termice) s-au adăugat 200.000 de euro investiţi în dotări, aparatură şi mobilier primiţi prin fonduri PHARE, iar rezultatul este extraordinar. „T.oate centrele sunt similare. Cel de aici este însă ultimul deschis şi are facilităţi în plus faţă de celelalte. Am căpătat experienţă şi au apărut tehnologii noi“, a adăugat Florin Stancu. Acesta a explicat că Modulul „Sfântul Dumitru“ funcţionează atipic faţă de ce era înainte pentru că s-a dorit să se facă totuşi ceva pentru a preveni instituţionalizarea şi a susţine şi dezvolta integrarea persoanelor cu handicap în familii. Pe lângă cele 80 de persoane instituţionalizate, prin Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu au beneficiat de recuperare peste 600 de persoane cu handicap (dintre care 60 de la începutul anului) din Filiaşi şi din jurul acestuia, iar numărul cererilor a fost chiar mai mare.

Proiecte de investiţii semnificative pentru următorii ani

Vestea bună este că investiţiile nu se opresc aici. În următoarele luni (iunie-iulie), tot cu sprijin financiar din partea CJ Dolj, o să înceapă lucrările de reabilitare la cel de-al treilea centru de recuperare-reabilitare din cadrul Modulului „Sfântul Dumitru“ Filiaşi, o clădire cu 33 de locuri, care după reabilitare va avea 50 de locuri. În plus, se vor avea în vedere investiţii într-un centru de recuperare în regim ambulator în Craiova, precum şi construirea în Bănie a primului bazin de recuperare pentru persoanele cu handicap din Oltenia, cea mai eficientă metodă de recuperare pentru acestea. „Pentru 2010 încercăm să accesăm cât mai multe fonduri europene. Vor fi găsite resurse de la CJ pentru asigurarea cofinanţării pentru o extindere pe o componentă de recuperare în regim ambulatoriu“, a mai spus Florin Stancu. În plus, dacă până acum s-a încercat o împărţire pe grupe de vârstă a centrelor (Centrul pentru Tineri Dioşti, Centrul pentru Adulţi Filiaşi, Centrul pentru Vârstnici Craiova), începând de anul acesta se încearcă o specializare a centrelor pe tipuri de handicap. „Peste 50% din beneficiarii serviciilor noastre sunt persoane cu handicap neuropsihiatric sau asociat neuropsihic şi vom avea un astfel de centru de aproximativ un milion de euro“, a precizat Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII