22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsificatori de bancnote, lăsaţi în libertate

Falsificatori de bancnote, lăsaţi în libertate

Poliţiştii din Mehedinţi au fost sesizaţi prin 112 miercuri, 28 aprilie, de către vânzătoarea unui magazin din Vânju-Mare, despre faptul că trei bărbaţi au achitat produse alimentare cu o bancnotă de 200 de lei care părea contrafăcută. Femeia le-a descris poliţiştilor maşina cu care circulau cei trei, dar şi direcţia în care au plecat. Oamenii legii au organizat filtre rutiere, reuşind să oprească în trafic, în localitatea Cujmir, autoturismul cu care se deplasau cei trei, care au fost identificaţi ca fiind Ion Vasile, de 35 de ani, Viorel Dumitru, de 23 de ani, şi Vasile Baicu, de 32 de ani, toţi din comuna Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa.
În maşina cu care se deplasau suspecţii au fost găsite mai multe mărfuri şi bunuri, despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră cumpărate cu bancnote false din magazine din Dolj şi Mehedinţi. Cazul a fost preluat de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, care s-au deplasat la faţa locului şi au dispus continuarea cercetărilor pe drumul pe care merseseră cei trei. Poliţiştii au mers înapoi pe DN 56A, Cujmir – Vânju-Mare, reuşind să găsească mai multe fragmente de bancnote contrafăcute din cupiura de 200 de lei şi o bancnotă întreagă din cupiura de 100 de lei, care fuseseră aruncate de cei trei din maşina cu care se deplasau.

Au mizat pe naivitatea vânzătorilor

În urma investigaţiilor au fost identificate şi ridicate alte şapte bancnote contrafăcute din cupiura de 200 de lei, care fuseseră plasate de cei trei ialomiţeni la magazine din localităţile doljene Poiana Mare, Orodel, Afumaţi, Podari şi în două localităţi din Mehedinţi.
Potrivit reprezentanţilor BCCO Craiova, falsificatorii plasau bancnotele false în magazine din mediul rural, sperând că vânzătorii nu ştiu să verifice dacă banii sunt falşi. Cumpărau produse în valoare de cel mult 30 de lei cu bancnote false de 100 sau 200 de lei – ţigări, alimente, cartele telefonice sau vopsele, bunuri care au fost găsite în maşina cu care circulau.
Fragmentele de bancnote rupte găsite de poliţişti au fost supuse mai multor expertize, pe ele fiind găsite amprentele lui Ion Vasile. De asemenea, în urma expertizării criminalistice preliminare efectuate asupra tuturor bancnotelor ridicate s-a constatat că acestea au fost contrafăcute cu o imprimantă performantă. În sarcina celor trei, procurorii DIICOT au reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi punere în circulaţie în orice mod de bancnote falsificate.

Judecătorii i-au lăsat liberi

În baza probelor strânse joi, cei trei suspecţi au fost prezentaţi procurorilor DIICOT, care au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore. Vineri, Vasile, Dumitru şi Baicu au fost prezentaţi în faţa judecătorilor Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 29 de zile, începând cu 30 aprilie până la 28 mai, inclusiv. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII