În casa familiei Romanescu

Autori


Casa Romanescu de pe Calea Unirii, reşedinţa preferată a familiei, ascunde şi astăzi frumuseţea zilelor de altădată, cu dineuri, cu întâlniri ale doamnelor, cu râsul copiilor.

În locul în care se adunau să-şi apropie sufletele Lucia şi Nicolae Romanescu după ce călătoreau prin Europa, după luni de zile sau chiar ani petrecuţi la Liege sau Paris, pătrundem şi noi astăzi, savurând poveştile vremii, zugrăvite în paginile volumului „Casa Romanescu“, al Elvirei Ecaterina Ivănescu.

Lumea Craiovei de atunci renaşte cu fiecare filă. Mobilată cu cele mai confortabile şi elegante piese aduse de la Viena, încălzită cu frumoasele şeminee comandate special pentru saloanele modernizate în stilul tuturor rezidenţelor boiereşti de la Craiova, Casa Romanescu strălucea.

„Era frumoasă Casa Romanescu în preajma anului 1894. Perdele albe de muselină fluturau la ferestre, luminaţi de lămpile vieneze, pereţii mătăsoşi aruncau străluciri misterioase; faţada dinspre Calea Unirii colorată în roşu veneţian subtonat îi dădea o notă optimistă, în contrast cu sobrietatea Bisericii Mântuleasa din vecinătate… Poarta de stejar, cu ghirlande de ramuri şi îngeraşi, parcă aştepta mereu oaspeţi, de când se aprinseseră toate lămpile în gangul boltit“.

Nu lipseau din decorul primitoarei case nici scoarţele olteneşti, chilimuri, vase ornamentale de ceramică şi mobilier ţărănesc din lemn sculptat, într-o îmbinare reuşită cu elementele occidentale.

O cină de altădată

În rochie de mătase densă, cu volane de dantelă, aşa îşi întâmpina Lucia Romanescu oaspeţii. Mesele se serveau în sufrageria de la parterul casei, care avea vedere spre grădină. În eleganţa încăperii, sfeşnicele de argint ori de alpaca, aşezate în linie dreaptă pe mijlocul mesei, trimiteau o tainică lumină pe chipurile celor ce se bucurau de ospitalitatea Romaneştilor.

Mesele începeau deseori cu franţuzeştile hors d’oeuvres. Nu lipsea însă nici ţuica românească, făcută din prunele de pe moşia Cloşani, iar lângă friptură se aşezau mici lubeniţe murate şi, uneori, o frumoasă pâine făcută la ţest, pentru a le aminti celor prezenţi că se află în Oltenia.


Bucatele alese erau purtate pe braţe de bucătarul grec Kiros, îmbrăcat în costumul ţării sale. El era cel care îi răsfăţa deseori pe copiii familiei cu dulciuri însiropate şi care în cadrul meselor festive îi încânta pe oaspeţi nu numai cu prezenţa sa, dar şi cu pricomigdale, corăbioare, baclavale şi sarailii.

Şi atunci când musafirii se retrăgeau spre salon, copiii familiei Romanescu îi delectau deseori. Cel mai mare, Ionel, îi impresiona cu inteligenţa sa sclipitoare. „Pe Nicolae Iorga l-a făcut să afirme: «Ştie prea multe pentru vârsta lui. E un copil bătrân». Pasiunea sa pentru construirea planoarelor era subiect foarte controversat la Craiova. Deseori, spărgea felinarele de pe Calea Unirii cu jucăriile zburătoare pe care le confecţiona cu pasiune“, se notează în volumul „Casa Romanescu“.

Marcel, cel mic, era poetul casei. El avea grijă să impresioneze recitând cu elan din poeziile lui Alecsandri. Admira seratele pe care Lucia Romanescu le organiza în casa lor şi-i plăcea să fie prezent şi să-şi etaleze talentul în faţa doamnelor.

Mai puţin sociabili erau Niculiţă, Alex şi Radu, care cu greu se lăsau convinşi să apară în faţa oaspeţilor. O preferau pe Sevastiţa, femeia adusă de la Lipov pentru treburile casei, care era un adevărat sac cu poveşti.

În lumea aventurilor

Ea era cea care îi conducea în lumea poveştilor cu haiduci şi hoţi de cai ori cu strigoi care apăreau noaptea prin cimitirul satului. Nu îi impresionau pe cei mici basmele despre Ileana Cosânzeana. „Ei ascultau cu ochişorii înflăcăraţi isprăvi despre viteji olteni care înfruntaseră pe oamenii paşei din Vidin, care treceau Dunărea ca să prade satele“.

Aceştia erau Romaneştii. Închidem cartea şi părăsim lumea lor pentru a o redescoperi cu altă lectură, cu alţi oaspeţi la braţ şi alte obiceiuri.Comenteaza acum

21 Comentarii

 1. Radical said:

  Primari ciubucari si spagari. Ia uite ce casa avea, mai ceva decat a lui Aiurica de la Leamna *** Lasand gluma la o parte … un articol frumos. Dar n-o sa stim niciodata ce fel de oameni au fost. O sa stim doar ce trebuie sa stim. Dupa cate stim, s-au “aprobat” pentru Biblie, doar 3 evanghelii. Restul ? La fel si cu toate povestioarele astea. Asta e tot ce a razbatut pana la noi, dar nu e tot, probabil.

 2. cornelia said:

  superb articolul.
  dar acum casa e o ruina ,portile le-a luat cine a trebuit si infrumuseteaza conacul unui ciocoi al zilelor noastre ,vitraliile la fel, casa e doar zidul exterior ,caci in interior s-a nascut o mizerie din beton ca un buncar.
  probabil ca nici frumoasele seminee sunt tot pe la ciocoii noi.
  oare cand se va termina cu tot jaful asta ordinar?

 3. Carcotasa said:

  Articolul e frumos si ne invata ceva, apreciez foarte mult faptul ca ne prezentati cate un fragment de viata a Craiovei de altadata.
  Pentru cei care nu stiu decat ca orasul nostru este lider in topul oraselor periculoase din Romania, e bine ca publicati articole despre traditia de … civilizatie a Craiovei.

  Pentru Radical: apreciez ca te te legi de gafe de tot felul, dar de ce scrii despre lucruri de care n-ai habar? Gafele pe care le faci si tu desfiinteaza pertinenta unor comentarii. Ce studii de specialitate iti permit sa afirmi ca radioterapia nu foloseste la nimic? De cand au ramas aprobate doar 3 evanghelii?

 4. taz said:

  si ce face casa asta acum ? adica, ce scopuri “nobile” deserveste ? ca am vazut numai chiolhanuri pe acolo, veselie mare, domn’e !!

 5. Gigi de Craiova said:

  Decat sa citesti pe acest “radical” si ti imaginezi de unde am plecat si unde am ajuns,la Craiova.El nu face glume,cum crede creerul lui minuscul,este prost deabinelea.Cand iei contact cu istoria Craiovei,trebuie sa citesti cu luare aminte si sa povestesti si prietenilor,nu sa persiflezi. Este inaceptabil ce fac profesorii de 20 de ani,ANALFABETISM,dar fac greva.Este TRIST.

 6. air said:

  Asta da articol, astia sunt adevaratii ctitori ai acestui oras nu acest golan de solomon ,,, un infractor notoriu care se mai crede si urmasul marelui Romanescu.
  Sa-i trimita cineva ziarul in puscarie sa vada si el cum vorbeste lumea de Romanescu la mai bine de 100 de ani,
  Ne mai trebuie inca 100 de ani ca sa putem platii jaful de l a facut solomon, din toate investitiile facute de el in oras de milioane de euro jumatate se gasesc la el in buzunar,

  RESCPECT N. ROMANESCU

  PUSCARI E PLACUTA SI INDELUNGATA solomoane infractorule

 7. Radical said:

  Este week end si sunt bine dispus. Pt cei care s-au luat de muschii mei : vad ca nu puneti decat intrebari (deci vreti sa aflati, si asta e un lucru imbucurator) si faceti afirmatii fara acoperire (ceea ce ma ingrijoreaza). Astept sa va deziceti prin pertinentza.

 8. cel care stie pentru cornelia si taz said:

  ” Don’soara” camelia probabil ca habar nu ai nici pe ce lume traiesti , daramite sa sti cum arata ” casa” ea pe dinauntru, daca nu stiai acum, este casa de patrimoniu si restaurata in totalitate. Vitraliile si geamurile de cristal inca ezista si sunt originale dar se pare ca nu sti asta si doar delirezi din simpla placere pe care tio da vorbitul in necunostiinta de cauza si retardul intelectual dar lipsta de informatie de care dai dovada. Pentru “taz” ce crezi tu ca ai vazut se cheama “casa universitarilor” acum si este un local de alimentatie publica cu circuit inchis tocmai pentru a nu intra destea ca tine care habar nu au sa citeasca o inscriptie pe un zid daramite sa faca diferenta intre un club si o carciuma .
  Pentru cel care a redactat articolul , poate ar trebui sa faca precizari privind utilitatea si evenimentele culturale care au loc in aceasta locatie acum si sa faci precizari privind modul si eforturile depuse pentru restaurarea “Casei Romanescu” in totalitate dar si privind intretinerea imobilului, ca sa nu mai existe semne de intrebare din partea unor necunoscatori. Dar poate ca asta e si ideea redactorului sa bulverseze lumea prin informatii trunchiate si lipsite de context….poate ca asta e si nivelul redactorului …atat lo duce capu ala sec atunci cand scrie astfel de articole.

 9. OVY said:

  Pt. cine nu a fost acolo , sa stiti ca este superb. Cine intra in aceasta locatie, este pacat sa nu viziteze toata casa incepand cu subsolul care este crama si continuand cu parterul,etajul+mans arda, unde pot admira camerele (sali cu diferite denumiri) fiecare reprezentand un anumit stil , cu mobiliere vechi , oglinzi de cristal , vitralii ,sobe cu locas unde te bagi sa te incalzesti si tavane impresionante . Merita vazuta si curtea interioara cu arbusti ornamentali, paraias de apa, podete , flori multe si gazon si este terasa restaurantului . Totul este renovat si bine intretinut . Acesta casa ,de-a lungul timpului , a gazduit destule nume celebre . Cine nu a fost acolo , ar trebui sa nu isi dea cu parerea.

 10. Radical said:

  Mai tati, vad ca sunteti pusi pe cearta.Dl. Ovy nr. 11 “Cine n-a intrat sa nu isi dea cu parerea” – probabil se refera la nr.4 (cornelia) / chiar daca nu stie cum arata, d-ra cornelia se refera la o stare de fapt, care a devenit normalitate in Romania, si anume devalizarea caselor boieresti de catre comunisti. Era mai simplu sa ii spuneti, ca asta a scapat de vandali. Nu conteaza ca nu stie despre ce casa este vorba Fiti eleganti *** Dl. de la nr.10, acuza autorul articolului ca n-a fost in casa respectiva. Pai pot sa vorbesc despre Sarmisegetuza fara sa fi fost in ea. Nu ? Autoarea descrie cum arata casa acum un secol, nu descrie casa in ipostaza actuala, si anume de carciuma *** Ca sa nu va mai dati aere de cunoscatori … cate burti de mancare nu am umflat eu in “locanta” aia de langa Mantuleasa … iar vara pe terasa ma imbat cu “trilurile” paunilor lu’ Dinel. Pt cine nu stie, Dinel Staicu are cuibusorul de nebunii in spatele Casei Universitarilor. ***Asta pt cei care se lauda ca stiu locul ca pe buzunarul lor. Va mai pot spune, ca cusca cainilor din spate este desfiintata de anul trecut. Ce mai vreti sa stiti ? *** Si acum pt aia de ma mascara de funduletul meu finutz @ Carcotasa (nr.5) Sustii ca trebuie sa am studii de specialitate vorbesc despre radioterapie. Raspuns final : NU ! E sufficient sa fi avut vreun bolnav in familie care sa fii murit. Sau sa am alt bolnav in familie care sa afle ca exista un program / tratament in care trebuie sa fii inclus (in urma examinarii de catre o comisie) , tratament care costa foarte mult , dar trebuie sa obtii ok-ul ca sa ai acces la el. NU are oricine. Daca esti bolnava, imi pare bine ca te-am informat. Daca esti doctor, nu fii cabotina, ca stii despre ce e vorba. De cancer se scapa, dar cu bani. *** Rectific : 4 evanghelii. Dar conteaza ? eu ma refeream la ideea ca citim doar ce ni se aproba sa citim, iar tu daca esti desteapta, intelegi la ce faceam referire. Bun, au fost 4 evanghelii. Au aparut informatii ca existat si altele, dar numai astea au fost editate. Biblia este o carte, care nu apare decat daca cineva plateste aparitia ei. Ca sa implementezi o religie, trebuie acceptul statului. Statul isi da acceptul pt continutul ei. Intelegi ce vreau sa spun ? Acelasi lucru se intampla si cu istoria noastra. Citim ce statul permite sa citim. *** Pt Gigi de la Craiova (nr.7) ce sa zic ? Ma evalueaza un agramat !!! Creerul se scrie creierul ; deabinelea se scrie de-a binelea. Mai are rost sa ii raspund ?

 11. unoltean said:

  Olteni care nu stiti si nu vreti sa stiti nimic despre istoria culturala a acestui oras,v-a luat mintile prezentul apocaliptic! S-au lucrat 2-3 ani la restaurarea acestei case de patrimoniu cu specialsti ce au restaurat-o respectand intocmai specificul de odinioara. Dar cine a fost Romanescu se mai stie, ce a facut pentru oras ,dar care a fost atitudinea oltenilor cand nu a mai fost primar, cum a plecat acesta din tara suparat si ce a spus la plecare, cati stiti?

 12. Garcea penzonaru said:

  Zile nene nu ne lasa cu ochii-n soare,de ce o dai pe “Hai noroc shi ce-a zis calul”. Ar fi interesant sa mai citesc shi altceva decat apostrofari shi injuraturi, hai nene vreau sa aud o gluma sanatoasa din popor ceva gen “Nea MARIN” sau de la involutzie nu mai stim sa fim oameni de omenie,sa radem, sa glumim,stim doar sa facem mishto shi bascalie,stim totzi sa aruncam cu noroi cu sau fara motiv,dar nu stim ca noroiul aruncat se curatza mai greu. Nu mai avem pic de compasiune fatza de aproapele nostru, daca-l vedem la necaz sarim mai repede sa-i dam branci sa se afunde mai mult decat sa-l ajutam sa se ridice. Din aceasta cauza a ajuns olteanul a fi un om,(cel mai) parshiv din toata natzia romaneasca.

 13. cititor said:

  Casa Romanescu,ce frumusete de casa,te impresiona de cum intrai in inauntru.Am vazut-o pt prima data,pe cand eram scolar,pt ca era Casa pionierului pe atunci si te duce-ai la cate un curs,ba de scluptura,ba de radiofonie,aeromodel ism etc.Mai tarziu,m-am dus ca cliet,pt ca o luase Universitatea si deschisese un mic restaurant acolo unde aveau si preturi mai mici fata de restaurante.Acum nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar sunt uni care scriu aici numai sa se afle in treaba sau din invidie,nu-l cunosc pe acest domn care i-si spune radical,dar dupa mine cred ca are prea multa dreptate.Intai dute si vezi si dupa aceia……..,pt ca din articol reiese ca aceasta casa era deschisa catre petreceri.Acum ce sa intelegem ca noi nu stim sa ne petrecem in stil de high class.In rest articol bun,hai sa ne-vatam istoria,obiceiurile si datinile ca numai asa vom supravietui ca natie.

 14. Studenta said:

  E adevarat, am avut mai multe activitati “universitare” la Casa Universitarilor. Casa e superba, perfect intretinuta, splendida la interior, dar ce nu mi-a placut si am vazut ca nu se ridica la nivelul luxului din interior este bucataria, lazile in care tin mancarea, legumele si fructele; nu mi-a lasat o impresie grozava. Acum, dupa ce am vazut bucataria, nu as mai manca cu aceeasi pofta.

 15. DIICOT said:

  Circuit inchis pe draq ….vin toti taranii imputit acolo si fac dezmatzuri …..se imbata ca porcii si distrug frumusete de monument….totul se face cum erea si normal…dai banu faci acolo si orgie daca vrei …..asta se intampla cand intra in joc nepotismele ….rudele….direct ori pusi din familie:)) doar traim in Romania …

 16. Cristi said:

  E ok “Casa Universitarilor” dar au gresit-o cu placarea peretilor din spatele sobelor cu o gresie din aia ieftina si oribila din luata din BANIE!!!!.

 17. B&R said:

  superb intradevar articolul’ copy-paste din cartea dmnei Elvira Ivanescu(dumneai sa ii multumim pt asemenea randuri de istorie si basm)

 18. B&R said:

  Cristi placile nu sunt de la Banie nici macar din zona noastra geografica’ totul a fost restaurat cu cel mai bun gust de cea mai buna echipa de restauratori a Craiovei’ …… cat despre dezmaturi’tarani’r ude’nepotisme hai sa ne abtinem shi sa apreciem cladirea-institutia shi stitzi shi voi “omul sfinteste locul” de noi depinde sa lasam la portalul de la intrare deprinderile mai putzin adecvate! Una peste alta Casa Univ e o eticheta o carte de vizita cu care Craiova impresioneaza:)

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 24 aprilie 2010

Actualitate

» Târg de construcţii şi amenajări la Craiova
» Şcoala nr. 24, la ceas aniversar
» SNLO a cotizat cu peste un milion de euro pentru clubul lui Condescu
» 65 de gorjeni au fost angajaţi pe loc
» Dezamăgire la Bursa Locurilor de Muncă
» Fermierii, condiţionaţi să se înscrie la Registrul Comerţului
» Cioloş: Agricultorii trebuie încurajaţi
» Proiecte de 1,5 miliarde de euro
» În 2015 se poate vorbi de minerit modern în România
» Fotbal: Pandurii Târgu Jiu a învins pe FC Braşov
» Aici vă rupeţi maşina!
» Bâlbâieli legislative pe seama bolnavilor
» Dolj: Accident mortal în comuna Drănic
» Dolj: UN POLIŢIST A SNOPIT ÎN BĂTAIE UN CONSILIER LOCAL

Local

» Loviţi când traversau prin loc nepermis
» Poliţie video pe Rocadă
» Grav accident de circulaţie pe DN 67
» Strada Caracal va fi strangulată de semafoare
» Cartea de weekend
» Istoria iluminatului electric în Oltenia
» Scurte ştiri
» În casa familiei Romanescu

Sport

» Învingeţi şi campioana!
» Găzarii nu concep eşecul
» Mobilizare pentru victorie
» Scurte ştiri
» Gallovits, în sferturi
» Energia, victorie pentru locul trei
» Întâi la Oradea, apoi la All Star Game
» Micii gimnaşti, pe locul patru la CE
» Două partide în trei zile
» Oltchim a câştigat-o pe Elisei
» Ultimele jocuri din acest sezon
» Gorjenii, pe locul zece

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică programate pentru luni
» HOROSCOP
» Scurte ştiri
» Lacul Miracolelor a rămas fără peşte
» Hadiza, regină într-o lume a bărbaţilor
» Ziua de naştere, o invenţie modernă
» Trucuri pentru prepararea mâncărurilor
» Paste cu ton la cuptor
» File de somon la grătar
» Despărţiţi de un surâs
» Sănătatea se menţine cu instrumente păstrate impecabil

Opinii

» Neconstituţionalii

Top