11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectorul Putere, declarat nevinovat

Inspectorul Putere, declarat nevinovat

Ofiţerul doljean a ieşit basma curată din ancheta privind agresarea unui suspect chiar în sediul poliţiei. Procurorii craioveni au stabilit că, de fapt, victima nu a fost lovită de poliţist, ci s-a… bătut singură.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a terminat zilele trecute ancheta în cazul inspectorului de poliţie Mirel Putere, din cadrul Poliţiei Rurale Craiova. Ofiţerul fusese reclamat în iunie 2009 că l-a snopit în bătaie pe un suspect pe care îl audia în sediul poliţiei. Procurorii l-au scos însă de sub urmărire penală pe poliţist, după ce au stabilit, pe baza unui raport al IML Craiova, că majoritatea leziunilor victimei au fost produse prin automutilare.

„Te bat până recunoşti!“

Aurel Ionel Pîrvu, de 30 de ani, din comuna doljeană Apele Vii, a fost adus în seara de 23 iunie 2009 la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Craiova. Era plin de vânătăi – pe faţă, pe torace, pe abdomen şi pe spate. Starea lui era atât de gravă, încât bărbatul a fost internat pentru a fi ţinut sub observaţie de cadrele medicale.
Întrebat ce i s-a întâmplat, Pîrvu a relatat cu greutate ce a păţit la poliţie. Fusese invitat la post de agenţii din comuna lui natală, pe motiv că un ofiţer de la Craiova ar urma să vină să-l chestioneze cu privire la furtul unor vaci, săvârşit la Castranova. De la Postul de Poliţie Apele Vii l-au dus la Castranova, apoi la Poliţia Rurală Craiova, care are sediul la etajul al treilea al clădirii poliţiei de pe strada Amaradia.
„Acolo, într-un birou de la etajul trei, ofiţerul Putere şi cu încă unu’ m-au bătut ca pe un câine. Stăteam cu ei liniştit de vorbă, când, deodată, Putere mi-a tras un picior în nas, de am căzut la pământ, apoi s-a pus cu picioarele pe mine, ca să mă facă să recunosc că am furat două vaci. «Spune, mă, că ai furat, că de-aici nu mai scapi! Te bat până recunoşti că tu le-ai luat. Mai bine recunoaşte, nu ne mai ţine atâta!», îmi spunea Putere, apoi iar începea să mă înjure şi să mă ameninţe. «Dacă vrei, te împuşc», îmi spunea. «Împuşcaţi-mă, ca să scap!», le-am zis. Două ore au bătut la mine. Mai stăteau ce mai stăteau, apoi iar îmi dădeau nişte pumni. «Hai, odihneşte-te zece minute, că dup-aia te luăm iar, al dracu’ să fii! 24 de ore batem la tine, până recunoşti», îmi ziceau. «Cum să recunosc, domn’e, dacă nu le-am furat eu? N-am furat în viaţa mea», le spuneam, şi iar începeau să mă bată“, îşi aminteşte Pîrvu.

„Bine că venirăţi, că mă omorau ăştia!“

Între timp, la poarta poliţiei aşteptau mama lui Aurel şi doi prieteni ai acestuia. Neştiind ce se întâmplă cu fiul său, Tatiana Pîrvu a sunat-o pe avocata Ionela Despa şi i-a cerut ajutorul. Avocata a venit de îndată la poliţie şi a cerut să discute cu clientul ei.
„A venit la poartă un agent de poliţie, care m-a dus mai întâi într-un birou, unde mi s-a explicat pentru ce este cercetat clientul meu. Apoi am fost condusă în alt birou, unde l-am găsit desculţ, tremurând şi plin de vânătăi. Când m-a văzut, a început să plângă, zicându-mi: «Bine că venirăţi, că mă omorau ăştia!». Am plecat cu el de la poliţie în jurul orei 20.30 şi l-am dus cu maşina mea direct la spital“, a spus avocata.
Poliţia doljeană a susţinut, imediat după eveniment, că „din verificările efectuate ca urmare a dispoziţiei conducerii unităţii, s-a stabilit faptul că ofiţerul de poliţie reclamat de persoana în cauză nu a exercitat presiuni fizice sau psihice asupra persoanelor cercetate“, după cum se menţiona într-un comunicat dat publicităţii pe 24 iunie de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.
Între varianta poliţiei şi cea a victimei existau însă mari diferenţe. Cea mai importantă ţinea de ora la care Aurel Pîrvu a ieşit pe poarta instituţiei. Astfel, poliţia susţinea că suspectul a plecat bine-mersi la ora 19.00, în timp ce Pîrvu, avocata şi alte persoane care-l aşteptau la poartă au susţinut că bărbatul a ieşit de la poliţie la 20.30 şi era atât de bătut încât a fost nevoie să fie condus la spital.

Poliţiştii nu l-au agresat, doar l-au imobilizat

După mai bine de nouă luni de investigaţii, procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Craiova au finalizat în sfârşit ancheta pe 31 martie 2010, dispunând prin ordonanţă scoaterea de sub urmărire penală a inspectorului de poliţie Mirel Putere. Pe baza unei expertize medico-legale efectuate de IML Craiova, procurorii au concluzionat că leziunile pe care le prezenta victima nu au fost cauzate de bătaia primită de la poliţist, ci „s-au produs prin automutilare de către partea vătămată, cât şi cu ocazia imobilizării de către lucrătorii de poliţie, care au intervenit pentru a ocroti integritatea corporală a numitului Mihai Ionuţ, cercetat în acelaşi dosar“. Potrivit anchetatorilor, victima a sărit la Mihai Ionuţ, cu care era confruntat, în momentul în care acesta din urmă a susţinut că Pîrvu luase parte la furtul vacilor pentru care era cercetat.
Cum era de aşteptat, Aurel Pîrvu este nemulţumit de soluţia dată de Parchet în acest dosar. „Pe clientul meu îl nemulţumeşte profund o asemenea soluţie a Parchetului şi mai mult ca sigur vom face plângere împotriva ordonanţei date de procuror privind scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului“, a declarat pentru Gazeta de Sud avocatul Cosmin Dorel Marinescu, apărătorul lui Aurel Pîrvu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII