10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu început examenele de competenţe digitale

Au început examenele de competenţe digitale

7.008 elevi doljeni de clasa a XII-a s-au înscris pentru susţinerea probei practice de calculator din cadrul examenului de bacalaureat, ce se va desfăşura pe parcursul a zece zile.  

Proba D (de evaluare a competenţelor digitale) s-a organizat în toate cele 47 de licee, grupuri şcolare şi colegii doljene, în laboratoarele de informatică. Ieri au susţinut examenul de competenţe digitale 1.873 de elevi doljeni. Alţi 18 elevi de clasa a XII-a au solicitat echivalarea rezultatelor obţinute la examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale cu proba de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat. „Proba competenţelor digitale presupune două etape, care cumulează maximum 90 de minute ca timp de lucru, şi presupun rezolvarea unor sarcini de lucru referitoare la mijloacele moderne de comunicare şi la reţeaua internet. Candidaţii au spre rezolvare 16-17 itemi, ce vizează competenţe din următoarele domenii: «Concepte de bază privind sistemele de calcul», «Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor / sisteme de operare», «Procesoare de texte», «Procesoare de calcul tabelar», «Prezentări», «Baze de date» şi «Mijloace moderne de comunicare. Reţeaua internet (HTML)»“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar General (ISJ) Dolj. Subiectele vor include întrebări legate de localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls şi .ppt, rolul programelor antivirus şi navigarea pe internet.
Proba de calculator, ca şi celelalte probe orale sau practice ale bacalaureatului din acest an, nu se notează, elevii obţinând calificative şi certificate de competenţă care se ataşează notei finale de bacalaureat. Susţinerea probei practice de calculator este obligatorie, însă elevul promovează indiferent de calificativul primit.

Pentru elevii de la matematică-informatică subiectele au fost uşoare

Părerile au fost însă împărţite ieri, în prima zi de susţinere a examenului de competenţe digitale. De o parte au fost elevii „experimentaţi“, pentru care această probă este doar o verificare a cunoştinţelor, iar de partea cealaltă, elevii emoţionaţi, speriaţi de subiecte. „Nu am emoţii, am participat şi la simularea probei de competenţe digitale, unde am obţinut calificativul «experimentat». Pentru a trece cu bine de această probă, trebuie să cunoşti pachetul Office, care se predă în clasa a IX-a. Nu este greu, este echivalent cu a citi“, a spus Cosmin Genoiu, elev în clasa a XII-a la CN „Carol I“, din Craiova. Pentru alţi elevi de clasa a XII-a, proba competenţelor digitale a fost una dificilă: „Pentru elevii de la profilul Matematică-Informatică, subiectele sunt uşoare, însă pentru noi, cei de la alte profiluri, aplicaţiile în Power Point şi Access sunt destul de dificile. Trebuie să ai un anumit număr de ore de informatică la dispoziţie pentru a te pune la punct cu astfel de aplicaţii. Este totuşi un examen important, iar emoţiile sunt inevitabile“, a povestit Daniel Tomescu, elev în clasa a XII-a.
Proba de calculator este o noutate a acestui an, fiind introdusă între probele de bacalaureat de fostul ministru Ecaterina Andronescu. Pentru ca elevii să nu fie luaţi prin surprindere la examen, ministerul a organizat, la începutul acestui an, o simulare a probei. Dintre cei 6.864 de elevi de clasa a XII-a din judeţul Dolj, doar 3.034 au dorit să se acomodeze cu condiţiile şi cerinţele de examen, participând la simularea examenului de bacalaureat privind evaluarea competenţelor digitale.

Probele la disciplinele scrise încep pe 28 iunie 

La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului se vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română (28 iunie), o probă obligatorie corespunzătoare profilului (30 iunie), matematică sau istorie, şi una la alegere (2 iulie), în funcţie de profil. Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII