22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTavanul grădiniţei din Cârcea s-a prăbuşit

Tavanul grădiniţei din Cârcea s-a prăbuşit

„Îngeraşii“ de la Grădiniţa din Cârcea, împreună cu educatoarea lor, au trecut printr-o spaimă de nedescris, după ce din tavan a căzut o bucată de tencuială de peste trei metri. Grădiniţa a fost reabilitată acum trei ani de firma Challange. Însă, managerul unităţii de învăţământ vede  doar partea plină a paharului: firma care a realizat lucrările a fost „serioasă“, iar în cel mai rău caz doar educatoarea putea fi strivită de tencuială…

Cei 20 de preşcolari de la grupa mijlocie „Îngeraşii“ a Grădiniţei din Cârcea au trecut ieri-dimineaţă prin clipe de coşmar. O bucată de aproximativ trei metri de tencuială din tavanul clasei s-a prăbuşit. Din cele povestite de angajaţii grădiniţei, copiii au fost scoşi din încăpere de către educatoare, după care, din cauza emoţiilor, aceasta a leşinat. Clădirea în care micuţii îşi desfăşoară activitatea a fost reabilitată în urmă cu trei ani. Peste 400.000 de lei au fost investiţi pentru reabilitarea acestui imobil, fost cămin de elevi, lăsat în paragină din 1994. „Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat. Clădirea a fost reabilitată cu bani grei, de la Ministerul Educaţiei, în 2007. Alţi bani i-am investit noi, Primăria Cârcea, pentru canalizare, apă şi încălzire centrală. Îmi amintesc foarte bine că am avut foarte multe discuţii în contradictoriu cu directorul Grupului Şcolar Agricol Cârcea, director şi la grădiniţa din localitate, pentru investiţia aceasta. De la început i-am spus că nu are sens să irosească atâţia bani în reabilitarea unei clădiri vechi. Cu suma pe care a primit-o în acele timpuri, putea construi o clădire nouă. Acest director a dovedit proaste calităţi de manager, dar şi de director, în urmă cu câţiva ani a avut promovabilitate zero la examenul de bacalaureat. Despre incidentul nefericit de astăzi (ieri – n.r.) nici nu m-a anunţat, am aflat din alte surse şi am mers să văd ce s-a întâmplat acolo“, a spus Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

„Se putea întâmpla o nenorocire!“

Angajaţii liceului la care este structură Grădiniţa Cârcea erau ieri în stare de şoc. „Se putea întâmpla o nenorocire!“, spuneau toţi îngroziţi. Oamenii au povestit coşmarul prin care educatoarea Marcela Chipirlin a fost nevoită să treacă. „Pe la 9.30 tavanul a început să trosnească. Educatoarea a scos copiii din sala de curs, a încercat să îi liniştească, după care, speriată, a căzut la pământ. A leşinat. Micuţii au fugit în toaletă plângând. A fost nevoie de aproape o oră să îi liniştim! Dacă tavanul cădea pe ei, îi omora. Colţul biroului pe care a căzut tencuiala s-a rupt. Toate lucrările în această clădire au fost făcute de mântuială. Şi în sala în care îşi desfăşoară activitatea grupa mare se vede că tavanul stă să cadă, ţevile de la calorifere sunt curbate, caloriferele curg, canalizarea a fost la un pas de a se înfunda. S-a plătit un sac de bani pentru aceste investiţii de mântuială“, au declarat mai mulţi angajaţi ai Grupului Şcoalar Agricol Cârcea, care au dorit să îşi păstreze anonimatul de teama eventualelor consecinţe.

Din clădirea reabilitată în urmă cu trei ani au început să cadă bucăţi de tavan

Directorul Grupului Şcolar Agricol Cârcea era singura persoană calmă în urma evenimentului nefericit de ieri-dimineaţă. Primele cuvinte ale directorului Marius Buzatu au fost de laudă la adresa firmei care a realizat lucrările. „Firma Challange a realizat lucrările de care eu sunt foarte mulţumit! Au muncit pe timp de iarnă, în condiţii grele. Din cauza umezelii, toată vopseaua a trebuit refăcută, oamenii ăia chiar au muncit“. În ce priveşte nenorocirea care putea să se întâmple, directorul Buzatu a fost de părere că „doar directoarea putea fi accidentată, având biroul chiar sub porţiunea de tavan cu problemă“… „Un singur copil s-a speriat rău, în rest nu au avut nici o problemă… Am anunţat firma Challange despre ce s-a întâmplat, iar de mâine (astăzi – n.r.) va începe reparaţiile. Oricum, avem garanţie trei ani la zugrăveli şi tencuieli şi zece ani la restul lucrărilor“, a adăugat Marius Buzatu.
Recepţia lucrărilor a fost realizată în decembrie 2007. În acea perioadă, tot Marius Buzatu era director al unităţii de învăţământ şi tot el, în calitate de manager, a stabilit firma câştigătoare pentru realizarea reabilitării, în urma licitaţiei organizate de liceu.  
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a trimis un inspector de sector pentru constatarea faptelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII