10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Cei mai buni psihiatri vin la Craiova
Un eveniment de excepţie pentru lumea medicală se anunţă a fi Conferinţa Naţională de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie cu participare Internaţională organizată la Craiova, în perioada 25-28 martie, de către Societatea Română de Psihiatrie Biologică, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova şi Fundaţia Pro Craiova. Lucrările conferinţei se vor desfăşura la Cercul Militar şi Universitatea de Medicină şi Farmacie şi vor aborda şi în acest an probleme ale lumii moderne care constituie, totodată, şi teme de interes pentru specialiştii în domeniu, cum ar fi: adicţii, demenţe, neurobiologie, antidepresive, psihogeriatrie, schizofrenie, tulburări psihotice, stres, suicid, violenţă, tulburări anxioase, tulburări depresive. Comitetul ştiinţific onorific va fi format din Siegfried Kasper, Michel Bourin, Michael Davidson, Gheorghe Grecu, Mircea Lăzărescu, Rene Kahn, Pedro Ruiz, Victor Voicu, Joseph Zohar şi Mircea Dehelean.
Click News

Memoriu trimis la Ministerul Educaţiei
Părinţii elevilor care învaţă la Şcoala Generală Nr. 7 din Iezureni vor trimite la Ministerul Educaţiei un memoriu semnat de o mie de persoane. Oamenii îi acuză pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj de faptul că nu au pus pe primul plan interesele elevilor în momentul în care au luat decizia comasării unităţii şcolare din Iezureni cu Şcoala Generală Nr. 2 din cartierul CAM. O parte a părinţilor s-au întâlnit luni la Prefectura Gorj cu autorităţile judeţene, cărora le-au cerut sprijinul în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. „Am strâns o mie de semnături de la părinţii nemulţumiţi de comasarea unor şcoli şi vom trimite memoriul la Bucureşti. De asemenea, am primit promisiuni de la prefectură că vor trimite şi dumnealor la Ministerul Educaţiei o listă cu revendicările noastre“, a spus unul dintre părinţi.
Eugen MĂRUŢĂ

Mineri disponibilizaţi
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) este lovită de criză, motiv pentru care 23 de ortaci de la Exploatarea Minieră Mehedinţi au fost trimişi acasă, ei urmând să primească plătiţi compensatorii şi ajutor de şomaj în valoare de 29.000 de lei de persoană. În prezent, în sectorul minier din judeţ îşi desfăşoară activitatea 760 de mineri. Reprezentanţii SNLO au adoptat o serie de măsuri în vederea restructurării domeniului de activitate, iar din acest punct de vedere s-a recurs la disponibilizarea mai multor angajaţi din sector. Aceeaşi măsură a fost adoptată şi la Exploatarea Minieră Mehedinţi, unde 23 de mineri au fost trimişi în şomaj începând de luni, ei fiind în prag de pensionare. „23 de per­soa­ne din cadrul Exploatării Mi­niere Me­he­dinţi îndeplinesc condiţiile de pen­sionare pentru următoarele luni. Această măsură poate fi aplicată asupra acestor mineri, ca urmare a reorganizării noii societăţi. Circa 90% dintre aceştia mai aveau între 18 şi 24 de luni până la împlinirea vârstei de pensionare. Iniţial, nu s-a pus problema disponibilizării angaja­ţilor noştri, însă, din cauza recesiunii eco­nomice, s-a recurs la adoptarea unor astfel de măsuri“, a declarat Ni­colae Popa, direc­torul Exploatării Miniere Mehedinţi.
Alin Ghiciulescu

Sute de titulari, în pericol să-şi piardă catedra
230 de posturi de personal titular din învăţământul doljean au intrat în procesul de restrângere de activitate. Cei ameninţaţi să rămână fără catedră sunt: învăţătorii, profesorii de limba engleză, informatică, matematică, fizică. „Pe 23 şi 24 martie, profesorii trebuie să-şi depună la sediul inspectoratului dosarul pentru completarea de normă. Pentru mediul rural vor primi normă pe perioadă nedeterminată, iar pentru mediul urban, pentru un an. Ne aşteptăm ca aproximativ 818 persoane să dorească să-şi completeze norma. Avem 1.450 de norme şi fracţiuni de norme vacante şi rezervate“, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.  Pe 25 şi 26 martie vor avea loc la sediul ISJ şedinţele publice de completare de normă pentru anul şcolar 2010-2011. În prima zi sunt aşteptaţi profesorii titulari care vor să îşi completeze norma didactică la: matematică, fizică, chimie, biologie, educaţie fizică, educaţie plastică, discipline tehnice, informatică, educaţie tehnologică, religie, pregătire-instruire practică. Pe 26 martie este ultima şansă a dascălilor de limba latină, limba şi literatura română, limba franceză, engleză, germană, geografie, istorie, socio-umane, pentru a-şi completa norma didactică.
Începând de ieri şi până pe 31 martie, inspectorii de specialitate din cadrul ISJ sunt prezenţi în unităţile de învăţământ doljene pentru evaluarea profesorilor care sunt în restrângere de activitate.
Ana DĂNESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS