9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLuna Pădurii, marcată prin diverse activităţi de ecologizare

Luna Pădurii, marcată prin diverse activităţi de ecologizare

Pentru a conştientiza populaţia cu privire la necesitatea protejării ecosistemului forestier, în această perioadă, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj derulează, în cadrul Lunii Pădurii, împreună cu Direcţia Silvică Craiova o serie de acţiuni de plantare şi ecologizare a pădurilor şi apelor din Dolj. „Luni am avut o acţiune de plantare în colaborare cu ONG AER, ONG Copacul de Hârtie, studenţi de la Universitatea din Craiova şi voluntari de la asociaţia Exploratorilor pentru Viitor. În cadrul acesteia s-au plantat 700 de puieţi în pădurea de la Leamna“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj, care a explicat că această acţiune a fost urmată de o întâlnire cu elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, care au avut posibilitatea să viziteze laboratorul APM Dolj şi să facă diverse experimente pe deşeuri.

Manifestările urmăresc responsabilizarea populaţiei

Acţiuni asemănătoare vor mai avea loc până la sfârşitul săptămânii, cu condiţia ca vremea să permită acest lucru. „Miercuri (astăzi-n.r.) va urma o acţiune de ecologizare în zona aeroport (Pădurea cu Pini), acţiune la care vor participa atât angajaţii APM Dolj, cât şi cei ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova. În acea zonă, craiovenii ies la grătar şi lasă în urmă destul de multe gunoaie. De acolo ne vom deplasa la Tancodrom, la Lacul Tanchiştilor, unde, de asemenea, va avea loc o acţiune de ecologizare“, a adăugat Octavian Popa.
În plus, vineri este programată o acţiune de plantare puieţi în zona Orodel (acţiune comună cu Direcţia Silvică Craiova şi Palatul Copiilor), care va fi urmată, la începutul săptămânii viitoare, de o acţiune de ecologizare a râului Jiu. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii APM Dolj, aceste acţiuni au ca scop responsabilizarea doljenilor în relaţia cu pădurea şi conştientizarea populaţiei asupra necesităţii păstrării curăţeniei în zonele împădurite şi în jurul râurilor şi lacurilor, dar şi responsabilizarea tinerilor.

Luna Pădurii se serbează din anul 1902

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al cultelor şi instrucţiei publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU