16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEnergoconstrucţia Rovinari, fără salarii de patru luni

Energoconstrucţia Rovinari, fără salarii de patru luni

Aproximativ 200 de angajaţi ai Energoconstrucţia Rovinari au protestat ieri în curtea unităţii din cauza faptului că nu şi-au mai primit salariile din luna noiembrie a anului trecut.

Muncitorii au spus că de luni întregi trăiesc de pe o zi pe alta, fiind întreţinuţi de soţii sau de rude. „Trăim din împrumuturi şi din datorii. Nu ne-au dat banii din luna noiembrie a anului 2009. Nu ştim de ce, dar s-a auzit că, din lipsa comenzilor, unitatea se află într-o situaţie financiară proastă, că are de recuperat bani de la alte societăţi“, a afirmat Ion Stăncioi, muncitor. Nu este prima dată când angajaţii recurg la această formă de protest: ultima dată au făcut-o în septembrie, când au refuzat să mai intre la muncă tot din pricină că nu îşi primiseră salariile.
Oamenii sunt nemulţumiţi şi mulţi dintre ei spun că nu mai au bani să-şi ţină copiii la şcoală. Unii dintre muncitori fac naveta în fiecare zi şi muncesc din greu, trăind cu speranţa că într-o zi îşi vor primi salariile: „Nici măcar drepturile către stat nu ni le-au plătit. Am avut colegi care au avut nevoie de medici, de operaţii prin spitale din Bucureşti. Nu i-a băgat nimeni în seamă pentru că nu aveau asigurare medicală. Nu se poate aşa ceva. Aş pleca în altă parte, dar unde să plec când toată lumea dă afară?“, a spus alt muncitor. „Am trei copii acasă şi trăiesc din alocaţia lor, ca mulţi alţi colegi de-ai mei. Este păcat, pentru că muncim şi ei nu ne dau banii pe care îi merităm. Dacă noi nu am munci, ei nu ar avea de unde să-şi ia salariile“, a spus Aurelian Burneciu, lăcătuş mecanic.  

Afiliaţi la federaţia lui Creţan

Muncitorii de la Energo-construcţia Rovinari sunt membri ai Sindicatului Solidaritatea Energoconstrucţia şi sunt afiliaţi la Federaţia Naţională a Muncii condusă de Constantin Creţan. „O să luptăm chiar şi în justiţie pentru recuperarea acestor drepturi salariale. Nici măcar la Casa Naţională de Sănătate nu au plătit drepturile oamenilor. Este un conflict între muncitori şi unitate. Oamenii îşi vor banii munciţi. Am înţeles că şi unitatea are de recuperat sume foarte mari de la alte societăţi, dar bieţii muncitori cât să mai trăiască din alocaţiile copiilor?“, a declarat Constantin Creţan.
Ion Gaiţă, liderul sindical de la Energoconstrucţia Rovinari, a declarat că speră ca acest conflict de muncă să se rezolve: „În luna septembrie a anului trecut am încheiat un protocol între noi şi conducerea unităţii, protocol pe care nu l-au respectat. Sperăm să se rezolve cumva situaţia. Sunt câteva luni în care nu ne-am primit drepturile“.
Săptămâna viitoare, muncitorii vor mai organiza o grevă de avertisment şi spun că vor intra în grevă generală dacă nu îşi vor primi salariile. Energoconstrucţia Rovinari prestează servicii în special pentru Complexul Energetic Rovinari, societatea având sediul în apropierea Complexului. Conducerea societăţii nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII